Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Δ. Παπαθανασίου: Προτεραιότητα η κοινωνία

Με βολές για την οικονομική πολιτική του κ. Λάππα, ταυτίζοντάς την με αυτήν του Στουρνάρα, θέτοντας παράλληλα πρώτα την κοινωνία και τον άνθρωπο και όχι τους αριθμούς, ο υποψήφιος Δήμαρχος του «Φυσάει Κόντρα για την ανατροπή», Δημήτρης Παπαθανασίου, καταθέτει σήμερα στον «Ε.Π.» τις προτεραιότητες του συνδυασμού του για την πόλη.
Συνέντευξη στον Χρήστο Κοντό
1. Κ. Παπαθανασίου «Φυσάει Κόντρα» πριν και τώρα «Φυσάει Κόντρα… για την ανατροπή». Στην γενική πολιτική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ και οι αυτοδιοικητικές κινήσεις; Πιστεύετε πλέον πως η υπόθεση των δήμων είναι πολιτική υπόθεση και όχι αυτοδιοικητική;


Ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα, η ψήφος στις αυτοδιοικητικές εκλογές έχει προφανώς διττή σημασία. Από τη μία είναι το πολιτικό μήνυμα που θα σταλεί στην κυβέρνηση, ότι η πολιτική της λιτότητας, της εξαθλίωσης και της κοινωνικής απόγνωσης δεν έχουν καμία κοινωνική νομιμοποίηση. Την ίδια όμως στιγμή, όμως, οι πολίτες των Τρικάλων θα ψηφίσουν και για την πόλη που ζουν, εργάζονται, μεγαλώνουν τα παιδιά τους. Και γνωρίζουν πολύ καλά ότι πάρα την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής, παρά τα μαζικά φαινόμενα κοινωνικής απόγνωσης και φτωχοποίησης, πολλά μπορούν και πρέπει να αλλάξουν ριζικά – και στο επίπεδο της πόλης μας.

2. Κάνετε λόγω για κοινωνική πολιτική από πλευράς του δήμου, μείωση κάποιων τελών, κατάργηση άλλων. Που θα βρείτε τα χρήματα να ανατρέψετε την οικονομική κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο δήμο, με δεδομένη την υποχρηματοδότηση από την κεντρική εξουσία;

Δεν είναι το Μνημόνιο το αναπόδραστο μέλλον μας. Είναι θέμα χρόνου ο λαός να δώσει απαντήσεις και να ανατρέψει τη σημερινή ζοφερή πραγματικότητα, μέσα στην οποία και η τοπική αυτοδιοίκηση έχει διαλυθεί ως θεσμός της κοινωνίας. Τα σημερινά περιθώρια είναι στενά, αλλά η λογική μας είναι και να διεκδικήσουμε περισσότερα για το Δήμο και την αυτοδιοίκηση, αλλά και να μεταφέρουμε δημοτικούς πόρους στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης και της κατάρρευσης των καθημερινών λειτουργιών της πόλης.

3. Ο κ. Φώλιας πρότεινε σε μια συνέντευξή του «Την αναστολή της πληρωμής τοκοχρεολυσίων του Δήμου προς τις Τράπεζες, για διάστημα από 1 έως 5 χρόνια», λέγοντας μάλιστα πως στην προσπάθεια μετά των τραπεζών να κατασχέσουν περιούσια του δήμου, να την προασπιστούν οι πολίτες. Την ενστερνίζεστε αυτή την θέση;

Σε προγραμματικό επίπεδο επεξεργαζόμαστε μια σειρά από θέσεις και προτάσεις για να απαντήσουμε στα κρίσιμα ζητήματα που μία αριστερή αρχή θα διαχειριστεί την 1 του Σεπτέμβρη στο δήμο μας. Δεν σας κρύβω ότι ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα για να δώσουμε τις απαντήσεις που η τοπική κοινωνία περιμένει από εμάς, είναι ακριβώς αυτό το ερώτημα : «που θα βρούμε τα λεφτά».
Αυτό για το οποίο σήμερα δεσμευόμαστε απέναντι στους πολίτες, που διεκδικούν και θα ψηφίσουν με κριτήρια ώστε να αποκτήσουμε  επιτέλους και στα Τρίκαλα ένα δήμο συμπαραστάτη στην αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων τους, για να δώσουμε όλοι μαζί πειστική απάντηση στην κρίση, είναι ότι στην ιεράρχηση της δικής μας δημοτικής αρχής προτεραιότητα θα έχουν οι ανάγκες της κοινωνίας και όχι οι τοκοχρεωλυτικές δεσμεύσεις, αλλά και ότι θα προχωρήσουμε σε μια τέτοιου είδους ουσιαστική αναδιανομή των δημοσιονομικών βαρών και των δημοτικών τελών, προς την κατεύθυνση δηλαδή να πληρώσουν περισσότερα δημοτικά τέλη οι μεγάλες εμπορικές και αστικές χρήσεις, (πολυκαταστήματα, ρυπογογόνες επιχειρήσεις, μεγάλες αστικές ιδιοκτησίες, μεγάλες καταναλώσεις , κ.λ.π.) και λιγότερα αυτοί που πλήττονται σήμερα από τη φτώχεια, την ανεργία και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

4. Αιχμή της προεκλογικής καμπάνιας του κ. Λάππα, είναι σαφέστατα το συμμάζεμα των οικονομικών του Δήμου. Υπήρξε τέτοιο;

Ο κ. Λάππας και οι συνεργάτες του ακολούθησαν πιστά το βηματισμό των κ.κ. Παπακωνσταντίνου, Βενιζέλου και Στουρνάρα, βασιζόμενοι στη λογική «οι αριθμοί ευημερούν … οι άνθρωποι λιμοκτονούν» που μέσα από την πολιτική της νεοφιλελεύθερης λιτότητας και την επιβολή περιοριστικών μέτρων θέλουν να κατασκευάσουν τεχνητά μία μαγική λογιστική εικόνα, την ίδια στιγμή που μέσα σε μόλις τρία χρόνια απολύθηκαν πάνω από 600 εργαζόμενοι του Δήμου μας (συμβασιούχοι, δημοτικοί αστυνομικοί, σχολικοί φύλακες) και αύριο αν συνεχισθεί αυτή η πολιτική θα τους ακολουθήσουν και δεκάδες άλλοι.
Ο κ. Λάππας είναι οπαδός της  λογικής «να σταματήσουμε όσο  περισσότερο τις  λειτουργίες του δήμου, να κλείσουμε οργανισμούς (όπως τον ΑΣΚΛΗΠΙΟ που η δική του δημοτική αρχή σύστησε) να ιδιωτικοποιήσουμε υπηρεσίες για να «νοικοκυρέψουμε» τα οικονομικά του».
Αυτή η λογική δεν έχει «πάτο». Αν του το επιτρέψουν οι Τρικαλινοί πολίτες μετά τις επερχόμενες  εκλογές ο κ. Λάππας μπορεί όντας όμηρος μίας προτεσταντικής ηθικοπλαστικής ιδεοληψίας να καταργήσει και συνολικά τον ίδιο τον οργανισμό του Δήμου για να εξοικονομήσει δαπάνες και να ισοσκελίσει προϋπολογισμούς.
Αυτή τη λογική θα κληθούν να την καταδικάσουν οι πολίτες στις επόμενες δημοτικές εκλογές και να δώσουν άλλη αναπτυξιακή προοπτική για να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες της κοινωνίας.

5. Τρία  χρόνια ως συνδυασμός και έχετε δώσει σημαντικές μάχες μέσα στο δημοτικό συμβούλιο. Θέλετε να ιεραρχήσετε τα θέματα που κατά την άποψή σας καταφέρατε να αναδείξετε;

Το 2010 θυμάμαι ότι είχα επισημάνει στους φίλους του «ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ» ότι είτε με ένα, είτε με είκοσι ένα  δημοτικούς συμβούλους, θα είμαστε παρόντες με τον μαχητικό μας αυτοδιοικητικό και πολιτικό  μας λόγο και την αγωνιστική μας δράση,  και μέσα και έξω από την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, και μπροστά  στο μικρόφωνο τω εδράνων , αλλά και στο δρόμο του αγώνα. Το τοπικό πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο δεν θα ξεμπλέξει εύκολα μαζί μας και  σε καμία περίπτωση δεν θα  μπορεί πλέον να αλωνίζει εύκολα και ανενόχλητα σε βάρος της τοπικής  κοινωνίας , όπως  γινόταν μέχρι τότε.
Τρία χρόνια μετά αισθανόμαστε απόλυτα δικαιωμένοι  γιατί παίξαμε  πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια σειρά εξελίξεων στα δημοτικά πράγματα : δημιουργήσαμε το κίνημα ενάντια στο αντισυνταγματικό «χαράτσι της ΔΕΗ»,  αντιδράσαμε σε περιβαλλοντικά εγκλήματα όπως η δημιουργία δανειοθαλάμων αδρανών υλικών, στην εγκατάσταση μονάδας βιοκαυσίμου στο Κεφαλόβρυσο  και στην μόλυνση του περιβάλλοντος από τις εγκαταστάσεις του εκκοκκιστήριου της ΕΑΣ στο Μεγαλοχώρι, αλλά παράλληλα  αναδείξαμε και  τα έντονα προβλήματα του δημόσιου χώρου στο κέντρο της πόλης, προχωρήσαμε σε δράσεις ενάντια στην υποβάθμιση του Πάρκο Ματσόπουλου αλλά και για την αξιοποίηση της «πλατείας της ΔΕΗ».
Προτείναμε πρώτοι  από το 2011 τη δημιουργία ξενώνα για άστεγους στα Τρίκαλα, αλλά και αναδείξαμε πρόσφατα τις πολιτικές ευθύνες της δημοτικής αρχής για την σχεδόν σίγουρη απένταξη του προγράμματος «ενάντια στη φτώχεια» και την απώλεια της δυνατότητας παρέμβασης του Δήμου ενάντια στον κοινωνικό αποκλεισμό .
Συμμετείχαμε στις κινητοποιήσεις των δημοτικών υπαλλήλων ενάντια στην διαθεσιμότητα και στις απολύσεις, ακόμα και στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα έξω από το κοινοβούλιο, και με  συγκέντρωση των εργαζομένων στον «ΑΣΚΛΗΠΙΟ» ενάντια στο κλείσιμο του, αλλά και μέσα στο δημαρχείο με τους σχολικούς φύλακες, καταγγείλαμε τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης για την επιχείρηση κατάργησης των κοινωνικών δομών και ιδιαίτερα του προγράμματος  «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ».
Καταθέσαμε σειρά ψηφισμάτων ενάντια στην πολιτική των μνημονίων και στις εγκληματικές κυβερνητικές πολιτικές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αντιδράσαμε  στην αύξηση δημοτικών τελών και των τελών ύδρευσης  που αποφάσισε η ΔΕΥΑΤ, όπως επίσης και στη συνέχιση των εργασιακών σχέσεων με τη μορφή της συμβασιακής απασχόλησης, μη συναινώντας στην πρόσληψη εργαζομένων με 5μηνες και 8μηνες συμβάσεις, καταψηφίσαμε τους προϋπολογισμούς του δήμου και των τεχνικών έργων ως προϋπολογισμούς υποτέλειας στις μνημονιακές επιλογές της κυβέρνησης, καλέσαμε τη δημοτική αρχή να πρωτοστατήσει στον αγώνα ενάντια στη μείωση των οικονομικών πόρων για τη Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Αναζητήσαμε απαντήσεις για την οικονομική διαχείριση του «Μύλου των Ξωτικών», θέτοντας ως προτεραιότητα μας την διαφάνεια του εγχειρήματος και «ορθώσαμε ανάστημα» ενάντια στην εμπορευματοποίηση του ποταμιού, βάζοντας ζητήματα δημόσιας ασφάλειας και περιβαλλοντικής επιβάρυνσης σε ένα από τα λίγα εναπομείναντα  και αμόλυντα «στολίδια» της πόλης .
Φέραμε όμως και προς συζήτηση και έγκριση στην ημερήσια διάταξη του δημοτικού συμβουλίου, μια σειρά προγραμματικών μας θέσεων, όπως η κατασκευή σύγχρονου δικτύου ποδηλατοδρόμων,  για την υλοποίησης προτάσεων κοινωνικής αλληλεγγύης , όπως το να μην πληρώνουν οι μακροχρόνια άνεργοι δημοτικά τέλη και για να αντιμετωπισθεί δραστικά ο υποσιτισμός των μικρών μαθητών στα σχολεία, για την κατάσταση των κτιριακών υποδομών σχολικών μονάδων, όπως στο 3ο και 32ο δημοτικό σχολείο.

6. Υποψήφιος δήμαρχος και αυτή τη φορά. Στις περασμένες εκλογές υπήρξε συμφωνία για εναλλαγή στη θητεία του επικεφαλής κάθε χρόνο, υφίσταται τώρα τέτοιο ζήτημα;

Η εναλλαγή στις θέσεις των αιρετών αντιπροσώπων του «ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ» χαιρετίσθηκε από τους πολίτες ως μια  πρωτοπόρα ιδέα στην πολιτική ζωή της τοπικής μας κοινωνίας, αλλά και κατακρίθηκε από όσους έχουν κολλήσει σε παλαιοκομματικές εμμονές της λογικής του κομματάρχη.
Κόντρα σε ό,τι χαρακτηρίζει αυτές τις εμμονές, η λογική της εναλλαγής αλλά και της ανακλητότητας που έχουμε συμπεριλάβει και έχουμε συνομολογήσει στο κανονισμό λειτουργίας μας, αντιπαλεύει τη θεσμοποίηση του προσώπου και την προσωποποίηση του θεσμού, αναδεικνύει το δημοκρατικό και συλλογικό τρόπο άσκησης της όποιας εξουσίας, από την πιο κυρίαρχη έως την πιο επουσιώδη, αλλά και τη διάθεση για προσφορά από όσο το δυνατό περισσότερους και συμβάλλει στην οικοδόμηση στελεχών «ίσης γραμμής και υπόστασης».
Μέσα από την εναλλαγή λοιπόν χτίσαμε αυτοδιοικητικά στελέχη, μέσα από την εναλλαγή αποδείξαμε ότι περιφρονούμε την καθεστωτική αντίληψη της άσκησης της εξουσίας και ανοίγουμε δρόμους για μία νέα πολιτική συμπεριφορά και στάση ζωής.
Η εναλλαγή ως υλοποιήσιμη ιδέα θα παραμείνει ακρογωνιαίος λίθος  της δημοτικής μας παράταξης, εναρμονισμένη όμως με τα νέα πολιτικά δεδομένα και τους εκλογικούς συσχετισμούς που θα αναδείξουν οι επόμενες  δημοτικές εκλογές. Ο Μάης του 2014 για το «ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ» δεν θα έχει καμία σχέση με το Νοέμβρη του 2010. Από την μία θέση δημοτικού συμβούλου για την οποία παλέψαμε πριν τρία χρόνια, σε λίγους μήνες θα κληθούμε εκ των πραγμάτων να διεκδικήσουμε με όρους νίκης τη δημοτική αρχή.
Το γεγονός αυτό δεν θα ακυρώσει βέβαια την εφαρμογή της εναλλαγής, δημιουργεί όμως νέα δεδομένα για τις μορφές υλοποίησής της και αυτές θα κληθούμε δημοκρατικά και συλλογικά να τις αποφασίσουμε στην κατάλληλη χρονικά ευκαιρία.

7. Κ. Παπαθανασίου, εδώ και 20 σχεδόν μέρες με το χρίσμα του «Φυσάει Κόντρα» στα χέρια, ο ΣΥΡΙΖΑ πάει ενωμένος στις εκλογές;

Ξεκαθαρίσαμε ότι βαδίζουμε προς αυτή την κρίσιμη πολιτική μάχη με όρους νίκης και με διάθεση ανατροπής, ώστε στις 25 Μάη ο Δήμος να ανήκει στην Αριστερά και στους πολίτες, στην αριστερά που ξέρει να μάχεται αλλά ξέρει και να σχεδιάζει για να αλλάξει την κοινωνία, στην αριστερά  που γνωρίζει πως να κινητοποιεί τους πολίτες, αλλά και που γνωρίζει να ανατρέπει τους πολιτικούς συσχετισμούς, ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία.
Σε αυτές τις δημοτικές εκλογές πάμε πιο ενωμένοι, πιο αποφασισμένοι, πιο δυνατοί από ποτέ και με τον αέρα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας που οικοδομείται γύρω και μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ, να φυσάει ούριος «στα πανιά» της δημοτικής μας παράταξης. Βαδίζουμε για  να φέρουμε το Δήμο αριστερά με το σύνολο των δυνάμεων της ριζοσπαστικής αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ στο πλευρό μας, αλλά όχι μόνο με αυτές.
Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια ακόμα ευρύτερη κοινωνική πλειοψηφία μέσα και από τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου μας, για να αντικρούσουμε αποτελεσματικά τον κίνδυνο  που διατρέχει η επιβίωση της ίδιας της αυτοδιοίκησης. Δεν  παρεμβαίνουμε, δεν αγωνιζόμαστε , δεν παλεύουμε, ούτε για να διαχειριστούμε την κρίση όπως έπραξε ο απερχόμενος δήμαρχος Χρήστος Λάππας, αλλά ούτε και για να εξωραΐσουμε τη βάρβαρη αυτή πολιτική, ως μία απόπειρα παρέμβασης και επιδιόρθωσης στις μικροδομές του πολιτικού και αυτοδιοικητικού συστήματος, μέσω  μιας απόπειρας κατάθεσης πρωσοποκεντρικών υποψηφιοτήτων, όπως αυτή του Δημήτρη Παπαστεργίου .
Εμείς στο «ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ» και στη ριζοσπαστική αριστερά αγωνισθήκαμε και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την πλήρη ανατροπή της πολιτικής που παράγει τα  νεοφιλελεύθερα και μνημονιακά αδιέξοδα  στην Τ.Α.

8. Θα μας πείτε μερικά από τα ονόματα που θα στελεχώσουν τον συνδυασμό σας;

Σε λίγες ημέρες μέσα από τη διοργάνωση μίας ανοικτής εκδήλωσης θα παρουσιασθούν τα πρώτα 50 ονόματα των υποψηφίων που θα διαθέσουν τις δυνάμεις τους στο εκλογικό μας ψηφοδέλτιο, για να μπορέσει η δημοτική μας παράταξη  να γίνει η πρώτη αριστερή δημοτική αρχή στην ιστορία της πόλης και του Δήμου μας.
Άφθαρτα πρόσωπα, άνθρωποι της εργασίας και του καθημερινού μόχθου, επιστήμονες αλλά και άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα,  κάτοικοι στον αστικό ιστό της πόλης αλλά και σε κάθε χωριό, ηλικίας, νέα παιδιά αλλά και μαχητές της ζωής, θα δώσουμε όλοι μαζί τη δύσκολη αυτή τη μάχη, για να την κερδίσουμε.
Ανεξάρτητα όμως από το αποτέλεσμα του αγώνα, για ένα πράγμα από τώρα είμαι σίγουρος: στο τέλος του δρόμου θα αισθάνομαι ως επικεφαλής της παράταξης σε αυτή την μάχη  περήφανος για την ποιότητα, το ήθος και την προσφορά όλων αυτών των ανθρώπων, γιατί όλοι μαζί συναποτελούμε μια σπουδαία αυτοδιοικητική συλλογικότητα, για τις θέσεις και τους σκοπούς της οποίας αξίζει κανείς να αγωνισθεί.

Επιθεωρητές Δημόσιας
Διοίκησης για τα «Ξωτικά»
Επί δυο συνεχόμενα χρόνια ο «Μύλος των Ξωτικών», ήταν ελλειμματικός και μάλιστα κατά εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, φέτος εμφάνισε κέρδη. Έχετε από την πρώτη στιγμή σηκώσει τη σημαία της διαφάνειας, αλλά και της διαφορετικότητας στον τρόπο λειτουργίας του, τι προτίθεστε να κάνετε;»

Το «ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ» αξιολογεί θετικά την οικονομική αναζωογόνηση ρευστότητας που αποφέρει  αυτό το εγχείρημα στην τοπική οικονομία και καλωσόρισε την προσέλευση χιλιάδων επισκεπτών στην πόλη μας με αφορμή αυτή τη γιορτή.
Όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να συνηγορήσουμε ώστε  να θυσιάζονται τα πάντα ακόμα και βασικές υποδομές της πόλης στο βωμό της εμπορικής επιτυχίας αυτού του εγχειρήματος, δεν θα συναινέσουμε να λειτουργούν τα «ξωτικά» σε βάρος της πόλης, της ιστορίας της, του περιβάλλοντος, του δημόσιου της χώρου, σε τελική ανάλυση σε βάρος των πολιτών και  του συνόλου της τοπικής κοινωνίας για να κερδοφορήσουν μερικές μόνο επιχειρήσεις.
Και το κυριότερο όλα αυτά να συντελούνται μέσα σε ένα καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας της οικονομικής διαχείρισης τους, που σκόπιμα η διεύθυνση της «E-Trikala» με τη ανοχή της δημοτικής αρχής  προωθεί, όπως απέδειξε και ο πρόσφατα δήθεν οικονομικός απολογισμός που συζητήθηκε στο Δ.Σ. της εταιρείας.
Για αυτό το λόγο το πρώτο πράγμα που θα κάνει μία αριστερή δημοτική αρχή θα είναι να εγκαταστήσει ορκωτούς λογιστές και να καλέσει τους επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης για να ελέγξουν ως ανεξάρτητες αρχές τα οικονομικά πεπραγμένα της  «E-TRIKALA» και της οργανωτικής επιτροπής του  «Μύλο των ξωτικών».
Ταυτόχρονα είναι αντίθετη στη δική μας πολιτική φιλοσοφία η λογική του «Δήμου – επιχειρηματία», που καλείται σε τελική ανάλυση να πληρώνει τα κάθε χρόνο όλο και πιο αυξημένα ελλείμματα που δημιουργεί ο «Μύλος» , την ίδια ώρα που τα κέρδη των μεγάλων ιδιωτικών ομίλων που δραστηριοποιούνται σε αυτόν αυξάνονται.
Γιατί ο Δήμος να αναλαμβάνει όλα αυτά τα ρίσκα και τα ελλείμματα, όταν μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις δικές μας δομές όπως το δημοτικό μας θέατρο , που απαξιώθηκε για ακόμα μία χρονιά από τους υπεύθυνους των «Ξωτικών», το δημοτικό ωδείο, το εργαστήρι ζωγραφικής, τη φιλαρμονική αν δεν την είχε διαλύσει ο κ. Λάππας και έτσι να πετύχουμε μια απόλυτα αξιοπρεπή χριστουγεννιάτικη γιορτή λιγότερο φαραωνική ίσως, αλλά πολύ πιο ουσιαστική και ανθρωποκεντρική, μακριά από την άκρατη εμπορευματοποίηση του παιδικού μυαλού και την αφαίμαξη του οικονομικού υστερήματος των γονιών;

ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου