Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

Οι θέσεις μας στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της 21 Οκτωβρίου

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της 21 Οκτωβρίου που διακόπηκε για να συνεχισθεί την ερχόμενη Τετάρτη, θέσαμε κατά τη διαδικασία των ερωτήσεων ελέγχου προς τη δημοτική αρχή, μια σειρά από κρίσιμα και επείγοντα προβλήματα , όπως είναι :
1) Το ζήτημα της πώλησης του «γαλατάδικου» στο Βαλτινό όπου οι κάτοικοι δημιουργώντας ένα αυθόρμητο κίνημα διεκδίκησης, ξεσηκώθηκαν και διαμαρτύρονται ενάντια στο ξεπούλημα της ακίνητης περιουσίας του χωριού τους από την διοίκηση της ΕΑΣ Τρικάλων σε ιδιώτες, στο πλαίσιο της γενικότερης εκποίησης των αποκαλούμενων «μη παραγωγικών ακινήτων», μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και σημαντικά άλλα ακίνητα σε πολλά από τα οποία έχει επενδύσει ο Δήμος Τρικκαίων εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ τα τελευταία χρόνια για την αξιοποίησή τους. Η δημοτική αρχή απάντησε ότι στερείται συγκεκριμένου πλάνου αντιμετώπισης του προβλήματος.

2) Επίσης ζητήσαμε να μάθουμε τι σκοπεύει να πράξει η δημοτική αρχή για το μείζων ζήτημα της εκπομπής αερίων ρύπων από την καύση των υπολειμμάτων του εκκοκκισμού στο εκκοκκιστήριο της ΕΑΣ Τρικάλων στο Μεγαλοχώρι, για ένα δηλαδή πρόβλημα που και στις αρχές του 2011 συζήτησε το Δημοτικό μας Συμβούλιο και το οποίο αν και αντιμετωπίσθηκε πρόσκαιρα τα προηγούμενα χρόνια μετά από πιέσεις που άσκησε τόσο η τοπική κοινωνία , όσο και η δημοτική μας παράταξη, αλλά που φέτος ξανά εμφανίζεται με μεγαλύτερη ένταση από ό,τι τις προηγούμενες χρονιές με δυσοίωνες προοπτικές για το περιβάλλον .

3) Ζητήσαμε να δοθεί λύση σε συνεργασία και με την ΠΑΔΥΘ στο πρόβλημα της πλύσης των αγροτικών ψεκαστικών μηχανημάτων σε συγκεκριμένα επιλεχθέντα σημεία, ώστε να αποφευχθεί να γίνεται αυτό κοντά σε ρέματα και ποτάμια, γεγονός άκρως επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία, όπως αποκαλύψαμε ότι συμβαίνει στο Μέλιγος , αλλά και σε άλλα χωριά του Δήμου μας.

4) Επίσης ζητήσαμε να πληροφορηθούμε για το πώς σκέφτεται να αντιμετωπίσει η δημοτική αρχή τα προβλήματα στεγανότητας των σκεπών στο Γυμνάσιο Βαλτινού και στο 11ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων, αλλά και την πορεία εργασιών στο 3ο και 32ο Δημοτικό Σχολείο της πόλης.

5) Ρωτήσαμε την Πρόεδρο του Δ.Σ. του Δημοτικού Θεάτρου για την καθυστέρηση της έναρξης των εργαστηρίων θεάτρου και ζωγραφικής και αν αληθεύουν οι πληροφορίες ότι θα καθυστερήσει ακόμα περισσότερο η λειτουργία τους λόγω της έναρξης της γιορτής του «Μύλου των Ξωτικών» .

6) Αναδείξαμε την αναγκαιότητα για το εκσυγχρονισμό της στεγασμένης δημοτικής αγοράς της πόλης, ώστε αφ` ενός να τηρούνται οι στοιχειώδεις προδιαγραφές που απαιτούνται από τις σύγχρονες καταναλωτικές ανάγκες, αλλά και τα καταστήματα που φιλοξενεί να μπορούν να είναι επαρκώς ανταγωνιστικά, αφού αυτοί ακριβώς οι επιχειρηματίες που τα μισθώνουν στηρίζουν οικονομικά με την καταβολή των μισθωμάτων τους , το Δήμο μας.

7) Τέλος αποδείξαμε ότι για λόγους πολιτικού κόστους η δημοτική αρχή δεν προχώρησε στην εφαρμογή της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για την ολοκληρωτική απαγόρευση στάθμευσης στη οδό Γ. Ολυμπίου σε όλο το «μέτωπο» του δικαστικού μεγάρου, με αποτέλεσμα τα προβλήματα ασφάλειας που έθετε η διάταξη της Αστυνομικής Διεύθυνσης και που αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό μας Συμβούλιο με την προηγούμενη του σύνθεση, να μην αντιμετωπίζονται δραστικά .

8) Φέραμε προς συζήτηση ως εκτός ημερήσιας διάταξης θέμα, ψήφισμα με το οποίο το Δημοτικό μας Συμβούλιο να συμπαραστέκεται και να στηρίζει το δίκαιο και συνεπή αγώνα των Δημάρχων που μέσα στις επόμενες ημέρες καλούνται να απολογηθούν στις εισαγγελικές αρχές, μετά από εντολή του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη, γιατί όπως και πολλοί άλλοι Δήμαρχοι ακόμα σε ολόκληρη την Ελλάδα, υλοποιούν ομόφωνες αποφάσεις των Δημοτικών τους Συμβουλίων και αρνούνται να αποστείλουν στοιχεία για τον δήθεν επανέλεγχο των συμβάσεων των δημοτικών υπαλλήλων που το Υπουργείο.

Η προσπάθειά μας αυτή δυστυχώς καταψηφίστηκε από τη δημοτική πλειοψηφία και απέσπασε μόνο 8 θετικές ψήφους, με αποτέλεσμα η δημοτική αρχή να εγκλωβίζεται στην προσπάθεια του υπουργείου να δημιουργήσει το επικοινωνιακό υπόβαθρο προκειμένου η κοινωνία να αποδεχθεί τις άδικες διώξεις των δημάρχων και τις επιγενόμενες απολύσεις χιλιάδων δημοτικών υπαλλήλων.

Φάνηκε ξεκάθαρα η αλλαγή πλεύσης της δημοτικής αρχής, απέναντι στο επίκαιρο και κομβικό για την Τ.Α. θέμα της δήθεν «αξιολόγησης των συμβάσεων» που απαιτεί η κυβέρνηση και ο Κυρ. Μητσοτάκης, αφού εκτός από την απόρριψη του ψηφίσματος, δεν επικαιροποίησε με τη στάση της καμία απόφαση άρνησης εφαρμογής της απαίτησης του υπουργείου .

Η δημοτική αρχή δεν αντιλαμβάνεται ότι με αυτές τις μεθοδεύσεις διαλύονται σημαντικές δομές στην Τ.Α., αφού είναι γεγονός ότι οι ομαδικές απολύσεις που επιδιώκουν οι κ.κ. Σαμαράς και Μητσοτάκης ουσιαστικά θα είναι σε βάρος της κοινωνίας και της αποτελεσματικότητας του έργου που πρέπει να επιτελέσει η τοπική αυτοδιοίκηση.

9) Καταψηφίσαμε την πρόταση σχετικά με τη χορήγηση αδειών για τη χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του «Μύλου των Ξωτικών» αφού τονίσαμε ότι λόγω της σπουδαιότητας του θέματος, έπρεπε να προϋπάρξει συζήτηση και λήψη της σχετικής απόφασης, ώστε να καταστεί εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, από το Δ.Σ. της «e-Trikala» και όχι μεμονωμένα από το Διευθύνοντα Σύμβουλό της, γεγονός που αποδέχθηκε τελικά η δημοτική αρχή και αποφασίσθηκε ομόφωνα η αναβολή του θέματος αυτού όπως και αυτό της κανονιστικής διάταξης του εμπορικού εγχειρήματος, ώστε να προηγηθεί εκτενής συζήτηση και για αυτό στο Δ.Σ. της «e-Trikala».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου