Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Δημήτρης Παπαθανασίου:Η παρέμβαση της αριστεράς στην αυτοδιοίκηση

H εισήγηση του υπ. δημάρχου με το "Φυσάει Κόντρα για την Ανατροπή" Δημήτρη Παπαθανασίου στη χθεσινή εκδήλωση της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων.
Φίλες και φίλοι , συντρόφισσες και σύντροφοι
Συζητάμε μεταξύ άλλων απόψε για το ρόλο των κινημάτων για να οδηγηθεί η Τ. Α. ΑΡΙΣΤΕΡΑ , για να έχουμε την 1η Σεπτέμβρη για πρώτη φορά στα Τρίκαλα , μία αριστερή δημοτική αρχή.
Να θυμίσω λοιπόν σε αυτό το σημείο πως γεννήθηκε το «ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ» ;
Ποια ήταν η ληξιαρχική πράξη της γέννησης του ;
Ήταν μία κομματική επιταγή , η απάντηση σε μία κομματική εγκύκλιο μία συμφωνία σε 4 τοίχους ;
Μήπως ήταν η ανάγκη για την ανάδειξη μία πρωσοποκεντρικής επιλογής, για την ανάδειξη του ενός και άξιου σε όλα «ηγέτη» , του θεόσταλτου «σωτήρα» της πόλης, του μοναδικού άξιου και ικανού προσώπου;
Ας προσπαθήσουμε να θυμηθούμε καλύτερα.

Ήταν το κίνημα από τα κάτω, ήταν η συλλογικότητα «ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΟΧΘΗ» που φτιάχτηκε για να αντιπαλέψει στα τέλη του 2009 την επιλογή του τότε δημάρχου να κατασκευάσει ακόμα ένα υπόγειο πάρκινγκ στο κέντρο της πόλης, καταστρέφοντας με αυτό τον τρόπο , ένα από τους λίγους χώρους πρασίνου στο κέντρο της πόλης , ένα κίνημα που σε συνεργασία με τους «ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ» έβγαλε σε μία ημέρα πάνω από 300 ανθρώπους στο δρόμο με τα ποδήλατά τους, σε μία εντυπωσιακή ποδηλατοπορεία, την πρώτη με τόση μεγάλη συμμετοχή και επιτυχή απεύθυνση στην τοπική κοινωνία, που υποχρέωσε τη δημοτική αρχή του κ. Ταμήλου να τα μαζέψει και να ακυρώσει κάθε σκέψη και πρωτοβουλία.
Τι πετύχαμε τότε ;
Όχι μόνο να ακυρώσουμε την καταστροφή ενός χώρου πρασίνου , αλλά και να γλυτώσουμε μία ακόμα κατασκευή ενός φαραωνικού έργου που θα συνέβαλλε στην ακόμα μεγαλύτερη υπερχρέωση του Δήμου , ενώ εκεί που σήμερα είναι η πλατεία και παίζουν τα παιδιά , θα έχασκε ακόμα πιστεύω λόγω της επιγενόμενης οικονομικής κρίσης και της έλλειψης ρευστότητας , μία χοάνη με μπόλικη σκόνη και λάσπη.
Φιλες και φίλοι τα κινήματα, τα πολύχρωμα ποτάμια της λαϊκής διεκδίκησης ήταν αυτά που έφεραν τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς να διεκδικούν μέσα από τη συγκρότηση πλειοψηφικών ρευμάτων, την ανάληψη της ευθύνης της αυτοδιοικητικής εξουσίας τόσο στον Δήμο Τρικκαίων, όσο και στη Περιφέρεια Θεσσαλίας αλλά και σε πολλά άλλα Όργανα Αυτοδιοίκησης της περιοχής, για να υπερασπίσουμε με αυτόν τον τρόπο τις ιδέες μας, τις αξίες μας, να εφαρμόσουμε τις προτεραιότητές μας, το πρόγραμμά μας, σε μια ιδιαίτερα σημαντική πολιτική περίοδο.
Η προσδοκία της Ανατροπής, της Κυβέρνησης της Αριστεράς με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και των μεγάλων αλλαγών στην Ελλάδα και την Ευρώπη, είναι πια μια ρεαλιστική δυνατότητα.
Έχουμε επίγνωση ότι αυτά που θέλουμε να κάνουμε είναι αφάνταστα δύσκολα. Η ζωή των ανθρώπων στις τοπικές κοινωνίες, στην Ελλάδα, στη Νότια αλλά και στις αναπτυγμένες χώρες της Ενωμένης καπιταλιστικής Ευρώπης, είναι βασανιστική, αναντίστοιχη με τα σύγχρονα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας και τα ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Για εμάς, στο «ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ» τα κεντρικά καθήκοντα που έχει η Αριστερά στην εξουσία του Δήμου , της Περιφέρειας και της χώρας, είναι να υπερασπίσει τα κοινωνικά και ανθρώπινα δικαιώματα όλων, ειδικά των νέων ανθρώπων που εξαναγκάζονται να μεταναστεύσουν, να υπερασπίσει το βιοτικό επίπεδο, την απασχόληση, τη ποιότητα ζωής, σε μια κατεστραμμένη οικονομία, σε μια Ευρώπη που κυβερνιέται με τα νεοφιλελεύθερα κεφαλαιοκρατικά δόγματα και κάτω από τη γερμανική ηγεμονία.
Η πραγματικότητα είναι τραγική, ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης χωρίς πόρους είναι απίστευτα θλιβερός, όμως εδώ βρίσκεται και η κρισιμότητα της δικής μας παρέμβασης. Τα καθήκοντα της ανασυγκρότησης, παραγωγικής, οικονομικής, αναπτυξιακής, διοικητικής, πολιτιστικής, αφορούν και τα Όργανα Αυτοδιοίκησης.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα : στον ευαίσθητο χώρο της υγείας τα ζητήματα που είναι ανοιχτά έχει να κάνει με την υγεία των πολιτών, που εξαρτάται από τη πρόληψη των παθήσεων, από τη ποιότητα του νερού- των τροφίμων και την επάρκειά τους, από την επιβάρυνση του περιβάλλοντος, την θέρμανση, τη κατοικία, την ασφάλεια των μετακινήσεων, την σχολική υγιεινή, την διαχείριση των στερεών και υγρών αποβλήτων, τις συνθήκες εργασίας, το εργασιακό και βιοποριστικό άγχος..., τους μαζικούς εμβολιασμούς, την αγωγή υγείας, τις εξαρτήσεις από τοξικές ουσίες, και παράλληλα από την οργάνωση των υπηρεσιών υγείας από το πρωτοβάθμιο μέχρι το τριτοβάθμιο επίπεδο. Στα ζητήματα αυτά, εάν ρωτήσουμε τον κ.Αγοραστό ή τον κ.Λάππα για τον απολογισμό του έργου τους, θα συναντήσουμε απροσδιόριστες απαντήσεις και μια λευκή σελίδα.
Για εμάς, όμως πρέπει να είναι μια σημαντική προτεραιότητα της δράσης μας, των παρεμβάσεών μας στους κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες που επηρεάζουν την σωματική και ψυχική υγεία, του εναλλακτικού και συμμετοχικού προϋπολογισμού που πρέπει να προτείνουμε και να εφαρμόσουμε.
Φίλες και φίλοι , συντρόφισσες και σύντροφοι
Η αριστερή δημοτική αρχή στο δήμο Τρικκαίων όπως φιλοδοξούμε να είμαστε, οφείλει να πρωταγωνιστεί στα τοπικά λαϊκά κινήματα που υπερασπίζονται τις δομές της κοινωνικής αλληλεγγύης, τα δικαιώματα των πολιτών , στην υπεράσπιση του περιβάλλοντος, στους τομείς δηλαδή που κατεδαφίζει η νεοφιλελεύθερη μνημονιακή πολιτική.
Ταυτόχρονα οφείλει να προτείνει , να επεξεργάζεται , να διεκδικεί , να απαιτεί , να συγκρούεται.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα λοιπόν για να βάλουμε στις πραγματικές διαστάσεις την πολιτική και αυτοδιοικητική μας ατζέντα:
Για το «τρίγωνο» : Χρήμα- Ενημέρωση- Πολιτική (οι) τι λέμε ;
Η συκοφάντηση κάθε διεκδίκησης, η επιχείρηση γελοιοποίησης και υπονόμευσης κάθε αμφισβήτησης, ως αέναη αναπαραγωγή του πολιτικού status quo, που περνά και διαχέεται και μέσα από τους χρόνους που αφιερώνονται στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα σε μέλη του τοπικού πολιτικού προσωπικού, που δεν εκφράζουν παρά μόνο τον εαυτό τους, δηλαδή στους τοπικούς «Πάγκαλους» .
Για τη συντριπτική πλειοψηφία των τοπικών μέσων, η Κερατέα ήταν αόρατη, οι «Σκουριές» δεν υπήρχαν, η Μεσοχώρα συκοφαντήθηκε , ο «Δεκέμβρης» αφορούσε απλά σπασμένες τζαμαρίες .
Και επιτέλους μας αφορά ως τοπική κοινωνία το πλέγμα, απλήρωτοι εργαζόμενοι, επικρεμάμενες απολύσεις, ανύπαρκτα εργασιακά δικαιώματα , σε κέντρα που διαμορφώνουν την κοινή γνώμη ;
Νομίζω μας αφορά .
Μας αφορά σαν τοπική κοινωνία μια συνθήκη όπου τα περιφερειακά τηλεοπτικά μέσα έχουν τον μισό τους χρόνο μισθωμένο σε ακροδεξιούς παράφρονες ;
Νομίζουμε ότι όχι μόνο μας αφορά, αλλά και θα πρέπει να συμβάλλουμε αποφασιστικά για μια άλλη ενημέρωση των πολιτών .
Μπορούμε να ανοίξουμε νέους δρόμους στην τοπική κοινωνία.
Μπορεί η αριστερή δημοτική αρχή να συγκροτήσει ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο οι δημοσιογράφοι θα επιστρέψουν στον πραγματικό τους ρόλο, αυτό των υπερασπιστών της κοινωνίας και των αναγκών της, της κριτικής προς τα εξουσιαστικά συμπλέγματα της τοπικής διαπλοκής, της συμβολής στην παραγωγή της νέας συνείδησης .
Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν , η δημιουργία ενός ανεξάρτητου τοπικού Δημοτικού Ραδιοφωνικού Σταθμού, ορθάνοικτου στην τοπική κοινωνία, και ιδίως στη νέα γενιά, στις ανησυχίες, στις αγωνίες και τα δημιουργικά ρεύματα που τη διαπερνούν, έξω από οικονομικές και πολιτικές ιδιοτέλειες και διαπλοκές, μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες, είναι σήμερα αναγκαία και δυνατή στόχευση .
Αυτή είναι μία μικρή αλλά σημαντική ένδειξη πως θα μπορεί να οδηγηθεί και στα Τρίκαλα «Ο ΔΗΜΟΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ» .
Η δική μας αριστερή δημοτική αρχή, η δημοτική αρχή του «ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ» τέτοιες ρήξεις και ανατροπές θα προκαλέσει , σας καλούμε να είστε έτοιμοι για να παλαίψουμε όλοι μαζί για αυτές .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου