Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

Για την ένταξη στο σχέδιο πόλης

Για την ένταξη στο σχέδιο πόλης περιοχών που ανήκουν στη Ζ.Ο.Ε.
Πολλές απορίες και ερωτηματικά γεννά το έντονο ενδιαφέρον και η σπουδή της δημοτικής αρχής και του Δημάρχου Δημήτρη Παπαστεργίου προσωπικά σχετικά με την ένταξη περιοχών που ανήκουν στην περιμετρικά διαμορφωμένη του αστικού ιστού της πόλης των Τρικάλων , Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου .
Σπουδή που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ενώ τον Δήμο Τρικκαίων τον ταλανίζουν πολύ πιο επείγοντα προβλήματα, ο κ. Δήμαρχος βάζει σε προτεραιότητα , μέσα από τις συναντήσεις του στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και με τους τρεις κυβερνητικούς βουλευτές, το να εντείνει τις πιέσεις του ώστε να προχωρήσει η ένταξη μεγάλων αγροτικών εκτάσεων που ανήκουν στη ΖΟΕ, στο σχέδιο πόλης των Τρικάλων .

Αρχικά να επισημάνουμε ότι για κάποιες εκτάσεις , που γειτνιάζουν με τις εντός σχεδίου περιοχές και αποτελούν de facto σήμερα τμήματα των ήδη διαμορφωμένων οικιστικά συνοικιών της πόλης, όπως στα Αμπελάκια, στον Πυργετό, στο Κόκκινο Πύργο, στο Κηπάκι, συμφωνούμε ότι για κοινωνικούς αλλά και πολεοδομικούς λόγους πρέπει άμεσα να ενταχθούν στο σχέδιο πόλης.
Αυτό όμως διαφέρει από την προσπάθεια του Δημάρχου να καταργήσει στην ουσία την ΖΟΕ και να επιχειρήσει να άρει όλους τους πολεοδομικούς περιορισμούς για τεράστιες εκτάσεις που περιλαμβάνονται στο δακτύλιο των περιφερειακών οδών και ειδικά όταν αυτό επιχειρείται, ενώ :
1)Περιοχές που έχουν ενταχθεί στο σχέδιο πόλης εδώ και πάνω από μια εικοσαετία όπως η περιοχή «Όπισθεν του εργοστασίου γάλακτος» , «Δεξιά της οδού Καλαμπάκας», «Αμπελάκια», «Αλώνια Μπάρας», παραμένουν ακόμα και σήμερα χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι πράξεις πολεοδομικής εφαρμογής και ενώ οι κάτοικοι τους έχουν εισφέρει και σε γη και σε χρήμα, ώστε να ρυμοτομηθούν οι περιοχές αυτές και να αποτελέσουν επιτέλους ένα ενιαίο πολεοδομικό σύνολο με την υπόλοιπη πόλη. Σε αυτές τις «νέο-εντασσόμενες» περιοχές με ευθύνη των δημοτικών αρχών της τελευταίας εικοσιπενταετίας, δεν έχει ολοκληρωθεί η ρυμοτόμησή τους , δεν έχει ασφαλτοστρωθεί το σύνολο των δημοτικών δρόμων, δεν έχει ξεκινήσει ακόμα η ανάπλαση των δημόσιων και κοινόχρηστων χώρων, δεν έχει προχωρήσει σε πολλές περιπτώσεις ούτε καν η κατασκευή κρασπέδων και πεζοδρομίων .
Αποτέλεσμα όλων αυτών η ζωή των κατοίκων να είναι για αυτούς τους λόγους αφόρητη , να τους πνίγει η σκόνη το καλοκαίρι και να πνίγονται στις λάσπες τον χειμώνα, ενώ την ίδια στιγμή ο κ. Δήμαρχος αντί να ενδιαφερθεί για όλες αυτές τις εκρεμμότητες , βάζει ως προσωπική του προτεραιότητα την ένταξη και άλλων περιοχών .
2)Μέσα στην δυσχερή οικονομική κατάσταση περιοριστικής οικονομικής πολιτικής και σκληρής λιτότητας που βιώνει η χώρα και ο λαός μας , με την οικοδομική δραστηριότητα να έχει παγώσει ουσιαστικά την τελευταία 7ετία και με το οικιστικό ενδιαφέρον να περιορίζεται, θεωρούμε ότι η ένταξη νέων περιοχών στο σχέδιο πόλης περιμετρικά του αστικού ιστού της πόλης, περιοχών που μέχρι σήμερα θεωρούνται και είναι εκτάσεις υψηλής γεωργικής παραγωγικότητας, χωρίς να αναδεικνύεται επείγουσα οικιστική ανάγκη, δεν ανταποκρίνεται στις οικιστικές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και των πολιτών.
3)Εκτιμούμε ότι με αυτό τον τρόπο θα εξυπηρετηθούν οικονομικά συμφέροντα της πόλης, που έχουν ήδη «τοποθετηθεί» αγοράζοντας σε αυτές τις περιοχές μεγάλες εκτάσεις και μέσα στην γενικότερη κοινωνική και πολιτική αναταραχή επιδιώκουν να τις εντάξουν «εν μια νυκτί» στο σχέδιο πόλης, προκειμένου να ιδιοποιηθούν την υπεραξία που θα αποκτήσει αργά ή γρήγορα η γη αυτή, ώστε να κερδοφορήσει η «επένδυσή» τους , όπως εξάλλου έπραξαν και στο παρελθόν.
4)Τα οικονομικά του Δήμου βρίσκονται σε τόσο άσχημη κατάσταση που απορούμε που και πως θα βρεθούν εκείνοι οι οικονομικοί πόροι ώστε να εξασφαλισθεί επαρκής χρηματοδότηση για την ένταξη στο σχέδιο τόσο μεγάλων εκτάσεων, πως δηλαδή θα προχωρήσει η πλήρης ρυμοτόμησή τους και η υλοποίηση των πράξεων πολεοδομικής εφαρμογής τους.
Επισημαίνουμε ότι η πρωτοβουλία αυτή του Δημάρχου δεν έχει γίνει αντικείμενο δημοσίου διαλόγου και διαβούλευσης ούτε καν σε επίπεδο Δημοτικού Συμβουλίου ή Διαπαραταξιακής Επιτροπής . Κυρίως όμως διαβλέπουμε μέσα από την εξέλιξη αυτή, να εξυφαίνεται ένα ακόμα σενάριο διαπλοκής οικονομικών συμφερόντων και τοπικής αυτοδιοίκησης και για αυτό θα παρακολουθούμε άγρυπνα και θα ελέγχουμε κάθε στάδιο τυχόν υλοποίησης του .
Τρίκαλα 20 Αυγούστου 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου