Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Δυστυχώς και η νέα δημοτική αρχή βαδίζει στην πεπατημένη της προκατόχου της .

Αμέσως μόλις εγκρίθηκε η προμελέτη που αποτελούνταν από μια και μόνο σελίδα και χωρίς να αναμένει την έγκριση της οριστικής μελέτης του έργου από το Δημοτικό Συμβούλιο, στην οποία μάλιστα και θα κοστολογούνταν οι τεχνικές παρεμβάσεις, η δημοτική αρχή ξεκίνησε την υλοποίησή τους και προχώρησε στην άμεση ισοπέδωση μίας περιοχής 2,5 και πλέον στρεμμάτων στην οποία θα εγκατασταθούν δεκάδες εμπορικές δράσεις αναψυχής για τον «Μύλο των Ξωτικών» με την τοποθέτηση βαρέων μηχανημάτων Λούνα-Πάρκ.
Πίσω από την υλοποίηση αυτού όμως του σχεδιασμού για τη δήθεν κατασκευή χώρου πολλαπλών δραστηριοτήτων και χώρων άθλησης (δυο γηπέδων βόλεϊ), υποκρύπτεται η διάθεση της δημοτικής αρχής να έχει κάθε χρόνο την έκταση αυτή διαθέσιμη και ισοπεδωμένη στην κυριολεξία για την άνετη εγκατάσταση των παραπάνω δράσεων.

Με άλλα λόγια ουσιαστικά αρνείται να παραχωρήσει μια περιοχή ιδιαίτερου κάλλους, όπως είναι η παρόχθια περιοχή μέσα στην κοίτη του Αγιαμονιώτη ποταμού, σε δύο συνοικίες της πόλης , την Αγία Μονή και το Γαρδικάκι και να την αποδώσει στους κατοίκους τους και σε όλους τους Τρικαλινούς, ώστε με τη δημιουργία ενός μεγάλου πάρκου, με παράλληλες φυτεύσεις δέντρων, με τη δημιουργία παιδικών χαρών και άλλων υποδομών, να συνδέσει την καθημερινότητα των κατοίκων σε δύο υποβαθμισμένες περιοχές με τη φύση, το πράσινο και το νερό του ποταμού .

Με τις απαράδεκτες πρωτοβουλίες της η δημοτική αρχή, όχι μόνο δεν διατηρεί το φυσικό τοπίο των ελεύθερων χώρων που περιβάλλουν το συγκρότημα του Μύλου Ματσόπουλου, αλλά συμβάλλει στην καταστροφή του .

Η απόφασή της αυτή αποτελεί ένα ακόμα επεισόδιο στο σήριαλ των τελευταίων ετών, όπου με αφορμή τη διοργάνωση του «Μύλου των Ξωτικών» έγιναν εκτεταμένες καλύψεις επιφανειών πρασίνου με κροκάλες, αμμοχάλικα και άσφαλτο για την εξυπηρέτηση της στάθμευσης οχημάτων και της εγκατάστασης της παραγκούπολης της αγοράς, έτσι και τώρα μια σημαντική περιοχή ιδιαίτερου περιβαλλοντικού κάλλους αποδίδεται στην απαξίωση και στη μιζέρια.

Σε αυτή τη θλιβερή εικόνα, των τεράστιων ασφαλτοστρωμένων επιφανειών με τις κλειστές για ένα ολόκληρο χρόνο παράγκες, που παραμένει μέχρι σήμερα μάρτυρας της σχεδιαστικής αταξίας και της κακοποίησης του χώρου, σε λίγο θα προστεθεί και η εικόνα της ρημαγμένης κοίτης του ποταμιού.

Η δημοτική αρχή του κ. Παπαστεργίου μέσα στην αγωνία της να παρουσιάσει κάτι νέο και «πρωτότυπο» σε σχέση με ό,τι παρέλαβε από τη δημοτική αρχή του κ. Λάππα και σε αγαστή σύμπνοια με τη διεύθυνση της «e -Τρίκαλα Α.Ε.» προχωρεί σε τέτοιες τεχνικές παρεμβάσεις, ώστε η νησίδα αντί να αναπλασθεί προς όφελος της τοπικής κοινωνίας , απλά να υποδεχθεί μηχανικές υπερκατασκευές που θα χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες των εμπορικών δραστηριοτήτων της διοργάνωσης του «Μύλου των Ξωτικών» 2014-2015.

Η κρατούσα αντίληψη και για τους δύο Δημάρχους δεν υπήρξε ποτέ η αντιμετώπιση του Πάρκου Ματσόπουλου και του περιβάλλοντα χώρου του ως ένα ενιαίο, διαμορφωμένο πάρκο για την εξυπηρέτηση κοινωνικών, πολιτιστικών και ψυχαγωγικών αναγκών της γειτονιάς, της ευρύτερης περιοχής και της πόλης ολόκληρης.

Το περιβαλλοντικά αποτελέσματα αυτής της πολιτικής τους είναι οδυνηρά :
Το στοιχείο του νερού, με τον περιορισμό της κοίτης και τις άστοχες επεμβάσεις στις όχθες, έχει απογοητευτικά υποβαθμιστεί.
Το ανάγλυφο έχει κυριολεκτικά και μεταφορικά ισοπεδωθεί.
Το πράσινο εξαφανίστηκε και μια απλοϊκή αντίληψη για το τοπίο έχει γίνει κυρίαρχη.

Η επιχειρούμενη προσπάθεια για την μουσειολογική ανάδειξη του νερόμυλου του Ματσόπουλου και η λειτουργία του, που χρηματοδοτείται με τεράστια κονδύλια από τα ΕΣΠΑ αμφισβητείται έντονα από τον υλοποιούμενο σχεδιασμό καθώς η ροή του νερού μέσω του καναλιού εκτροπής καθίσταται αδύνατη, μετά την εναπόθεση σε αυτό τεράστιων μπαζών χώματος.

Παράλληλα παραμένουν βέβαια αναπάντητα και τα ερωτήματα για την νομιμότητα της μεταβολής της χρήσης στο συγκεκριμένο τμήμα της κοίτης του ποταμού , στο οποίο και θα φιλοξενηθούν εμπορικές και μηχανοκίνητες δράσεις μαζικής προσέλευσης , αλλά και για την ισχύ νομοθετικών διατάξεων που θέτουν σε ιδιαίτερο καθεστώς προστασίας τις παρόχθιες περιοχές και την κοίτη του Αγιαμο νιώτη ποταμού, του δεύτερου πιο σημαντικού ποταμιού της πόλης μας, αφού οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν έχουν ακόμα εμπλακεί .

Το κυρίαρχο όμως γεγονός ανάμεσα σε όλες αυτές τις δυσάρεστες διαπιστώσεις, είναι ότι το πάρκο Ματσόπουλου δεν αναδεικνύει το πλήθος των αρετών του και δεν αξιοποιείται δημιουργικά μέσα από την αντίληψη των σχεδιαζόμενων τεχνικών επεμβάσεων, απομειώνεται η ιστορική αξία του όλου συγκροτήματος, ώστε να αποτελέσει πόλο έλξης αλλά και ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία αναφοράς για τους κατοίκους των Τρικάλων και τους επισκέπτες του Δήμου μας όλο το χρόνο.

Για αυτό φέρουν τεράστια ιστορική ευθύνη τόσο η προηγούμενη , όσο και η παρούσα δημοτική αρχή.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου