Τετάρτη 4 Μαΐου 2016

Συνέντευξη: Καταπέλτης κατά ΣΥΡΙΖΑ και Δήμου ο Δημήτρης Παπαθανασίου

Αρκετά σκληρές εκφράσεις κατά των πρώην συντρόφων του στο ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά των βουλευτών για τους οποίους τονίζει πως: το πικρό ποτήρι της πολιτικής ασυνέπειας, της ηθικής κατάπτωσης και της ιδεολογικής απαξίας θα το πιούν σταγόνα-σταγόνα μέχρι τον πάτο», χρησιμοποιεί στη σημερινή του συνέντευξη στον Ε.Π. ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Δημήτρης Παπαθανασίου.
Φυσικά δεν χαρίζεται στον δήμαρχο Δημήτρη Παπαστεργίου, που το χαρακτηρίζει Αβραμόπουλο των Τρικάλων.
Συνέντευξη στον Χρήστο Κοντό
  
  1. Να ξεκινήσουμε λίγο από τα θέματα της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Ήσασταν από τους ανθρώπους που κυριολεκτικά… πήρε στις πλάτες του τον Αλέξη Τσίπρα στις προπερασμένες εκλογές στα Τρίκαλα. Αισθάνεστε προδομένος;
Επαναδραστηροποιήθηκα στο ΣΥΡΙΖΑ το 2007 όταν άρχισε να δρομολογείται η «αριστερή στροφή» του κόμματος και λίγο πριν την  εκλογή του Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία του. Οι προοπτικές για την οικοδόμηση μια πραγματικά σύγχρονης ριζοσπαστικής αριστεράς και η αμφισβήτηση του συστημικού μέχρι τότε δικομματικού μπλοκ εξουσίας μέσα σε συνθήκες της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης ταυτίστηκαν ευτυχώς ή δυστυχώς με το πρόσωπο του νέου της ηγέτη.
Η προσπάθεια αυτή παρ` όλο που «πέρασε από 40 κύματα» και συμπύκνωσε τη θέληση του λαού μας για δημοκρατία, κατάργηση των πολιτικών λιτότητας και για ένα άλλο κοινωνικό συμβόλαιο μακριά και έξω από τα νεοφιλελεύθερα μνημόνια της υποτέλειας, με βασικές, αλλά όχι αποκλειστικές ευθύνες του Τσίπρα, ναυάγησε με την ψήφιση του 3ου μνημονίου το περασμένο καλοκαίρι.
Ο σημερινός πρωθυπουργός που ορκίστηκε στα νταμάρια της Καισαριανής και οδήγησε την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία στον εκλογικό θρίαμβο του 61.3% του ΟΧΙ, θα παραδώσει την εξουσία προδίδοντας όχι μόνο τους μικρούς ή μεγάλους προσωπικού αγώνες του καθενός μας, αλλά την μεγάλη ιστορία της Αριστεράς για ρήξη και ανατροπή. Και η δυσφήμηση των αρχών και των ιδανικών της Αριστεράς θα είναι το πραγματικό έγκλημα που θα έχει διαπράξει.

  1. Προσχωρήσατε και κάνετε αγώνα για την ΛΑΕ. Βλέπετε να έχετε μέλλον ως κόμμα; Γιατί τα ποσοστά, μάλλον αποκαρδιωτικά είναι.
Μπροστά στο γεγονός ότι πρώην σύντροφοί μας στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ πρόδωσαν τις συνεδριακές τους αποφάσεις και τις θέσεις του, ξεπούλησαν την υπόθεση της ανατροπής αφού συνέχισαν και συνεχίζουν να υπογράφουν και τρίτο και τέταρτο μνημόνιο και της ρήξης με το συστημικό μπλοκ εξουσίας που καθόρισε τις τύχες της χώρας μεταπολιτευτικά, αφού συναγελάζονται με αυτό καθημερινά, οδήγησε αναπότρεπτα στην ίδρυση και διαμόρφωση ενός νέου πολιτικού μετώπου στο χώρο της Ριζοσπαστικής και Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς που θα κληθεί εκ των πραγμάτων να δώσει προοπτικές σε κάθε αντιμνημονιακή, αντισυστημική, προοδευτική, πατριωτική, οικολογική δύναμη  που εντάσσεται στο χώρο αυτό.
Σε αυτές  τις συνθήκες συγκροτήθηκε και  άρχισε να κάνει τα πρώτα της βήματα η ΛΑΪΚΗ  ΕΝΟΤΗΤΑ.
Όσο και αν τα μέχρι σήμερα δημοσκοπικά ευρήματα επιμένουν για το αντίθετο, όσο και αν η απουσία μας, από τα κοινοβουλευτικά έδρανα, μας στερεί τη δυνατότητα να δώσουμε την μάχη σε όλα τα μέτωπα, όσο και αν εντείνεται η επίθεση του συστήματος εναντίον μας, κατονομάζοντας μας ως το «λόμπυ της δραχμής», η πορεία της ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ θα αποτελέσει το κρίσιμο πρόκριμα για την οικοδόμηση της νέας αντίστασης του λαού μας μπροστά στα παλιά και νέα μνημόνια.
Εξάλλου το έχουμε αποδείξει και στο παρελθόν ότι οι πραγματικοί αριστεροί και αγωνιστές αποδεικνύονται  αυτοί που βρίσκονται μέσα στην μάχη στο κίνημα έστω με τα μικρά εκλογικά ποσοστά και όχι αφού κάτσουν σε βουλευτικά και υπουργικά γραφεία.

  1. Πως κρίνετε την ίδρυση του νέου κόμματος από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, δεν απευθύνεται στην ίδια δεξαμενή ψηφοφόρων;

Σε αυτή την προσπάθεια η Ζωή Κωνσταντοπούλου ως κορυφαίο στέλεχος του πραγματικού ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το καλοκαίρι του `15 διαδραμάτισε,  αλλά και στο μέλλον  θα συνεχίζει να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο.
Η ίδρυση της ΠΛΕΥΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ πιστεύω και ελπίζω να βοηθήσει στο ξεδίπλωμα σε ολόκληρο το κοινωνικό φάσμα του πολιτικού λόγου της πραγματικής αριστεράς που δεν συμβιβάζεται, δεν υποχωρεί, δεν συνθηκολογεί, σε αντίθεση με την κυβέρνηση της «καθόλου αριστεράς» που εκπροσωπεί το Μαξίμου που και συμβιβάζεται, και υποχωρεί και συνθηκολογεί με αντάλλαγμα τις καρέκλες και τα  προνόμια  μιας αντιλαϊκής εξουσίας.
Η νέα αντιμνημονιακή πολιτική αντίσταση του λαού μας που προσπαθούμε να διαμορφώσουμε μέσα στα ερείπια του 3ου μνημονίου και του 4ου που φθάνει , θα πρέπει να φτιαχτεί με νέα υλικά και όχι με τα αλάθητα των ηγετών που μας οδήγησαν  στη νέα  «Βάρκιζα».
Η συλλογική λειτουργία και η  συλλογική πολιτική ηγεσία θα είναι ένα από τα βασικά της προτάγματα και σε αυτό θεωρώ βέβαιο ότι θα συμβάλλει αποφασιστικά και η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

  1. Βλέπω μια έντονη κριτική τόσο προς τους πρώην συντρόφους στην οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κυρίως στους βουλευτές του νομού. Πιστεύετε πως θα έπρεπε να παραιτηθούν;

Την κρίσιμη πολιτική στιγμή τόσο η πλειοψηφία της Νομαρχιακής Επιτροπής όσο και οι τρεις κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι έκαναν τις επιλογές τους: υποστήριξαν και ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο, όπως θα κάνουν και με το τέταρτο, έγραψαν όπως και η ηγεσία της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ «στα παλιότερα των υποδημάτων τους»  το αποτέλεσμα του 61,3% του δημοψηφίσματος –που έτσι και αλλιώς δεν έκαναν και το παραμικρό για να επιτευχθεί-, άλλαξαν στρατόπεδο και θα κάνουν ό,τι τους ζητηθεί για να διαιωνίζουν μια αντιλαϊκή κυβέρνηση.
Ήταν επόμενο όσοι εκπροσώπησαν στο παρελθόν στα Τρίκαλα ό,τι πιο παλαιοκομματικό, ό,τι πιο συντηρητικό , ό,τι πιο γραφειοκρατικό στην κομματική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ, να ταχθούν με «τα καλά και τα συμφέροντα» της κυβερνητικής εξουσίας, παρά να εναντιωθούν και να αποχωρήσουν «με ψηλά το κεφάλι» μένοντας όμως  πιστοί στις συνεδριακές αποφάσεις του κόμματος διασώζοντας την πολιτική τους αξιοπρέπεια.
Τέθηκαν στη διάθεση της ηγεσίας, ώστε λερώνοντας τα χέρια τους «να βγάλουν το κάρο από τη λάσπη», αγνοώντας ότι όσο θα ακολουθούν αυτές τις πολιτικές, τόσο πιο βαθιά θα το σπρώχνουν στη λάσπη κα θα βυθίζονται και αυτοί μαζί του.
Οι παλινωδίες για δήθεν παραίτηση  συνείδησης τους ενός βουλευτή, η τηλεοπτική «εφεύρεση» του μνημονίου της αριστεράς του άλλου, η εξαφάνιση από το πολιτικό σκηνικό και τα αλλεπάλληλα ταξίδια με την «Τσίπρας airline» της τρίτης κοινοβουλευτικής εκπροσώπου το αποδεικνύουν.
Τα μνημόνια δεν υποστηρίζονται εύκολα και δεν ψηφίζονται με το αζημίωτο, αλλά το πικρό ποτήρι της πολιτικής ασυνέπειας, της ηθικής κατάπτωσης και της ιδεολογικής απαξίας θα το πιούν σταγόνα-σταγόνα μέχρι τον πάτο.

  1. Στα του δήμου τώρα. Τελευταία ανακοίνωση του «Φυσάει Κόντρα για την Ανατροπή», κάνει λόγο για παλινωδίες της δημοτικής αρχής.

Νομίζω ότι υπήρξα σαφής . Είναι χαρακτηριστικό ότι στους πρώτους 20 μήνες της δημοτικής διακυβέρνησης Παπαστεργίου δεν σχεδιάστηκε και δεν ολοκληρώθηκε ούτε ένα σοβαρό έργο πνοής για το Δήμο μας.
Τα πάντα έμειναν στο επίπεδο του εντυπωσιασμού  και της επικοινωνιακής τους διαχείρισης. Πολλές  φωτογραφίες, πολλά χαμόγελα, πολλά «βραβεία», πολλές δημόσιες σχέσεις, αλλά πουθενά  αποτελεσματική αυτοδιοικητική αντιμετώπιση των προβλημάτων.
Παραδείγματα; Η επανίδρυση της ΔΕΚΑ παρά τις δυο προσπάθειες έμεινε στα χαρτιά,  η κατασκευή ποδηλατόδρομου παρά τα βαψίματα στην άσφαλτο αυτουπονομεύθηκε, το «Έτος Τσιτσάνη 2015» χωρίς καμία κεντρική μουσική εκδήλωση στην πόλη μας, (ακόμα και η περίφημη διάβαση «πιάνο» κράτησε ένα μήνα) έμεινε στα λογότυπα, η προσβασιμότητα και η προάσπιση των δημόσιων χώρων σε χειρότερη κατάσταση από ποτέ και τόσα άλλα που σκεφτόμαστε ότι με τη συμπλήρωση σε λίγους μήνες των δύο ετών να εκδώσουμε τη «Μαύρη Βίβλο» της Δημοτικής Αρχής για όσα όχι μόνο εξήγγειλε προεκλογικά και δεν έπραξε αλλά κυρίως για όσα αποφάσισε και στη συνέχεια τα εγκατέλειψε.
  1. Προσωπικά τον κ. Παπαστεργίου, ως δήμαρχο, πως θα τον χαρακτηρίζατε;
Όσα προανέφερα αποτελούν χαρακτηριστικά γνωρίσματα του σημερινού Δημάρχου. Αυτά όμως λίγο πολύ τα γνωρίζαμε και από την προηγούμενή του θητεία ως  βασικού συνεργάτη του κ. Ταμήλου.
Αυτό που δεν είχα προσωπικά εντοπίσει μέσα από την κοινωνική μου σχέση μαζί του, ήταν το πόσο έντονα αντιδρά στην κριτική και στον έλεγχο που ως αντιπολίτευση έχουμε δικαίωμα και υποχρέωση να του ασκούμε . Αντίδραση που ξεκινά από την φθηνή ειρωνεία και μπορεί να καταλήξει και σε απόλυτα μειωτικούς χαρακτηρισμούς που αναδεικνύουν μια έντονη αντιδημοκρατική συμπεριφορά απέναντι στο σύνολο σχεδόν των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων.
Αυτή η στάση του πιστεύω ότι θα ενταθεί όσο θα προχωρά η θητεία του και θα συσσωρεύονται τα προβλήματα που δεν θα αντιμετωπίζει,  με ανεξέλεγκτες συνέπειες για τη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου και συνολικότερα του Δήμου μας.
Βέβαια η συμπεριφορά αυτή επιχειρείται να κρυφθεί πολλές φορές πίσω από το επικοινωνιακό χαμόγελο του «καλού παιδιού»,  που όπως πολύ πετυχημένα παρατήρησε ένας σύντροφός μου στη ΛΑΕ και πρώην υπουργός που επισκέφθηκε την πόλη μας, του προσδίδει το στίγμα του «Αβραμόπουλου των Τρικάλων».

  1. Πιστεύετε πως το «Φυσάει Κόντρα», έχει μέλλον μετά την διαφοροποίησή σας από τον ΣΥΡΙΖΑ;
Το «ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ» δεν δημιουργήθηκε ούτε κατ` εντολή κομματικών συσκέψεων, ούτε ενισχύθηκε άλλωστε εκλογικά από κομματικούς στρατούς.
Εμείς που βρισκόμαστε στον πυρήνα της δημοτικής μας παράταξης δώσαμε όλες τις μάχες ενωμένοι και  αποφασισμένοι, ώστε να φέρουμε το Δήμο αριστερά αλλά και να δημιουργήσουμε μια ακόμα ευρύτερη κοινωνική πλειοψηφία για να αντικρούσουμε αποτελεσματικά τον κίνδυνο  που διατρέχει η επιβίωση της ίδιας της αυτοδιοίκησης από τις μνημονιακές πολιτικές.
Δεν παρεμβαίνουμε, δεν αγωνιζόμαστε, δεν παλεύουμε,  ούτε για να διαχειριστούμε την κρίση, αλλά ούτε και για να εξωραΐσουμε τη βάρβαρη αυτή πολιτική, μέσα από προσωποκεντρικές επιλογές.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στις παραμονές των δημοτικών εκλογών του `14 όταν εσωκομματικά ασκούσα έντονη κριτική στη ηγεσία του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ διαπιστώνοντας ότι δεν στήριζε τη δημοτική μας παράταξη, στη συνεδρίαση της εκλογικής μας επιτροπής είχα πει μια φράση που πολλούς τότε τους ξένισε και δεν τους αδικώ: «Σε ένα χρόνο μπορεί να μην είμαι ΣΥΡΙΖΑ, ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ όμως θα παραμείνω», εννοώντας ότι η μάχη για μια καλύτερη κοινωνία δεν  θα συμβιβασθεί ποτέ με κομματικές θέσεις και πολιτικές αντιμισθίες, ενάντια στις αρχές και στα ιδανικά μας, αλλά μόνο με διάθεση για αγώνα και προσφορά.

  1. Τι θα κάνει πολιτικά στο μέλλον ο Δημήτρης Παπαθανασίου;
Είναι απλό. Θα παραμείνω στην πρώτη γραμμή της  ριζοσπαστικής αριστεράς και θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για την πλήρη ανατροπή της πολιτικής που παράγει τα νεοφιλελεύθερα και μνημονιακά αδιέξοδα στην Τ.Α. , αλλά και σε κάθε επίπεδο.
Θα είμαι παρών με τον μαχητικό αυτοδιοικητικό και πολιτικό μου  λόγο και τη δράση μου, και μέσα και έξω από την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, και μπροστά  στο μικρόφωνο των εδράνων, αλλά και στο δρόμο του αγώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου