Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

 Το «Φυσάει Κόντρα» στην ημερίδα του 2ου ΣΔΕ Τρικάλων στις Φυλακές Τρικάλων

Το «ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ» στην Ημερίδα ευαισθητοποίησης και τον απολογισμό έργου του 2ου ΣΔΕ Τρικάλων στις Φυλακές Τρικάλων.
Ανταποκριθήκαμε με χαρά την πρόσκληση των μαθητών, της διευθύντριας κ. Έφης Χατζημάνου και των εκπαιδευτικών του 2ου Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στο σωφρονιστικό κατάστημα Τρικάλων.
Αντιπροσωπεία της δημοτικής μας παράταξης, αποτελούμενη από τους Στέλλα Φώλια, Λίτσα Τσιούλη και Δημήτρη Παπαθανασίου (οι δυο πρώτες και ως μέλη του «ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ») παραβρέθηκε στην ημερίδα που διοργάνωσαν στην αίθουσα εκδηλώσεων, για να παρουσιάσουν τον απολογισμό του έργου και των προσπαθειών τους σε ολόκληρη τη σχολική χρονιά .

Από τη συγκινητική αυτή εκδήλωση, στην οποία κυριάρχησε η δύναμη της θέλησης και το πάθος για ελεύθερη και δημιουργική ζωή των κρατουμένων, που διαπότισε τα συγκλονιστικά τους ποιήματα, τις καλλιτεχνικές τους δημιουργίες και αναζητήσεις , την αξιολογότατη θεατρική τους παράσταση, αλλά και συνολικά την εκπαιδευτική τους προσπάθεια, δεν θα μπορούσαμε να απουσιάσουμε, όπως άλλωστε δεν απουσιάσαμε ποτέ από τον αγώνα των κρατουμένων για ανθρώπινη διαβίωση και υπεράσπιση των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων τους .
Άλλωστε η παράταξή μας ανέδειξε προεκλογικά το ζήτημα ότι μια σύγχρονη Τοπική Αυτοδιοίκηση, όχι απλώς δικαιούται αλλά και υποχρεούται να «έχει λόγο» για όλο το φάσμα των κοινωνικών σχέσεων και λειτουργιών στον τομέα ευθύνης της, όπως χαρακτηριστικά στις φυλακές που αποτελούν τον καθρέπτη μέσα στον οποίο αντικατοπτρίζεται, κατά μία έννοια, η ποιότητα του προσώπου της κάθε κοινωνίας.
Τώρα λοιπόν που κορυφώνεται ο αγώνας των κρατουμένων ενάντια στην επιχείρηση της κυβέρνησης Σαμαρά για τη δημιουργία σύγχρονων φυλακών- «Γκουαντάναμο», τώρα που οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι δουλεύουν χωρίς ρεπό, άδειες και αποζημίωση για την υπερεργασία τους λόγω έλλειψης προσωπικού, τώρα γίνονται πιο επίκαιρες οι θέσεις μας ότι στα σωφρονιστικά καταστήματα οι κρατούμενοι πρέπει να στερούνται μόνον το δικαίωμα της φυσικής ελευθερίας, αλλά θα πρέπει να συνεχίζουν να διατηρούν τα δικαιώματα όλων των υπολοίπων πολιτών, δηλαδή το δικαίωμα στην υγεία, στη μόρφωση, στην επικοινωνία και -κυρίως- στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Ο Δήμος Τρικκαίων μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά ώστε να πάψει επιτέλους η Φυλακή να αποτελεί αποθήκη ανθρώπων που ανακυκλώνει διαρκώς ψυχές και αδιέξοδα, στο πλαίσιο μιας στεγνής τιμωριτικής αντίληψης για την ποινή και τον παραβάτη.
Η παροχή θέσεων κοινωφελούς εργασίας στο πλαίσιο των εναλλακτικών μορφών έκτισης ποινής, η ενίσχυση και η επέκταση του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας, η συμβολή στη βελτίωση των υπηρεσιών περίθαλψης (κυρίως οδοντιατρικής & ψυχιατρικής), η αξιοποίηση των παραγωγικών μηχανημάτων που σαπίζουν στο χώρο της παλιάς φυλακής, ώστε οι κρατούμενοι να αποκτούν επαγγελματική ειδίκευση αλλά και κάποιο εισόδημα, είναι μόνο μερικοί, ενδεικτικά, τομείς όπου ο Δήμος μπορεί με την παρέμβασή του να συμβάλει στη βελτίωση της ζωής των κρατουμένων.
Προς αυτή την κατεύθυνση , και τους συγχαίρουμε από καρδιάς για αυτό , εργάζονται και κοπιάζουν καθημερινά η διεύθυνση και οι εκπαιδευτικοί του 2ου σχολείου δεύτερης ευκαιρίας .Θα είμαστε συνέχεια δίπλα τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου