Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016

Χωροθέτηση για τις πιάτσες ΤΑΞΙ με σχεδιασμό και όχι αποσπασματικές ενέργειες

Ένα πρόβλημα που «ακουμπά» στην καθημερινότητα της πόλης δεν μπορεί να λυθεί ούτε με αποσπασματικό τρόπο, ούτε μέσα σε ένα πλαίσιο αντιδικίας και αντεκδικήσεων, που οδηγεί δυστυχώς ακόμα και στην ποινικοποίηση των πολιτικών αποφάσεων των οργάνων της αυτοδιοίκησης, γεγονός θλιβερό και απόλυτα καταδικαστέο από την πλευρά μας.
Εδώ και ένα χρόνο με αφορμή τη χωροθέτηση μιας νέας πιάτσας ΤΑΧΙ στο κέντρο της πόλης, ζητήσαμε από τότε με ξεκάθαρο και κατηγορηματικό τρόπο το σχεδιασμό, από μηδενική βάση, ενός νέου «χάρτη» για τη χωροθέτηση του συνόλου των θέσεων στάσης και στάθμευσης των οχημάτων...
ΤΑΧΙ, που θα περιλάμβανε τον περιορισμό των θέσεων αυτών σε δύο ή τρεις πιάτσες στο κέντρο της πόλης, την αποκέντρωσή των υπολοίπων στην περιφέρεια του αστικού ιστού, τη λειτουργία του συστήματος  εναλλακτικής επιλογής πιάτσας (σύστημα «ρουλεμάν»), όχι για να εξασφαλισθούν κάποιες θέσεις στάθμευσης, αλλά κυρίως για να περιορισθεί το κυκλοφοριακό φορτίο που άσκοπα δέχεται το κέντρο της πόλης, με την αμφίδρομη κίνηση σε αυτό  δεκάδων αυτοκινήτων ΤΑΧΙ σε καθημερινή βάση, μόνο και μόνο για να  σταθμεύσουν για λίγα λεπτά στις πιάτσες και να δρομολογηθούν και πάλι.

Και τονίσαμε ότι τώρα πλέον η τεχνολογία (ραδιοεπικοινωνία ακόμα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης), ανοίγει νέους διαύλους  επικοινωνίας με το επιβατικό κοινό, που καθιστά την παρουσία των οχημάτων ΤΑΧΙ στο κέντρο της πόλης μάλλον ασύμφορη ακόμα και για τους ίδιους τους επαγγελματίες ιδιοκτήτες τους.

Η δημοτική αρχή εγκλωβισμένη στην πάγια πρακτική της να μην προχωρά σε δραστικές τομές για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής στην πόλη και να μην θίγει στενά επαγγελματικά συμφέροντα φιλικών προς αυτή προσώπων, επέλεξε μία λογική «χαρακωμάτων» και προχώρησε στο να χορηγήσει στους 10 ενδιαφερόμενους πιάτσα μπροστά από την εκκλησία του Αγίου Στεφάνου, εκτός δηλαδή επαγγελματικού ανταγωνισμού, οδηγώντας τους όπως ήταν επόμενο στις αίθουσες των δικαστηρίων .

Είναι πραγματικά αξιοπερίεργο, πως ενώ ο κ. Δήμαρχος «κλείνει τα μάτια» στην κατάφωρη παραβίαση άρθρων του ΚΟΚ και ανέχεται, όπως και οι προκάτοχοι του, να υφίστανται δύο πιάτσες ΤΑΧΙ περιμετρικά της κεντρικής πλατείας, ταυτόχρονα να ξιφουλκεί εναντίον μιας άλλης ομάδας ιδιοκτητών που επιδιώκουν αντίστοιχα να καταλάβουν μια άλλη πιάτσα ανάμεσα στις δύο κεντρικές πεζογέφυρες της πόλης.

Για εμάς και τα δύο είναι το ίδιο αδιανόητο και για αυτό έχουμε καταθέσει έγκαιρα συγκεκριμένες προτάσεις, που δυστυχώς η δημοτική πλειοψηφία δεν θέλησε να αποδεχθεί και έτσι αντί να λύσει συνολικά το πρόβλημα, επέλεξε στην ουσία να πάρει μέρος στην ενδοεπαγγελματική σύγκρουση, εξοβελίζοντας τους μεν και «προστατεύοντας» τους δε.

 Άλλωστε την αποκλειστική ευθύνη, αν τελικά συμβεί στις οκτώ υφιστάμενες πιάτσες στο κέντρο της πόλης να προστεθεί και ένατη, θα την φέρει ακέραια ο κ. Δήμαρχος που δεν ενήργησε έγκαιρα  και άμεσα όταν του κοινοποιήθηκε η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, ώστε και έγκαιρα να προχωρήσει το δημοτικό συμβούλιο στην κατάργησή της από 30ετίας χωροθετημένης πιάτσας  στην οδό Κανούτα, αφοπλίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη νομική επιχειρηματολογία της άλλης πλευράς και εξασφαλίζοντας ουσιαστικά ότι δεν θα εκδίδονταν και σε βάρος του Δήμου καμία καταδικαστική απόφαση.

Δυστυχώς ενεργώντας εκ των υστέρων και προσχηματικά καμία δημοτική αρχή δεν επέλυσε κανένα πρόβλημα .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου