Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Ποια συμφέροντα εξυπηρετούν οι τοπικοί βουλευτές της Ν.Δ;

Την Κυριακή το βράδυ αναμένεται να ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο, ο προάγγελος ενός ακόμη μνημονίου που θα έρθει μετά τις εκλογές.
Με τα μέτρα που πρόκειται να ψηφίσουν οι πιθανόν «αδιάβαστοι» -πότε να προλάβουν να διαβάσουν το πολυσέλιδο κείμενο- βουλευτές, η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου διαλύει ό,τι έχει απομείνει από τις εργασιακές σχέσεις, ξεπουλάει τις τράπεζες (μετά από τις γενναίες χρηματοδοτήσεις με πάνω από 200δις, με εγγυήσεις, ομόλογα και ζεστό χρήμα) στους ίδιους ολιγάρχες που τις χρεοκόπησαν, επιτίθεται στα ασφαλιστικά ταμεία που τα αποθεματικά τους σε λίγο χτυπάνε κόκκινο.
Στα παραπάνω μείζονος σημασίας μέτρα που δυστυχώς λίγος λόγος έγινε γι' αυτά στη δημόσια συζήτηση, έρχονται και κάποια ακόμη, καθόλου ήσσονος σημασίας. Στο δημόσιο διάλογο κυριάρχησαν ρυθμίσεις που αφορούν στην αγορά του φαρμάκου, την αρτοποιία, τις μεταφορές, τα βιβλιοπωλεία, κυρίως τα μικρά, που δεν θα καταφέρουν να αντέξουν τον ανταγωνισμό των μεγάλων αλυσίδων ειδικά μετά την κατάργηση της ενιαίας τιμής βιβλίου, αλλά πολύ περισσότερο απ' όλα την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος.

Ξαφνικά γέμισαν οι οθόνες μας και τα πρωτοσέλιδα με «αντάρτες» που είναι έτοιμοι να γκρεμίσουν την κυβέρνηση υπερασπιζόμενοι τους ντόπιους κτηνοτρόφους και παραγωγούς γάλακτος. Τελικά μετά από «σκληρές» μάχες και διαπραγματεύσεις, μια μέρα πάνω – μια μέρα κάτω, στους πόσους βαθμούς παστερίωσης είναι φρέσκο το γάλα και πόσες μέρες διαρκεί, -δεν θα τα χαλάσουμε βρε αδερφέ- τα βρήκαν. Έτσι θα έχουμε φρέσκο γάλα εννέα... δέκα... έντεκα ημερών, -πόση διαφορά έχει-, θα έχουμε κυβέρνηση που περήφανη μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου θα είναι έτοιμη να πουλήσει το «success story 2» στον ελληνικό λαό ενόψει των εκλογών και βουλευτές που θα έχουν ήσυχη την συνείδησή τους, αφού πιστεύουν ότι με κάποιο τρόπο μπορούν να έχουν και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο.
Απορούσα τόσο καιρό πώς και οι, κατά τα άλλα, λαλίστατοι τοπικοί βουλευτές της ΝΔ δεν σήκωσαν λίγο τον τόνο, δεν απείλησαν, δεν έσκισαν τα ιμάτιά τους για το καλό των ντόπιων κτηνοτρόφων και παραγωγών. Αυτοί που με τόση αγωνία αγορεύουν στην βουλή για την ανάπτυξη που οσονούπω έρχεται, πλήρως ευθυγραμμισμένοι με την κυβέρνησή τους δεν βρήκαν να πουν μια κουβέντα.
Κάπου πήγαινε το μυαλό μου στην προσπάθειά μου να ερμηνεύσω τη σιωπή ειδικά του κ. Ταμήλου που έχει γνώμη επί παντός επιστητού –μέχρι και υπουργός οικονομικών δήλωσε ότι είναι έτοιμος να αναλάβει, μάλλον για να τα πάει τόσο καλά όσο και ως Δήμαρχος- αλλά χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία τι θα μπορούσα να πω. Ώσπου ήρθε η επιβεβαίωση από τα ρεπορτάζ της «Αυγής» της 29/3/14 και «Εφημερίδα των Συντακτών» της 29/3/14. Εκεί μπορεί κάποιος να διαβάσει τις δηλώσεις του προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας κ. Πεβεράτου, στις οποίες κατονομάζει τους αδερφούς Σαράντη και τον όμιλο «ΤΥΡΑΣ» που έχει επενδύσεις σε Ρουμανία και Βουλγαρία, ως κάποιους από αυτούς που ασκούν πιέσεις εδώ και μια τετραετία για την απελευθέρωση της διάρκειας ζωής στο γάλα.
Ο ίδιος αποκάλυψε ότι ο όμιλος «ΤΥΡΑΣ» προσπάθησε μόλις λίγες ημέρες πριν να διαθέσει στην αγορά ρουμανικό γάλα μέσω αλυσίδας σούπερ μάρκετ.
Με πρόσχημα τη μείωση των τιμών η κυβέρνηση εξυπηρετεί τα μεγάλα συμφέροντα, τους τραπεζίτες, τους μεγαλοεργολάβους, τους βιομήχανους. Κάποια από αυτά τα συμφέροντα θα υπερασπιστούν οι κύριοι Ταμήλος, Βλαχογιάννης και Σκρέκας με την ψήφιση του Πολυνομοσχεδίου το βράδυ της Κυριακής, ενάντια φυσικά στα συμφέροντα των εργαζομένων που θα συνεχίσουν να «ονειρεύονται» ότι μπορούν να ζήσουν μια αξιοπρεπή ζωή με μισθούς Βουλγαρίας και «φρέσκο» γάλα εννέα ημερών.
Δημήτρης Σαριγγαλάς
Μέλος της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με τη Δημοτική Παράταξη «Φυσάει Κόντρα»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου