Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Το νέο μεσοπρόθεσμο και η υποτιθέμενη…έξοδος από τα μνημόνια

Κάβουρας Δημήτρης*
Τους τελευταίους μήνες η συγκυβέρνηση με την αμέριστη βοήθεια των μεγάλων μέσων ενημέρωσης, εξαπέλυσε έναν επικοινωνιακό-προπαγανδιστικό πόλεμο με επίκεντρο το περίφημο «πρωτογενές πλεόνασμα». Πάνω σε αυτό οικοδόμησε μια ολόκληρη επικοινωνιακή στρατηγική για να ξεδιπλώσει το μήνυμα ότι η κρίση ξεπερνιέται, τα μνημόνια τελειώνουν και ότι το μέλλον προμηνύεται λαμπρό. Σκοπός αυτής της εκστρατείας είναι η διαχείριση της διάχυτης λαϊκής αγανάκτησης και η συγκράτηση των δυνάμεων του μνημονιακού μπλοκ στις επερχόμενες εκλογές. Στόχος της αστικής τάξης είναι να ξεπεραστεί ο σκόπελος των ευρωεκλογών και των τοπικών εκλογών χωρίς να απειληθεί η κυβερνητική σταθερότητα.
Συμπληρωματικά με την προπαγάνδα για το «πρωτογενές πλεόνασμα» λειτούργησε και η έκδοση ομολόγου από το ελληνικό δημόσιο και η προσφυγή στις αγορές για δανεισμό για πρώτη φορά μετά από 4 χρόνια. Και αυτό ήταν μια επικοινωνιακή κίνηση, η οποία δεν μπορεί να έχει συνέχεια. Το ελληνικό κράτος δεν μπορεί να στραφεί στις αγορές για δανεισμό και δεν μπορεί να απεμπλακεί από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, καθώς ο προϋπολογισμός είναι ελλειμματικός και το δημόσιο χρέος δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί.

 Η έκδοση του ομολόγου έγινε με τη στήριξη τόσο της Ε.Ε. όσο και των ΗΠΑ, καθώς οι τρείς από τις πέντε τράπεζες-αναδόχους της έκδοσης, ήταν αμερικάνικες. Χωρίς τέτοια στήριξη δεν θα ήταν δυνατή ούτε αυτή η επικοινωνιακή έξοδος στις αγορές. Η υπερκάλυψη σε προσφορές για την αγορά του ομολόγου και το επιτόκιο 4,75%, ήταν απότοκο μιας συγκυρίας, καθώς η έκδοση συνέπεσε με μια περίοδο μαζικής απόσυρσης κεφαλαίων από τα χρηματιστήρια των αναδυόμενων αγορών και αναζήτησης νέων τοποθετήσεων.
Η στήριξη αυτή απηχούσε κυρίως την πολιτική βούληση της Τρόικας να υποστηρίξει την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου για να ξεπεράσει τον κάβο των επικείμενων εκλογών, να βγει σχετικά αλώβητη από αυτές, για να συνεχίσει το βαθιά αντιλαϊκό και καταστροφικό της έργο.

Η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ νομίζει ότι ακόμα μπορεί να κοροϊδεύει το λαό και να του παρουσιάζει μια ειδυλλιακή και εξωραϊσμένη εικόνα της κατάστασης, τη στιγμή που το 60% περίπου του πληθυσμού βρίσκεται στα όρια της φτώχειας και ένα μεγάλο κομμάτι του στα όρια της εξαθλίωσης.
Την ίδια στιγμή που προσπαθούν να μας πείσουν ότι κοντεύουμε να βγούμε από την κρίση και τα μνημόνια νομοθετούν νέα μέτρα με τα οποία θα εξαθλιώσουν περισσότερα τμήματα της εργατικής τάξης και του εργαζόμενου λαού. Τα νέα χιλιόμετρα που μας ετοιμάζουν θα τσακίσουν κόκαλα: νέοι φόροι, παραπέρα περικοπές δημοσίων δαπανών από την υγεία και την παιδεία, μείωση των συντάξεων και αύξηση των απαιτούμενων ενσήμων και χρόνων για σύνταξη, νέες απολύσεις, ξεπούλημα της εναπομένουσας δημόσιας περιουσίας, ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών τις οποίες παρέχει σήμερα το δημόσιο και οι δήμοι, ιδιωτικοποίηση αγαθών όπως το νερό κλπ, κλπ. 
Το θράσος των κυβερνώντων δεν έχει όρια. Βγήκαν στις αγορές προεκλογικά και πανηγυρίζουν για αυτό, λες και αφορά το λαό, ο οποίος τίποτα δεν έχει να κερδίσει από αυτή την έξοδο. Αντίθετα, έχει πολλά να χάσει.

Η έξοδος από τα μνημόνια την οποία επικαλούνται οι κυβερνώντες και παπαγαλίζουν οι προπαγανδιστές και κονδυλοφόροι τους στα διάφορα ΜΜΕ, τι θα σημαίνει άραγε για την εργατική τάξη και το λαό;
  • Θα αποκατασταθούν μήπως οι μισθοί, τα δώρα και οι συντάξεις;
  • Θα επιστραφούν πίσω τα απολεσθέντα εισοδήματα τα οποία λεηλατήθηκαν με τους φόρους και τα χαράτσια;
  • Θα επιστραφούν πίσω τα κλεμμένα από τα ασφαλιστικά ταμεία και τους μικρο-ομολογιούχους;
  • Θα αποκατασταθούν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων;
  • Θα βρουν δουλειά οι άνεργοι και θα πληρωθούν οι απλήρωτοι;
  • Θα βρουν σπίτι οι ξεσπιτωμένοι και οι άστεγοι;
  • Θα έχουν φαγητό οι πεινασμένοι και τα παιδιά στα σχολεία;
  • Θα έχουμε ζέστη το χειμώνα;
  • Θα επιστραφεί στο δημόσιο η δημόσια περιουσία και οι διάφορες επιχειρήσεις καθώς και οι υπηρεσίες και τα δημόσια αγαθά που ιδιωτικοποιήθηκαν;
  • Θα ανοίξουν τα Νοσοκομεία, οι κλινικές και τα σχολεία που έκλεισαν;
  • Θα ανοίξουν οι κοινωνικές δομές και τα ΚΑΠΗ που  επίσης έκλεισαν;
  • Θα ανοίξει και θα λειτουργήσει η ΕΡΤ και οι διάφορες επιχειρήσεις και θα επαναπροσληφθούν οι απολυμένοι εργαζόμενοι, οι σχολικοί φύλακες, οι καθαρίστριες, οι εκπαιδευτικοί;
  • Θα μειωθούν τα χρόνια για σύνταξη και θα επιστρέψουν τουλάχιστον στα προηγούμενα, πριν τα μνημόνια, επίπεδα;
  • Θα πάψουν τα παιδιά μας να φεύγουν μετανάστες και να βιώνουν τα αδιέξοδα;

Αν όλα τα παραπάνω συμβούν, τότε πραγματικά βγαίνουμε από τα μνημόνια, αυτά παύουν να ισχύουν και μπαίνουμε σε μια νέα εποχή.
Αν όμως δεν συμβούν, που δεν θα συμβούν αν εξακολουθήσουν να κυβερνάνε οι μνημονιακές δυνάμεις, τότε θα εξακολουθούμε να βιώνουμε τα μνημόνια, έστω και αν αυτά πάψουν, όταν πάψουν, να ισχύουν τυπικά.

Η εργατική τάξη και ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία δεν πρέπει επ' ουδενί  να επιτρέψουν την μακροημέρευση της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.
Όπως δεν πρέπει να επιτρέψουν και την παραμονή ή την εναλλαγή των μνημονιακών δυνάμεων στο τιμόνι των Δήμων και των Περιφερειών.
Αντίθετα, πρέπει να αξιοποιήσουν τις επερχόμενες εκλογές και να αναδείξουν στη διοίκηση των Δήμων και των Περιφερειών τις δυνάμεις εκείνες που διεκδικούν τη διοίκηση και που είναι διατεθειμένες, με οποιοδήποτε κόστος, να δώσουν τη μάχη για την κατάργηση των μνημονίων, των εφαρμοστικών-αντεργατικών-αντιλαϊκών νόμων και των δανειακών συμβάσεων και την υλοποίηση μιας φιλολαϊκής πολιτικής, κόντρα και ενάντια στην Τρόικα, τους τοκογλύφους και τους κεφαλαιοκράτες συνολικά.

Κάβουρας Δημήτρης        
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος, συνεργαζόμενος με τον συνδυασμό «Φυσάει Κόντρα για την Ανατροπή»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου