Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Θύμιος Σαλιάχης: Πάρκο Ματσόπουλου …μια ιστορία που επαναλαμβάνεται

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Δήμος εξαγγέλει σειρά έργων για την ανάδειξη του συγκροτήματος του Μύλου Ματσόπουλου και την ανάπλαση των ελεύθερων χώρων που το περιβάλλουν.
Τα τελευταία 35 (!!!) χρόνια κάθε δημοτική αρχή ανακοινώνει με βαρύγδουπες εκφράσεις την ανάδειξη του μνημείου, πλην όμως η υποβάθμιση του είναι εμφανής και η συνολική του εικόνα συνεχώς επιδεινώνεται.
Ιδιαίτερα το φυσικό τοπίο των ελεύθερων χώρων που περιβάλλουν το συγκρότημα όχι μόνον δεν διατηρείται αλλά καταστρέφεται ραγδαία και βάναυσα.
Με αφορμή τη διοργάνωση του «Μύλου των Ξωτικών» τα τρία τελευταία χρόνια έγιναν εκτεταμένες καλύψεις επιφανειών πρασίνου με κροκάλες, αμμοχάλικα και άσφαλτο για την εξυπηρέτηση της στάθμευσης οχημάτων και εγκατάστασης της παραγκούπολης της αγοράς.

Αυτή η θλιβερή εικόνα, των τεράστιων ασφαλτοστρωμένων επιφανειών με τις κλειστές - σχεδόν για ολόκληρο χρόνο - παράγκες, παραμένει μέχρι σήμερα μάρτυρας της σχεδιαστικής α-ταξίας και της κακοποίησης του χώρου.
Φέτος που οι «ανάγκες» μεγάλωσαν, ο δήμος και η e -Τρίκαλα Α.Ε. «έβαλαν χέρι» και στη νησίδα που υπάρχει στην πίσω πλευρά του συγκροτήματος του Μύλου. 
Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Τρικκαίων, προσκόμισαν προμελέτη του έργου που αφορά παρεμβάσεις σε τμήμα του «νησιού».
Μια σελίδα χαρτιού παρουσιάστηκε ως «προμελέτη του έργου» που αφορά τη διαμόρφωση δύο γηπέδων και μιας οριζόντιας τετράγωνης αλάνας, προφανώς για την υποδοχή υπερκατασκευών που θα χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες του θεματικού πάρκου καθώς και εμπορικές δραστηριότητες της διοργάνωσης του «Μύλου των Ξωτικών» 2014-2015.
Η αποσπασματική αντιμετώπιση του χώρου (συνολικής έκτασης 80 στρεμμάτων) με τη σημειακή σχεδίαση στην υπ’ όψη προμελέτη τμήματος 2,5 στρεμμάτων, δεν είναι κάτι νέο. Επί δεκαετίες, ο Μύλος Ματσόπουλου έχει μετατραπεί σε πεδίο άσκησης αρχιτεκτονικής, σύμφωνα με τις επιταγές των εφήμερων αναγκών και τις εμπνεύσεις της στιγμής, ειδικών και μη.
Ουδέποτε αντιμετωπίσθηκε ως ενιαίο, διαμορφωμένο πάρκο για την εξυπηρέτηση κοινωνικών - πολιτιστικών και ψυχαγωγικών αναγκών της γειτονιάς, της ευρύτερης περιοχής και της
πόλης ολόκληρης.
Το αποτέλεσμα είναι οδυνηρό. Το στοιχείο του νερού, με τον περιορισμό της κοίτης και τις άστοχες επεμβάσεις στις όχθες, έχει απογοητευτικά υποβαθμιστεί.
Το ανάγλυφο έχει κυριολεκτικά και μεταφορικά ισοπεδωθεί. Το πράσινο εξαφανίστηκε και μια απλοϊκή αντίληψη για το τοπίο έχει γίνει κυρίαρχη.
Το πάρκο Ματσόπουλου δεν αναδεικνύει το πλήθος των αρετών του και δεν αξιοποιείται με την αντίληψη των μέχρι σήμερα επεμβάσεων. Η ιστορική αξία του συγκροτήματος επιβάλλει ολοκληρωμένη μελέτη για όλες τις δραστηριότητες που μπορεί να περιλάβει, ώστε ν’ αποτελέσει πόλο έλξης και σημείο αναφοράς για τους κατοίκους των Τρικάλων.
Η μοναδικότητά του εξ’ άλλου μπορεί να εγγυηθεί σε πανελλήνια εμβέλεια και την ανάδειξή του ως μνημείου και την επιτυχία της διοργάνωσης του «Μύλου των Ξωτικών»
Θύμιος Σαλιάχης
Αρχιτέκτων μηχανικός – Γεωπόνος – Αρχιτέκτων τοπίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου