Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

Το τίμημα της αλληλεγγύης

Η στάση της δημοτικής αρχής και κατ` επέκταση και του Δήμου υπήρξε άψογη όπως δεν έχουμε κουρασθεί να τονίζουμε όλο το προηγούμενο διάστημα στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, άσχετα με το γεγονός ότι μετά την απομάκρυνση των προσφύγων από την πόλη μας, ο κ. Δήμαρχος δεν βρήκε να πει μία κουβέντα καταδικάζοντας το άθλιο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Κουτσόχερο κατά τις πολύωρες συναντήσεις του με κυβερνητικούς παράγοντες και δίνοντας συνέντευξη στο δημοσιογραφικό όργανο της κυβέρνησης .
Είναι προφανές ότι η δημοτική αρχή μετά τις πετυχημένες αλλά πρόσκαιρες δράσεις του Δήμου στο κλειστό γυμναστήριο της Μπάρας και στο Φρούριο της πόλης, στις οποίες οδηγήθηκε μετά από δικές μας προτάσεις και πιέσεις, θεώρησε ότι έπρεπε να περιοριστεί  στο ρόλο του παρατηρητή και να ασχοληθεί μόνο με την πολιτική κεφαλοποίηση αυτών των δράσεων, αποκομίζοντας επικοινωνιακά οφέλη.

Αν πέτυχαν αυτές οι δράσεις την μαζική και καθολική στήριξη της τοπικής κοινωνίας οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι στηρίχτηκαν σε ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού μας Συμβουλίου και της Διαπαραταξιακής Επιτρπής.
Εξάλλου ομόφωνη απόφαση της τελευταίας στις 7/3/2015 υπήρξε μετά από σχετική πρόταση και εισήγηση του κ. Δημάρχου η χωροθέτηση hot spot στο πρώην σουπερ-μάρκετ «Ατλάντικ», και μάλιστα εντός του στεγασμένου του χώρου, με ανάπτυξη μέσα σε αυτό και όχι σε σκηνές ,εξατομικευμένων χώρων για κάθε οικογένεια χωριστά και με συνθήκες ελεγχόμενου κλιματισμού για την μακροπρόθεσμη παραμονή των προσφύγων .
Η δική μας πρόταση για τη χωροθέτηση, μέχρι να προετοιμασθούν οι κατάλληλες υποδομές στο «Ατλάντικ», πρόσκαιρης φιλοξενίας μικρού αριθμού προσφύγων στο χώρο του βυζαντινού κάστρου της πόλης , η οποία και στη συνέχεια ακολουθήθηκε, δεν έπρεπε σε καμία περίπτωση να «βραχυκυκλώσει» τις ενέργειες που απαιτούνταν ώστε να μεταμορφωθεί ο χώρος του «Ατλάντικ» σε χώρο αξιοπρεπούς και ανθρώπινης διαβίωσης για τους πρόσφυγες , με την παράλληλη ανάπτυξη δομών , όπως διδακτικές αίθουσες για τα παιδιά, χώρος παροχής πρωτοβάθμιας υγείας, χώροι δημόσιας υγιεινής κ.λ.π.
Παρ` όλα αυτά, αφ` ενός η δημοτική αρχή κυριολεκτικά «έθαψε» τη δική της πρόταση, αφού υπέκυψε στις πιέσεις που ασκήθηκαν τόσο από ξενοφοβικές απόψεις που εκφράζονται μέσα στην ομάδα της δημοτικής πλειοψηφίας, αλλά και από μερίδα της τοπικής κοινωνίας, επιδεικνύοντας πλέον διαφορετικά  αντανακλαστικά, που εξάλλου έπαιξε βαρύνοντα ρόλο στην ανάδειξή της στη διακυβέρνηση του Δήμου.
Αφ` ετέρου οι κυβερνητικοί ιθύνοντες  μπροστά στο άγχος τους να υπηρετήσουν το νέο νομικό και θεσμικό πλαίσιο, που κατήργησε στην ουσία τη δυνατότητα χορήγησης πολιτικού ασύλου σε ανθρώπους που προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες, και να ξεμπερδεύουν με το αίσχος της Ειδομένης, άρχισαν  χωρίς κανένα σχέδιο να σπέρνουν περίκλειστα στρατόπεδα επιτήρησης και κράτησης των εγκλωβισμένων στην επικράτεια της χώρας προσφύγων, δημιουργώντας όμως «συνθήκες Ειδομένης» σε ολόκληρη τη χώρα .
Απέναντι στην υπαναχώρηση της δημοτικής αρχής και στους απάνθρωπους  κυβερνητικού χειρισμούς, εμείς αντιπροτείνουμε ένα ανοικτού τύπου κέντρο υποδοχής και φιλοξενίας , κοντά ή ακόμα και μέσα στον αστικό ιστό της πόλης, που να εκπληρώνει μακροπρόθεσμες συνθήκες ανθρώπινης και αξιοπρεπούς διαβίωσης για πρόσφυγες και μετανάστες, όπως άλλωστε σχεδιάστηκε με την ομόφωνη απόφαση της Διαπαραταξιακής Επιτρπής του Δήμου στις 7/3/2016, ώστε η συντριπτική πλειοψηφία της τοπικής μας κοινωνίας, να συνεχίσει να προσφέρει αλληλεγγύη και ανθρωπιά σε όσους την έχουν ανάγκη .
Γνωρίζουμε ότι το τίμημα αυτής της αλληλεγγύης είναι ακριβό, αλλά όσοι, είτε επειδή  την κρίσιμη στιγμή των αποφάσεων «λιγοψυχούν» μπροστά στις πιέσεις των όποιων και όσων μισαλλόδοξων «νίπτοντας τας χείρας τους», είτε επειδή θέλουν να εφαρμόσουν πολιτικές όχι υποδοχής και φιλοξενίας, αλλά ουσιαστικά αποτροπής, μην διοχετεύοντας οικονομικούς πόρους που έχουν εξασφαλισθεί από διεθνείς οργανισμούς , αλλά χωροθετώντας  περίκλειστα στρατόπεδα απομόνωσης των προσφύγων , θα ήταν χρήσιμο να τεθούν προ των ευθυνών τους .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου