Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2017

Με τις λίγες δυνάμεις μας, κάναμε ότι μπορούσαμε...

Όταν η ιστορία και ο πολιτισμός μπορούν να οδηγήσουν σε κοινές προσπάθειες με κοινωνικό αποτύπωμα.
Με την ευκαιρία της επίσκεψης του υφυπουργού Πολιτισμού κ. Βασιλειάδη στα Τρίκαλα και στο περιθώριο της τελετής των εγκαινίων του «Μουσείου του Μύλου Ματσόπουλου», παραδώσαμε στα χέρια του εισαγωγική επιστολή αλλά κυρίως ολόκληρο το «φάκελο» που περιλαμβάνει όλα τα κρίσιμα έγραφα και ντοκουμέντα της υπόθεσης που αφορούν την ανάδειξη του μνημείου του 17ου αιώνα,  του «Οθωμανικού Λουτρού» της οδού Στρατηγού Σαράφη , κόντρα φυσικά στην πρόσφατη ανιστόρητη και απαράδεκτη απόφαση της δημοτικής πλειοψηφίας .
Δεν μπορεί, την ώρα που δαπανούνται 2 εκατομμύρια ευρώ, και πολύ ορθά, για την ανάδειξη του μουσειολογικού εξοπλισμού του Μύλου Ματσόπουλου, η σημερινή αλλά και η προηγούμενη δημοτική αρχή να αδιαφορούν για το αρχαιότερο μνημείο στο κέντρο της πόλης .

Αν και όπως τονίσαμε και στο ίδιο το κυβερνητικό στέλεχος δεν θεωρούμε την «πρακτική των υπομνημάτων» ως την πιο αποτελεσματική, η κίνηση μας αυτή επιδιώκει να σηματοδοτήσει την επιμονή της δημοτικής μας παράταξης στην κατεύθυνση που εδώ και χρόνια έχει χαράξει στο συγκεκριμένο ζήτημα , αλλά και την εξάντληση κάθε θεσμικού ή άλλου μέσου για την ευόδωση  μιας προσπάθειας, που θεωρούμε ως κορυφαία στην αυτοδιοικητική μας παρουσία τα τελευταία εφτά χρόνια.
Με τις λίγες δυνάμεις μας , κάναμε ότι μπορούσαμε.
Ας αναλάβουν πλέον όλοι (Υπουργείο Πολιτισμού, Εφορεία Αρχαιοτήτων Τρικάλων, Δήμος Τρικκαίων), τις ευθύνες τους απέναντι στην ιστορία και στον πολιτισμό της πόλης .    
Το κείμενο της επιστολής :
«Κύριε Υπουργέ
Ως δημοτική παράταξη «ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ», μόλις πριν από λίγες ημέρες φέραμε για συζήτηση και ψήφιση  με την από 22/8/2017 αίτησή μας, κάνοντας χρήση του κανονισμού λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, σχέδιο απόφασης με το εξής αντικείμενο και περιεχόμενο :
Να εκκινήσει ο Δήμος Τρικκαίων εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε το Οθωμανικό Λουτρό (κτίσμα του 17ου αιώνα) που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης των Τρικάλων (στη συμβολή των οδών Στρατηγού Σαράφη και Χατζηπέτρου), να κηρυχθεί επίσημα ως ιστορικό μνημείο της πόλης των Τρικάλων από το Υπουργείο Πολιτισμού, να απαλλοτριωθεί με τις εκ του νόμου προβλεπόμενες διαδικασίες και να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες αποκατάστασής του, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3028/2002 «Για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς», με τελικό σκοπό να αποδοθεί στην τοπική κοινωνία, αναδεικνύοντας την πολιτιστική του διάσταση και αποκαθιστώντας με αυτόν τον τρόπο την ιστορική μνήμη της πόλης.
Δυστυχώς το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας και μετά από ονομαστική ψηφοφορία που διεξάχθηκε στη συνεδρίασή του στις 26/9/2017, απέρριψε με ψήφους  18 ΟΧΙ, 10 ΝΑΙ , 1 ΠΑΡΩΝ και 17 ΑΠΟΧΕΣ,  την πρότασή μας με την υπ` αριθμ. 501/2017 απόφασή του.
Αν και θεωρούμε ότι δεν πρέπει και δεν μπορεί να ασκείται πολιτική μέσω «υπομνημάτων», αλλά με αφορμή την παρουσία στην πόλη μας κ. υφυπουργέ και επειδή πιστεύουμε ότι η ιστορία και ο πολιτισμός είναι ικανά να γκρεμίσουν τις διαχωριστικές γραμμές που πηγάζουν από τις διαφορετικές πολιτικές μας προσεγγίσεις και να οδηγήσουν σε κοινές προσπάθειες για την ευόδωση των προοπτικών για τη διεκδίκηση μιας άλλης διαφορετικής και πιο ανθρώπινης πόλης.
Για αυτό το σκοπό σας διαβιβάζουμε ιδιοχείρως το «φάκελο» της αίτησής μας στο Δημοτικό Συμβούλιο, που συνοδεύεται από το σύνολο των εγγράφων στα οποία βασίζεται, καθώς και όσα αφορούν την προσπάθειά μας αυτή, να αναδείξουμε δηλαδή την απαράδεκτη μεταχείριση που επεφύλαξαν στο μνημείο ανιστόρητες πρακτικές , χάριν του ιδιωτικού και επιχειρηματικού κέρδους.
Συγκεκριμένα:
1)Την από 22/8/2017 αίτηση των δημοτικών συμβούλων του «ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ» για να ενταχθεί στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου και να συζητηθεί το όλο ζήτημα και να ληφθεί σχετική απόφαση.
2)Η  υπ` αριθμ. 501/2017 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων που απέρριψε την αίτησή μας αυτή
3)Την από 28/9 ανακοίνωση της παράταξης μας που εκδόθηκε με βάση την προαναφερόμενη απόφαση του δημοτικού μας συμβουλίου.
4)Το από 31/8/2017 έγγραφο της Διεύθυνσης Χωροταξίας και Περιβάλλοντος στο οποίο καταγράφονται ένα προς ένα όλα τα έγγραφα και διεξαχθείσες ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν από το έτος 1991   και αφορούν άμεσα το Οθωμανικό Λουτρό.
5)Το από 5/9/2017 έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής κληρονομιάς της Εφορείας Αρχαιοτήτων Τρικάλων
6)Πέντε (5) έγχρωμες φωτογραφίες από το αρχείο της κ. Μαρούλας Κλιάφα , που απεικονίζουν μέρος της εξωτερικής όψης και των εσωτερικών χώρων του μνημείου και οι οποίες λήφθηκαν πριν από τις  τεχνικές επεμβάσεις που συντελέστηκαν το 2009 και
7)Αντίγραφο της ανακοίνωσης που εξέδωσε σχετικά με το ζήτημα στις 12-4-2009 η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ όπως δημοσιεύτηκε στον ημερήσιο τύπο των Τρικάλων .
Με τιμή
Τρίκαλα 6 Οκτωβρίου 2017
 ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ «ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ»
 ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
 ΓΙΩΡΓΟΣ  ΛΟΥΛΕΣ
 ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ  ΤΡΙΚΑΛΩΝ »

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου