Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018

Να παρέμβει ο Δήμος Τρικκαίων για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις φυλακές Τρικάλων

Κάνοντας χρήση του κανονισμού λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, η δημοτική μας παράταξη φέρει στην συνεδρίαση της 26ης Φεβρουαρίου 2018 για συζήτηση και ψήφιση, σχέδιο απόφασης που αφορά την κατάσταση που επικρατεί και τις συνθήκες διαβίωσης δεκάδων κρατουμένων στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Τρικάλων:
«Με την παρούσα αίτηση θα θέλαμε να προκαλέσουμε και να επικαιροποιήσουμε το ενδιαφέρον σχετικά με ένα κοινωνικό ζήτημα, το οποίο ,αν και δυστυχώς πολλές φορές το κρύβουμε «κάτω από το χαλί»- απασχολεί ένα σημαντικό αριθμό ανθρώπων που διαβιούν στα όρια του Δήμου μας, καθώς και τα μέλη των οικογενειών τους. Πρόκειται για τους εκατοντάδες κρατούμενους του τοπικού σωφρονιστικού καταστήματος.
Είναι, γνωστό ότι σύμφωνα με τον Σωφρονιστικό Κώδικα, οι κρατούμενοι πρέπει να στερούνται μόνον το δικαίωμα της φυσικής ελευθερίας. Κατά τα λοιπά, συνεχίζουν να διατηρούν τα δικαιώματα όλων των υπολοίπων πολιτών, δηλαδή το δικαίωμα στην υγεία, στη μόρφωση, στην επικοινωνία και -κυρίως- στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Από την άλλη πλευρά, θεωρούμε ότι μια σύγχρονη Τοπική Αυτοδιοίκηση, όχι απλώς δικαιούται αλλά και υποχρεούται να «έχει λόγο» για όλο το φάσμα των κοινωνικών σχέσεων και λειτουργιών στον τομέα ευθύνης της. Δεν είναι δυνατόν, σήμερα, να υπάρχουν «μαύρες τρύπες» στο δημόσιο χώρο, «νησίδες» δηλαδή που να λειτουργούν ως στεγανά συστήματα, αδιαπέραστα από το βλέμμα της τοπικής κοινωνίας και της θεσμικής της έκφρασης που είναι ο Δήμος.

Πρόκειται για ένα καίριο ζήτημα «κοινωνικής ευαισθησίας» και σαφώς δεν μπορεί να συνεχίζει ο Δήμος μας να παραμένει παρατηρητής, παρά τις παρεμβάσεις και αιτήματα που είχε διατυπώσει και παλιότερα η «Πρωτοβουλία για τα δικαιώματα των κρατουμένων Τρικάλων».

Με γνώμονα αυτές τις σκέψεις, αλλά και την πεποίθηση ότι οι φυλακές αποτελούν τον καθρέπτη μέσα στον οποίο αντικατοπτρίζεται, κατά μία έννοια, η ποιότητα της κοινωνίας, ο Δήμος πρέπει άμεσα να συμβάλει, στο μέτρο που του αντιστοιχεί, στη βελτίωση των συνθηκών ζωής στις φυλακές των Τρικάλων προς την κατεύθυνση ώστε να πάψουν επιτέλους οι φυλακές να αποτελούν αποθήκες ανθρώπων και «σχολεία εγκλήματος» που ανακυκλώνουν διαρκώς ανθρώπους και αδιέξοδα.Θεωρούμε απαραίτητο ο Δήμος να παρέμβει στη διαμόρφωση της λειτουργίας στο Κατάστημα Κράτησης Τρικάλων, αναλαμβάνοντας ενεργό ρόλο στους ακόλουθους τομείς σύμφωνα και με τον κατάλογο των αιτημάτων που κατά καιρούς έχουν διατυπώσει οι κρατούμενοι της φυλακής Τρικάλων:
  • Βελτίωση των παρερχομένων υπηρεσιών περίθαλψης (κυρίως οδοντιατρικής), με την εξασφάλιση ιατρικού προσωπικού που να παρέχει υπηρεσίες μέσα στη φυλακή, ώστε να αποφεύγονται οι υπερβολικές αναμονές. Επίσης, μέσω του Κέντρου Κοινωνικής Παρέμβασης και του ΚΕΘΕΑ, θα πρέπει να υποστηριχθούν οι κρατούμενοι σε ζητήματα αγωγής υγείας και τοξικοεξαρτήσεων.
  • Βελτίωση των παρερχομένων κοινωνικών υπηρεσιών κατά τη διάρκεια της κράτησης αλλά και μετά την αποφυλάκιση, ώστε να διευκολύνεται η επανένταξη και να μειώνονται οι περιπτώσεις υποτροπών. Θα χρειαστεί η εμπλοκή έμπειρου στελεχικού δυναμικού του τομέα των κοινωνικών επιστημών.
  • Συμβολή στην ενημέρωση – πληροφόρηση των κρατουμένων. Είναι γνωστό ότι στη φυλακή δεν φτάνουν εφημερίδες, ενώ είναι δύσκολη έως αδύνατη η λήψη ραδιοφωνικών σταθμών. Ο Δήμος μπορεί να αναλάβει  τη δαπάνη των συνδρομών, ώστε ένα τουλάχιστον φύλλο από κάθε τοπική εφημερίδα να φθάνει σε κάθε υποπτέρυγα. Θα πρέπει επίσης να εξετασθεί η δυνατότητα επίλυσης του τεχνικού προβλήματος προκειμένου να επιτευχθεί η λήψη ραδιοφωνικού σήματος στα κελιά.
  • Συμβολή στην οργάνωση και τον εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης της φυλακής. Ο εμπλουτισμός θα πρέπει να αφορά ελληνικά αλλά και ξενόγλωσσα βιβλία.
  • Συμβολή στη δημιουργία και λειτουργία Εργαστηρίου ή Εργαστηρίων στο χώρο της φυλακής. Σήμερα, η απόλυτη αδράνεια για τη συντριπτική πλειοψηφία των κρατουμένων καθιστά πιο βασανιστική τη ροή του χρόνου, ενώ στερεί τους κρατούμενους από οικονομικούς πόρους σημαντικούς για τους ίδιους ή/και τις οικογένειές τους. Ως πρώτη επιλογή θα μπορούσε να τεθεί η οργάνωση, ο εξοπλισμός και η στελέχωση με εκπαιδευτές ενός ξυλουργικού εργαστηρίου, που κατά παράδοση λειτουργούσε ανέκαθεν στην παλιά φυλακή Τρικάλων. Επίσης ένα εργαστήριο αγγειοπλαστικής , όπως και η εκπαίδευση στη χρήση Η/Υ θα πρέπει να αποτελέσουν επίσης τομείς όπου ο Δήμος μπορεί να συνεισφέρει με εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό.
  • Συμβολή στην ουσιαστική – και προς όφελος πολύ μεγαλύτερου αριθμού κρατουμένων – λειτουργία του Σχολείου Β’ ευκαιρίας. Εν προκειμένω απαιτείται συνεργασία με την αρμόδια Δ/νση Εκπαίδευσης του Νομού, ώστε να υπάρξει σημαντική αύξηση των απασχολούμενων εκπαιδευτικών.
  • Ο Δήμος πρέπει να συμβάλει καθοριστικά στη δημιουργία προϋποθέσεων για την εφαρμογή εναλλακτικών μορφών έκτισης ποινής. Η δημιουργία και παροχή θέσεων κοινωφελούς εργασίας είναι μια τέτοια προϋπόθεση.
  • Τέλος, η καθιέρωση ενός Ταμείου ενίσχυσης εκείνων των περιπτώσεων που αποδεδειγμένα στερούνται τους στοιχειώδεις – για την επιβίωση ή την αντιμετώπιση των δικαστικών τους εξόδων – πόρους, αποτελεί σημαντική συνεισφορά για ένα τμήμα (κυρίως αλλοδαπών, αλλά όχι μόνο) κρατουμένων.
Με σκοπό την οργάνωση της δράσης και την εκπλήρωση των παραπάνω σκοπών θεωρούμε απολύτως απαραίτητο να ιδρυθεί και να λειτουργήσει Επιτροπή που θα ορίσει το Δημοτικό μας Συμβούλιο, που θα πρέπει να αποτελείται τόσο από αιρετούς και όσο και από πολίτες με εξειδικευμένες γνώσεις σχετικά με τα συγκεκριμένα ζητήματα ώστε υπό την αιγίδα του Δήμου Τρικκαίων να παρεμβαίνει να μην περιοριστεί στη διαμεσολάβηση της Δ/νσης και των λοιπών στελεχών της φυλακής, αλλά να αποκαταστήσει μιαν άμεση και τακτική επικοινωνία με τους κρατούμενους όλων των πτερύγων. Στο πλαίσιο αυτό, καθοριστικό ρόλο θεωρούμε ότι πρέπει να δομηθεί η συνεργασία του Δήμου με το Δικηγορικό Σύλλογο Τρικάλων και της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών.

Τρίκαλα 20 Φεβρουαρίου 2018
ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ
«ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ»
ΟΙ  ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ  ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ     ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΥΓΕΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου