Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

Το περιβάλλον δεν ούτε για πούλημα, ούτε για ξόδεμα.

Αποτελεί πραγματικά τραγική ειρωνεία την ημέρα που έχει αφιερωθεί μία φορά το χρόνο ως υπενθύμιση σε όλους μας για την προστασία της φύσης να την εκμεταλλεύονται επικοινωνιακά αυτοί που έχουν κατ` επανάληψη εγκληματήσει σε βάρος της.
Η δικτατορία των αριθμών και των οικονομικών συμφερόντων που κυβερνούν τις ζωές μας επιδιώκει ακόμα και σήμερα την πιο αλόγιστη χρήση και κατάχρηση των φυσικών πόρων, την μεγαλύτερη υπερεκμετάλλευση και ρύπανση των υδάτινων πόρων, την ανορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων, ασκώντας διαρκείς πιέσεις πάνω στα οικοσυστήματα και στη βιοποικιλότητα αλλά και μέσα από την υποβάθμιση των γεωργικών εδαφών, με συνέπεια να εντείνονται οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο περιβάλλον και στην οικονομία .
Στην χώρα μας τα τελευταία ιδίως μνημονιακά χρόνια περιβαλλοντικά και οικολογικά υπήρξε τρομακτική επιδείνωση από το ξήλωμα κάθε προστατευτικής για το περιβάλλον νομοθεσίας, από την εξυπηρέτηση άπληστων διεκδικήσεων επιχειρηματιών, από τις πρόχειρες και άνευ σχεδίου υποτιθέμενες επενδύσεις σε πολλούς τομείς όπως η ενέργεια , η παραγωγή τροφίμων κ.λ.π.

Σήμερα ακόμα και τρικαλινοί επιχειρηματίες αντιμετωπίζουν το περιβάλλον ως μία «σχέση ανάγκης», ως ένα «αναγκαίο κακό», ως το απαραίτητο σκηνικό για την μείωση των λειτουργικών τους δαπανών που αυτόματα επιφέρει την αύξηση της κερδοφορίας τους.

Αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών ήταν όχι μόνο ανάπτυξη να μην υπάρχει, αλλά να αποστερηθεί η κοινωνία βασικών πόρων για την ευημερία της. Και όμως η πολιτική της προστασίας του περιβάλλοντος της χώρας μας μπορεί και πρέπει να αποτελέσει μοχλό εξόδου από την κοινωνική και την οικονομική κρίση.

Από την άλλη πλευρά , η δημοτική αρχή αντιμετώπισε την «ημέρα περιβάλλοντος» ως μια ημέρα κατάλληλη για διοργάνωση εκδηλώσεων επιφανειακής στόχευσης σαν ένα ακόμα επικοινωνιακό «happening» προβολής δράσεων ιδιωτικών επιχειρηματικών συμφερόντων.

Αντίθετα η δημοτική μας παράταξη σύμφωνα με τα δικά μας προτάγματα συνεχίζει να αναδεικνύει με ντοκουμέντα τα σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα του δήμου μας και σε αυτό μας παρηγορεί το γεγονός ότι συμβάλλουν και ενεργοί συμπολίτες μας.

Είμαστε σίγουροι ότι θα χαλάσουμε και πάλι τη διάθεση σε όσους συνεχίζουν να κλείνουν τα μάτια τους, ώστε να συνεχίσουν να θεωρούν ότι διοικούν αποτελεσματικά τον Δήμο. Δυστυχώς όμως συνεχίζεται η αδιαφορία σχετικά με τη διαχείριση των πάσης φύσεως αποβλήτων και ειδικότερα διογκώνεται επικίνδυνα η πληγή των ανεξέλεγκτων χωματερών στο Δήμο μας ,τη στιγμή που δαπανούνται χρήματα για συζητήσεις και γιορτές χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα.

Σε πολλά σημεία της περιφέρειας του Δήμου ιδίως κοντά στο παραποτάμιο σύστημα , όπως στη παλαιά γέφυρα του Πηνειού προς το Δροσερό, στο Φλαμούλι αλλά και αλλού «ξεφυτρώνουν» χωματερές όπου εναποθέτονται μπάζα οικοδομικών υλικών και χωματουργικών εργασιών, ακόμα και υπολείμματα βιοτεχνικής επεξεργασίας επιχειρήσεων, είτε συγκεντρώνουν οργανικά απόβλητα από επιτήδειους που δρουν ανεξέλεγκτα, εκμεταλλευόμενοι την αδιαφορία και την αναποτελεσματικότητα της δημοτικής αρχής, η οποία μέσω του αρμοδίου αντιδημάρχου σε πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου διέψευδε την ύπαρξή τους μέσα στα γεωγραφικά όρια του Δήμου.

Για εμάς το περιβάλλον αποτελεί κεφαλαιώδες αναπαλλοτρίωτο πόρο της κοινωνίας που απαιτεί δραστικές αποφάσεις και συλλογική ευθύνη και δεν πρέπει να μετατραπεί σε σκηνικό για επικοινωνιακές πρακτικές «εξαγνισμού» όσων στο πέρασμα των δεκαετιών το υποβάθμισαν και το επιβάρυναν ανεπανόρθωτα.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου