Τρίτη 6 Ιουνίου 2017

Ούτε «έξυπνη πόλη» ούτε όμως και ανόητοι πολίτες

Μετά τους εργαζόμενους της ΚΟΙΝΣΕΠ που δήθεν συνεργάζονταν με τον Δήμο και παρουσιάστηκαν ως προκατασκευασμένη και fake εικόνα στην υπουργό εργασίας Αντωνοπούλου, ήρθε η σειρά έτερου υπουργού να γευθεί την πάντα «εφευρετική» τακτική του επικοινωνιακού επιτελείου της δημοτικής αρχής.
Αυτή τη φορά τον επισκέπτη υπουργό Ψηφιακής Τεχνολογίας και Ενημέρωσης Νίκο Παππά «υποδέχθηκαν» στο Δήμο μας, ένα μηχάνημα αυτόματης έκδοσης πιστοποιητικών που προς το παρόν δύσκολα προσφέρει τις υπηρεσίες του και που μάλλον θα πάει «άκλαφτο», όπως και το χρηματικό ποσό που διατέθηκε για την αγορά του, αλλά και οκτώ οθόνες τερματικών που απεικονίζουν μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής google earth και χρήσης του συστήματος δορυφορικής ανίχνευσης, δεδομένα που ήταν γνωστά εδώ και χρόνια στις υπηρεσίες του Δήμου, όπως η καταγραφή του δημοτικού φωτισμού, η κίνηση των απορριμματοφόρων (ή όσων έχουν σύστημα δορυφορικής ανίχνευσης), η κατάσταση λειτουργίας των τριών φαναριών οδικής σήμανσης από τα δεκάδες που λειτουργούν στην πόλη (!!!) και παρόμοιες καταγραφές που στεγάζονταν μέχρι σήμερα στα γραφεία της e-trikala στην οδό Καλαμπάκας .

Ο κ. Δήμαρχος φρόντισε προφανώς για να «αλλάξουν αέρα και παραστάσεις» οι κονσόλες και οι οθόνες, να τις μεταφέρει στο, για αυτό το σκοπό, πρόσφατα ανακατασκευασμένο γραφείο στο ισόγειο του Δημαρχείου και να τα παρουσιάσει στον κ. Παππά σαν μια καλοκατασκευασμένη «βιτρίνα» χωρίς φυσικά κανένα ουσιαστικό και άμεσο αντίκτυπο στη λειτουργία της πόλης και του Δήμου, αφού όλες αυτές  οι πληροφορίες ήταν και μέχρι σήμερα γνωστές στις υπηρεσίες του Δήμου χωρίς να συνδυάζονται με άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις των προβλημάτων.

Μια ακόμα πρωτοβουλία του Δημάρχου που είχε στόχο το φθηνό εντυπωσιασμό και τη διατήρηση καλών δημοσίων σχέσεων με την κυβερνητική εξουσία , μπας και έρθει και προς τα Τρίκαλα κανένα «κοκαλάκι» από το ΕΣΠΑ που μέχρι τώρα ξεκοκαλίζουν  οι μονοφαγάδες μεγαλοεργολάβοι της νέας διαπλοκής.

Όπως θα προσέξει κάποιος την οθόνη καταγραφής των προβλημάτων από τους πολίτες, οι αναφορές τους έχουν γεμίσει τον διαδικτυακό χάρτη της πόλης , αποκαλύπτοντας ότι ακολουθώντας την τακτική της «βιτρίνας» και της επικοινωνίας και όχι της ουσιαστικής ενασχόλησης με τα πραγματικά και καθημερινά προβλήματα, αυτά  παραμένουν άλυτα όσο «θαυμασμό» και να κερδίσεις από τα κυβερνητικά χείλη .
Γιατί απλούστατα τα προβλήματα δεν λύνονται με τα joysticks και τις οθόνες, αλλά με οικονομικές δαπάνες και πολύ δουλειά τόσο φυσικά στην καταγραφή, αλλά και στην ανάδειξη και στην πρακτική αντιμετώπιση τους.

Καλά τα υπουργικά χαμόγελα από τους κολλητούς σας στη κυβέρνηση κ. Δήμαρχε, αλλά δεν θα λύσουν κανένα πρόβλημα αυτοδιοικητικής φύσης των πολιτών όσο συνεχίζονται οι περικοπές στη χρηματοδότηση των Δήμων, όσο συνεχίζεται η περιοριστική πολιτική της λιτότητας.

Το εγχείρημα της «έξυπνης πόλης» χωρίς την επαρκή χρηματοδότησης της ΤΑ, απευθύνεται σε ανόητους πολίτες, όπως τα «καθρεφτάκια» στους ιθαγενείς, αλλά στα Τρίκαλα και μάλιστα σε συνθήκες εφτάχρονης εφαρμογής των μνημονιακών πολιτικών, δεν υπάρχουν πλέον αρκετοί ανόητοι για να παρασυρθούν.

ΥΓ.: Αυτοί που υποδέχθηκαν τον Υπουργό ψηφιακής τεχνολογίας στο Δημαρχείο,  δεν είναι οι ίδιοι, που ήθελαν πριν λίγους μήνες να αποκλείσουν τους υπαλλήλους του Δήμου από τη χρήση του διαδικτύου ή κάνουμε λάθος;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου