Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014

Στο «στόχαστρο» ο ΧΥΤΑ Τρικάλων σε εκδήλωση του «Φυσάει Κόντρα για την Ανατροπή»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ απο το trikalanews
«Μπηχτές» στον παρόντα στην εκδήλωση βουλευτή Τρικάλων Μιχάλη Ταμήλο από τον Μπάμπη Μουργελά
Όπως κατέγραψε το trikalanews.gr , πραγματοποιήθηκε απόψε στο Δημαρχείο Τρικάλων, εκδήλωση που διοργάνωσε η δημοτική παράταξη «Φυσάει Κόντρα για την Ανατροπή» όπου συζητήθηκε η διαχείριση των απορριμμάτων, με την πάγια θέση της παράταξης, η διαχείριση των απορριμμάτων να γίνεται προς όφελος της κοινωνίας και όχι των …εργολάβων.
Ο Μπάμπης Μουργελάς, η Δέσποινα Σπανούδη, μέλος της Γραμματείας του Τμήματος Περιβάλλοντος της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ και ο Τάσος Κεφαλάς, ηλεκτρολόγος Μηχανικός, μέλη της διαδημοτικής κίνησης «Πρωτοβουλία Συνεννόησης για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων», τη διακήρυξη της οποίας προσυπέγραψε το «Φυσάει Κόντρα για την Ανατροπή» με δεκάδες άλλες δημοτικές παρατάξεις και συλλογικότητες, ήταν οι ομιλητές της εκδήλωσης.

Ο κ. Μουργελάς, δίνοντας το χρονικό της κατασκευής του ΧΥΤΑ στην «Παλαιοσαμαρίνα» Τρικάλων που θα δεχόταν τα σκουπίδια που έπεφταν μέχρι τότε στον …Καραβόπορο και ήταν στις δόξες τους οι ανεξέλεγκτες παντού χωματερές, ανέφερε  «Όταν τότε από την πρώτη στιγμή κάποιοι αρχίσαμε να αντιδρούμε και να λέμε πως τα πράγματα δεν ήταν έτσι, όλοι αυτοί που προωθούσαν το ΧΥΤΑ μας κατακεραύνωναν. Μας έλεγαν ότι δεν ξέρουμε τι λέμε.

Όταν οι Φίλοι της Γης αρχίσαμε να λέμε πως ο ΧΥΤΑ θα έχει επιπτώσεις τρομερές στο περιβάλλον, την υγεία και την τοπική οικονομία, μας έλεγαν περιθωριακούς. Όταν λέγαμε πως οι ΟΤΑ θα έπρεπε να οργανώσουν τον διαχωρισμό στην πηγή, την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση και ότι αυτό ήταν φθηνό, εύκολο και συμφέρον γιατί θα έλυνε το πρόβλημα, θα μείωνε το κόστος που πληρώνουν οι δημότες και θα δημιουργούσε θέσεις εργασίας, είμαστε “ούφο” που δεν ξέραμε τι λέγαμε γιατί αυτά δεν γίνονται στην Ελλάδα. Όταν λέγαμε πως είναι τρέλα και σπατάλη να φτιάξουμε φαραωνικές σκουπιδότρυπες και χιλιόμετρα οδοποιίας για να κουβαλήσουμε σύμμεικτο το σκουπίδι και να το θάψουμε στα Αντιχάσια δημιουργώντας μια περιβαλλοντική βόμβα εκεί, μας έλεγαν υπερβολικούς.

Όταν ο καθηγητής  γεωλογίας ο Θύμιος Λέκκας έλεγε πως δεν φτιάχνεις ΧΥΤΑ δίπλα στις πηγές του Νεοχωρίτη ανάντι από αυτές και από την ίδια πλευρά του υδροκρίτη, ντόπιοι γεωλόγοι τον αποδοκίμαζαν ότι δεν ξέρει τι λέει.

Όταν ο αείμνηστος καθηγητής χημείας του περιβάλλοντος ο Δημήτρης ο Παπαιωάννου έλεγε πως ΧΥΤΑ στο βουνό είναι τρέλα γιατί το σκουπιδόζουμο θα πάει κάτω, ο κύριος Ταμήλος του απάντησε να μην ανησυχεί γιατί γι αυτές τις δουλειές υπάρχουν οι υδραυλικοί μηχανικοί.

Όταν ξεσηκώθηκαν οι κάτοικοι στην Χρυσαυγή και την Εστιαιώτιδα για τον ΧΥΤΑ, ο κύριος Παπαστεργίου (να τους θυμόμαστε όλους αυτούς), έλεγε πως πήγε στην Γαλλία και είδε ΧΥΤΑ δίπλα σε αμπέλια. Όσο μεγάλωνε ο θόρυβος και οι αντιδράσεις, τόσο οι ντόπιοι αστέρες της ενημέρωσης φιλοξενούσαν δηλώσεις ότι αν δεν σταματήσουν οι αντιδράσεις στην Εστιαιώτιδα για τον ΧΥΤΑ θα χαθούν τα κονδύλια. Ή δεν είναι έτσι όπως μας τα θυμίζω;

Και μετά έγινε ο Καποδίστριας. Και η ΠΑΔΥΘ. Και πιο ύστερα άρχισε το έργο.

Και αμέσως δεν άρχισαν να μας λένε πως η λύση είναι προσωρινή;

Πως ο ΧΥΤΑ θα γίνει ΧΥΤΥ γιατί θα φτιάξουμε εργοστάσιο ολοκληρωμένης επεξεργασίας των απορριμμάτων μας; Και πως θα «αποκαταστήσουμε» τον «Καραβόπορο» και ξοδέψαμε 1,5 εκατομμύριο για να σκεπάσουμε απλώς τα σκουπίδια; 

Μα αν ήταν να κάνουνε ολοκληρωμένη διαχείριση γιατί να πάμε στα βουνά να κάνουμε χωματουργικά, οδοποιία, σταθμούς μεταφόρτωσης και να καταστρέψουμε το σύμπαν, ξοδεύοντας εκατομμύρια;

Για να φτιάξουμε ένα εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης από σύμμεικτο συμπιεσμένο τοξικό σκουπίδι που θα βγάζει λίγα σιδηρούχα και θα φτιάχνει δευτερογενές καύσιμο; Που θα το καίει για αμελητέα παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας δηλητηριάζοντας το σύμπαν με διοξίνες;

Μα τότε γιατί όταν ξεκίναγε η κουβέντα δεν προσανατολιζόμαστε στην αποκέντρωση της διαχείρισης ανά Δήμο ή ομάδες Δήμων; Με διαχωρισμό στην πηγή, ανακύκλωση και κομποστοποίηση; Με φθηνό τρόπο, θέσεις εργασίας, οικονομικό όφελος για τους δήμους και τους δημότες; Με ασφάλεια γιατί έτσι κανείς δεν θα μπορούσε να διαχειριστεί σκουπίδι με συσκευασίες φυτοφαρμάκων και βιοτεχνικά απόβλητα βαφτίζοντας το Αστικό σκουπίδι.

Με εξαιρετική απόδοση, γιατί κοπριές, 2500 τόνοι οργανική ύλη από τους σκονοθαλάμους των εκκοκκιστηρίων και κάθε λογής γεωργικό και κτηνοτροφικό απόβλητο μαζί με τα κλαδέματα των Δήμων θα συντελούσε να φτιάξουμε εξαιρετικής ποιότητας κομπόστ.

Και τώρα; Τι κάνουμε τώρα; Τώρα που έχουμε και μία οδηγία, την 98/2008 που ορίζει την ιεράρχηση στη διαχείριση; Πρόληψη, διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση, άλλου είδους ανάκτηση, Τελική διάθεση.

Που η νομική της ερμηνεία λέει πως δεν γίνεται ούτε σχεδιαστικά να διαστασιολογήσουμε ένα στάδιο αν δεν εξαντλήσουμε στην πράξη τις δυνατότητες των προηγούμενων σταδίων; Τώρα λοιπόν οι ίδιοι Θεοί που έφτιαξαν την οριστική λύση των σκουπιδιών και την υπερπαραγωγή της Παλαιοσαμαρίνας, τι μας λένε; Η «μαγεία» τους γέμισε. Πρέπει να συναινέσουμε στην επέκταση του ΧΥΤΑ. Πρέπει δηλαδή να κάνουμε τι; Να τους πληρώνουμε με τους φόρους μας, για να συνεχίσουν να δηλητηριάζουν το σύμπαν, όχι απλά διαστασιολογώντας σχεδιαστικά αλλά υλοποιώντας παράνομα, τα τελικά στάδια της ιεράρχησης για όλα μας τα απορρίμματα. Γιατί; Μα γιατί γέμισε ο ΧΥΤΑ. Γιατί το σκουπίδι πρέπει να το πάρει σύμμεικτο ένας επενδυτής. Που θα πληρωθεί ακριβά από μας για να το κάψει στο τέλος δηλητηριάζοντάς μας ακόμα μία φορά. Για να συνεχίσουμε να πληρώνουμε ακριβά τους εργολάβους, τα χωματουργικά και τις τεχνολογίες τους» και πρόσθεσε «Ε λοιπόν όχι αγαπητοί φίλοι και φίλες. Το ΄΄Φυσάει Κόντρα για την Ανατροπή΄΄ δεν δέχεται την συνέχεια αυτού του εκβιασμού. Καμιά εξυπηρέτηση δεν μας κάνει η ΠΑΔΥΘ. Μας εκβιάζει για να συνεχίσει την μηχανή της Παλαιοσαμαρίνας στο διηνεκές. Σε βάρος όλης της κοινωνίας.

Εμείς λέμε Όχι. Λέμε φτάνει πια με την κοροϊδία. Τα απορρίμματά μας δεν είναι σκουπίδια.

Είναι πόροι και μας ανήκουν. Πληρώσαμε να τα δημιουργήσουμε και είναι περιουσία μας. Διεκδικούμε οι Δήμοι να αναλάβουν την διαχείριση. Εδώ και τώρα. Προς όφελός τους. Για να μειωθούν οι φόροι των σκουπιδιών στους δημότες. Για να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας. Για να περισσέψουν χρήματα για κοινωνική πολιτική. Χωρίς περιβαλλοντική καταστροφή. Χωρίς εργολάβους. Με τοπικά σχέδια διαχείρισης. Με αποκέντρωση των εγκαταστάσεων. Με ανακύκλωση. Με κομποστοποίηση. Όσο για την Παλαιοσαμαρίνα; Το μόνο που μπορεί για λίγα χρόνια ακόμα να υπάρχει εκεί είναι ένας μικρός ΧΥΤΥ που θα πηγαίνει το αδρανές υπόλειμμα. Μέχρι να καταφέρουμε να φθάσουμε σε λύση με μηδενικά  απόβλητα δηλαδή.
Μπροστά σε αυτή την προοπτική εμείς στο ΄΄Φυσάει Κόντρα΄΄, λέμε όχι στην επέκταση του ΧΥΤΑ της Παλαιοσαμαρίνας. Μαζί με την ΠΡΩΣΥΝΑΤ στην Αθήνα, με την πρωτοβουλία για την κοινωνική διαχείριση των απορριμμάτων της Θεσσαλονίκης και δεκάδες αυτοδιοικητικά σχήματα, νέες δημοτικές αρχές και κινήματα σε όλη την Ελλάδα, σηκώνουμε εδώ στα Τρίκαλα τη σημαία της αντίστασης και της διεκδίκησης. Της διεκδίκησης, τα σκουπίδια να γίνουν όφελος για την κοινωνία και όχι κέρδη για τους εργολάβους. Κι αυτό βέβαια θα σας το αναπτύξουν καλύτερα  από μένα οι  δύο εισηγητές μας.

Εγώ θα κλείσω με μία επισήμανση. Βρισκόμαστε στη Θεσσαλία. Και από αγώνες γνωρίζουμε καλά. Ότι και να μεθοδεύσουν, το καθεστώς της διαχείρισης των απορριμμάτων θα αλλάξει. Η διαχείριση θα φύγει από τους εργολάβους και θα περάσει στα χέρια της κοινωνίας. Κι αν , όσοι μας λέγανε κάποτε τρελούς, όταν πολλά χρόνια πριν ξεκινούσαμε, σήμερα έρθουν και μας πούνε ότι αυτό που προτείνουμε είναι αδύνατο, εμείς θα τους πούμε ότι θα πραγματοποιήσουμε το αδύνατο, γιατί δεν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το αδιανόητο. Κι αυτό το λέμε εμείς. Εμείς που παλέψαμε να φύγουν τα σκουπίδια από τον Καραβόπορο. Εμείς που παλέψαμε να μην γίνει ΧΥΤΑ στη Παλαιοσαμαρίνα. Εμείς που αρχίσαμε να φυσάμε δυνατά. Να φυσάμε κόντρα.

«Δεν ξέρει τι λέει ο Μουργελάς», ήταν το δηκτικό σχόλιο του κ. Ταμήλου όταν ρωτήθηκε από το trikalanews.gr και υπεραμύνθηκε του ΧΥΤΑ «που έδωσε λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων του Νομού.

Η κ. Σπανούδη και ο κ. Κεφαλάς ανέλυσαν τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν από την κυβερνητική επιλογή να περιοριστεί η αρμοδιότητα των δήμων σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων, στην αποκομιδή τους και μόνο, εκτιμώντας «κατακόρυφη αύξηση των δημοτικών τελών, χωρίς κανένα θετικό αποτέλεσμα για την κοινωνία και το περιβάλλον».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου