Η εικόνα εγκατάλειψης στο αλσύλλιο του Προφήτη Ηλία, τα πολλαπλά προβλήματα στο πάρκο του Αϊ-Γιώργη στο Ριζαριό, η ανάπλαση της νησίδας του Αγιαμονιώτη ποταμού που ποτέ δεν έγινε, η απαξίωση του Πάρκου Ματσόπουλου, αλλά και η απουσία της ελάχιστης φροντίδας στους περιαστικούς χώρους πρασίνου, όπως στο πλατανόδασος στη θέση «Μπάτζιος» στο Διαλεκτό ή στο αλσύλλιο της Παναγίας στο Βαλτινό, συνηγορούν στο συμπέρασμα ότι και η παρούσα δημοτική πλειοψηφία συνεχίζει να αδιαφορεί για την ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων (μικρών ή μεγαλύτερων) και επιμένει να ασχοληθεί με το πράσινο και το δημόσιο χώρο γενικότερα, μόνο λόγω κάποιας επετειακής «υπενθύμισης».
Η «πρωτοτυπία» αυτής της δημοτικής αρχής συνίσταται στο γεγονός ότι επιχειρεί να αντικαταστήσει τη λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών για τις οποίες οι πολίτες καταβάλλουν ανταποδοτικά τέλη, με την ιδέα της «εθελοντικής» προσφοράς, προσκαλώντας το δημότη να μετατραπεί σε οδοκαθαριστή, σε κηπουρό, σε φύλακα και σε όποια άλλα δράση απαιτηθεί, προκειμένου να ελαττωθούν στο ελάχιστο τα κονδύλια που διαθέτει ο δήμος για την καθαριότητα και το πράσινο, ενώ όμως αυτά εξασφαλίζονται μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη που εισπράττει .
Και ενώ εισπράττει από τους δημότες αυτά τα ανταποδοτικά τέλη την ίδια ώρα μειώνει τα ποσά που απαιτούνται για την αποτελεσματική λειτουργία αυτών των υπηρεσιών στο ελάχιστο, ώστε στη συνέχεια με χαρακτηριστική ευκολία να μπορεί να επικαλείται «έλλειψη χρηματοδοτικών πόρων» .
Υπενθυμίζουμε ότι σύντομα θα εκδηλωθεί κυβερνητική πρωτοβουλία ώστε να είναι δυνατή η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των κενών στο προσωπικό των ανταποδοτικών υπηρεσιών των Δήμων και τότε η δημοτική αρχή δεν θα μπορεί να επικαλείται ότι δεν διαθέτει εργαλεία για την άσκηση των απαραίτητων πολιτικών ειδικά στους τομείς πρασίνου και καθαριότητας.
Προς αυτή την κατεύθυνση την καλούμε να εμπιστευθεί και να εξασφαλίσει τα αναγκαία μέσα ώστε οι αρμόδιες υπηρεσίες να λειτουργήσουν αποτελεσματικά προς όφελος της κοινωνίας και όχι να τις αποδομεί και να τις υποβαθμίζει μέσα από δημιουργία «εκδηλώσεων εθελοντικής προσφοράς».
Δεν ξεχνάμε βέβαια ότι η δημοτική αρχή μεταξύ των άλλων υποσχέθηκε στην κοινωνία «έξυπνες λύσεις», εννοώντας προφανώς την παροχή δωρεάν εργασίας για υπηρεσίες που ο πολίτης έχει ήδη πληρώσει και τις χαμογελαστές selfies που τέτοιου είδους συναθροίσεις θα εξασφαλίσουν για την προσωπική προβολή του δημάρχου και των συνεργατών του.
Η αγάπη και η φροντίδα για το περιβάλλον όμως δεν μπορεί να εγκλωβιστεί σε μια απομονωμένη εκδήλωση περισυλλογής σκουπιδιών και στην κοπή των ξερόκλαδων στο πλατανόδασος του Διαλεκτού, που ακόμα και μετά από λίγες ημέρες μετά τις πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε και πάλι.
Αν πραγματικά ενδιαφέρεται ο κ. Δήμαρχος για το περιβάλλον της περιοχής και του Δήμου μας συνολικότερα, ας κατευθυνθεί σε κοντινή απόσταση από το πλατανόδασος και ας σφραγίσει με τις υπηρεσίες του, τους αγωγούς που ρίχνουν λύματα και ρυπαίνουν τον Πηνειό ποταμό, σε τέτοιο σημείο που οι κάτοικοι της Μεγάρχης και του Διαλεκτού δεν μπορούν να αναπνεύσουν τους θερινούς μήνες.
Έτσι προστατεύει αποτελεσματικά ένας Δήμος το περιβάλλον.
Επιβάλλοντας τη νομιμότητα και το σεβασμό στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας για κάθε παραγωγική μονάδα και όχι κάνοντας τα «στραβά μάτια» στο υπαρκτό πρόβλημα, αναπληρώνοντας τις δικές του ευθύνες μέσα από εκδηλώσεις που παραπέμπουν σε επικοινωνιακές «φούσκες».
Η αυτοοργάνωση των πολιτών είναι ένα βασικό «εργαλείο» που υπό προϋποθέσεις μπορεί να οδηγήσει την τοπική αυτοδιοίκηση σε νέους δρόμους. Αρκεί να αποκτά σταθερό βηματισμό, πολιτικά προσανατολισμένο χαρακτήρα σε σύγκρουση με την ιδεοληψία του επιχειρήματος «ότι οι πολίτες μπορούν και μόνοι τους».
Και φυσικά να αποφεύγει τη συνάντηση με «χορηγούς επικοινωνίας» που δεν θα διστάσουν να εμπορευθούν την καλοπροαίρετη συμμετοχή του κόσμου σε αυτές τις εκδηλώσεις σαν ένα εφήμερο καταναλώσιμο μικροπολιτικό προϊόν.
«ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου