Σάββατο 3 Μαΐου 2014

Εγκαίνια του εκλογικού κέντρου - Νύχτα νίκης, γιορτή ανατροπής στην οδό Αμαλίας

Τι τρόμαξε περισσότερο το κατεστημένο της πόλης των Τρικάλων το βράδυ της Παρασκευής 2 Μάη, στην εκδήλωση εγκαινίων του εκλογικού κέντρου του «ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ»; Το μέγεθος του πλήθους των πολιτών, που έφτασαν από νωρίς στο εκλογικό κέντρο κι έμειναν εκεί σχεδόν 4 ώρες; Οι τοποθετήσεις όσων προλόγισαν τον υποψήφιο δήμαρχο Δημήτρη Παπαθανασίου; Η ομιλία του υποψηφίου δημάρχου της παράταξης, που γι' ακόμη μια φορά – μέσα απ' το κέντρο της πόλης των Τρικάλων τη φορά αυτή – έστειλε το μήνυμα της νίκης και της ανατροπής στο Δήμο Τρικκαίων;
Τα συνθήματα που ακούστηκαν, κι η ένταση με την οποία δόνησαν την πόλη; Η συγκίνηση, που ήταν έκδηλη και που εύκολα διακρίνονταν στα μάτια των παλιότερων; Ο ενθουσιασμός κι η μαχητικότητα, που φώτιζε τα πρόσωπα των νέων παιδιών, εκείνων που το τοπικό κατεστημένο θέλει να 'ναι «απολίτικα»; Η ίδια η ανθρωπογεωγραφία του πλήθους (κι εδώ, το «πλήθος» μόνο υπερβολή δεν αποτελεί!); Το κέφι, ο χορός, η γιορτή που στήθηκε πάνω στην οδό Αμαλίας στο τέλος των ομιλιών; Τα μεγάφωνα ίσως, που έστελναν καθαρά το στίγμα του «ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ» στ' αυτιά των πολιτών, την ώρα ακριβώς που το κατεστημένο προσπαθεί να τους πείσει πως η δημοτική παράταξη... δεν υπάρχει;
Ότι κι αν τρόμαξε τους “προύχοντες” των Τρικάλων, το μόνο σίγουρο είναι πως δύσκολα θα κοιμηθούν ήσυχοι όλες τις επόμενες μέρες μέχρι τις κάλπες. Γιατί, δυστυχώς για κείνους, κανένας μηντιάρχης θαυματοποιός δεν μπορεί να το εξαφανίσει αυτό το πλήθος που γέμισε την οδό Αμαλίας. Γιατί, δυστυχώς για κείνους, κανένα “παπαγαλάκι” δεν μπορεί να πείσει τον μέσο Τρικαλινό πως η γιορτή που στήθηκε το βράδυ της Παρασκευής 2 Μάη στην οδό Αμαλίας... δεν έγινε ποτέ. Γιατί, δυστυχώς για κείνους, κανένας πρόθυμος εντολοδόχος τους δεν μπορεί να αλλάξει το παρελθόν ώστε να προσαρμόσει στη βούλησή τους και τα συμφέροντά τους το μέλλον. Γιατί, δυστυχώς για κείνους, η νίκη του “ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ” φαίνεται καθαρά πλέον πως είναι “μη αναστρέψιμη”.
Να σημειωθεί κατ' αρχήν πως τον υποψήφιο δήμαρχο του “ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ” Δημήτρη Παπαθανασίου προλόγισαν συνολικά επτά άνθρωποι. Κατά σειρά, στο βήμα ανέβηκαν ο γραμματέας της Ν.Ε. Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Νταούλας, η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος και υποψήφια δημοτική σύμβουλος με την παράταξη Έφη Ζαρίφη, ο εκπρόσωπος της Οικολογικής Κίνησης Τρικάλων και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη Δημήτρης Τσιώλης, ο πρώην βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΝ και πρώην μέλος της Ν.Ε. Τρικάλων της ΔΗΜΑΡ Θόδωρος Σπαθής, ο γραμματέας της πολιτικής επιτροπής της Κομμουνιστικής Οργάνωσης “ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ” και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Δημήτρης Κάβουρας, το πρώην μέλος της Κ.Ε. της ΔΗΜΑΡ και πρώην γραμματέας της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Ζαχαρόπουλος και η βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτα Δριτσέλη. Όλοι τους, έστειλαν το κάλεσμα συστράτευσης με το «ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ». Όλοι τους, εξέφρασαν τη βεβαιότητά τους για τη νίκη τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών, 25 του Μάη. Όλοι τους, τόνισαν πως ήρθε η ώρα ο Δήμος Τρικκαίων να πάει Αριστερά. Και το πλήθος, φώναζε συνθήματα νίκης. Με συγκίνηση, κάποιες φορές. Και πάντα, μ' ενθουσιασμό, με μαχητικότητα, με αισιοδοξία.
Ανεβαίνοντας στο βήμα, ο υποψήφιος δήμαρχος Δημήτρης Παπαθανασίου μίλησε για μια συγκέντρωση που «δείχνει το δρόμο», συμπληρώνοντας πως το «ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ» είναι «η ριζοσπαστική και κοινωνική αριστερά που συγκροτεί το ευρύτερο κοινωνικό και πολιτικό μπλοκ για να πάει ο Δήμος Αριστερά». Συνέχισε, αναφερόμενος στην προσπάθεια αποκλεισμού της παράταξης, στην οργανωμένη απόπειρα διαστρέβλωσης των θέσεων, των επιχειρημάτων και του πολιτικού λόγου του «ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ», κι αμέσως μετά μίλησε για τη διπλή σημασία των δημοτικών εκλογών: εκλογών που έχουν τόσο πολιτική, όσο κι αυτοδιοικητική διάσταση.
«Ανοίγουμε το δρόμο για την ανατροπή. Γκρεμίζουμε τους “δίδυμους πυλώνες” της μνημονιακής, σκληρής νεοφιλελεύθερης πολιτικής» που «δήθεν βρίσκονται απέναντι αλλά είναι όμοιοι», είπε αναφερόμενος στους υποψηφίους δημάρχους κ. Λάππα και Παπαστεργίου, καθώς και οι δύο είναι το ίδιο νεοφιλελεύθεροι, το ίδιο «εκφραστές του φθαρμένου πολιτικού προσωπικού και αυτοδιοικητικού συστήματος», το ίδιο «“αόρατοι” απ' την κοινωνία στους αγώνες των εργαζομένων», και πάνω απ' όλα «το ίδιο συνεπείς “εντολοδόχοι” ενός πελατειακού συστήματος τοπικής διαπλοκής».
«Αυτούς θα ανατρέψουμε. Στις 18 Μάη κάνουμε το πρώτο, αποφασιστικό βήμα. Στις 25, νικάμε και είμαστε η πρώτη αριστερή δημοτική αρχή στην ιστορία της πόλης και του Δήμου!», είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως το πέρασμα του «ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ» στο δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών σημαίνει πως ο Δήμος περνάει σε ανθρώπους «με καθαρή φωνή, καθαρά χέρια, καθαρό πρόσωπο» γιατί «δεν χρωστάμε σε κανέναν, ούτε θα υποκύψουμε σε συμφέροντα» καθώς «κανείς δεν μας “κρατά στο χέρι”».
Ξεκαθαρίζοντας γι' ακόμη μια φορά πως τυχόν νίκη ενός εκ των κ. Λάππα ή Παπαστεργίου σημαίνει συνέχιση των μνημονιακών πολιτικών σε τοπικό και κεντρικό κεντρικό επίπεδο και επιτιθέμενος στο τοπικό κατεστημένο, αναφέρθηκε εν συντομία στις βασικές θέσεις της παράταξης, ενώ στο κλείσιμο, τονίζοντας πως «έχουμε τη γνώση, τη βούληση» αλλά και την «ηθική νομιμοποίηση», έστειλε το μήνυμα της νίκης λέγοντας χαρακτηριστικά: «Έφτασε η ώρα. Φυσάει κόντρα στο Δήμο Τρικκαίων. Έφτασε η ώρα της Αριστεράς στο Δήμο, στη χώρα, παντού!! Καλούς αγώνες!».
Να σημειωθεί πως, σε όλη τη διάρκεια της ομιλίας του Δημήτρη Παπαθανασίου, τα συνθήματα έπεφταν... βροχή, και πως κατεβαίνοντας απ' το βήμα, συγκίνηση και ενθουσιασμός ήταν τα βασικά συναισθήματα που κυριαρχούσαν. Στη γιορτή που ακολούθησε, πάνω στην οδό Αμαλίας, ο τρικαλινός Γιώργος Τσιούνης (ή αλλιώς, Gio-T) ερμήνευσε δικά του κομμάτια με έντονα κοινωνικό-πολιτικό στίχο, ενώ και μετά το άνοιγμα της κυκλοφορίας στην οδό Αμαλίας, ομάδες παρέμεναν στα γύρω πεζοδρόμια μέχρι και μετά τα μεσάνυχτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου