Τρίτη 1 Απριλίου 2014

Μιλούν στην "ΑΥΓΗ" 4 υποψήφιοι δήμαρχοι της Θεσσαλίας

Για το διακύβευμα των επερχόμενων δημοτικών εκλογών μίλησαν οι υποψήφιοι δήμαρχοι των τεσσάρων μεγάλων πόλεων της Θεσσαλίας στην "Αυγή" της Κυριακής. Στις δηλώσεις τους αναδεικνύουν τα βασικά προβλήματα των πόλεών τους και παρουσιάζουν τους βασικούς προγραμματικούς άξονες των παρατάξεών τους.
Συνεντεύξεις: Χρήστος Σίμος
Δημήτρης Παπαθανασίου, υποψήφιος δήμαρχος Τρικάλων:  Ο "Καλλικράτης" κατέστρεψε την Αυτοδιοίκηση
Στις εκλογές που είναι μπροστά μας δοκιμάζονται οι αντοχές της κοινωνίας και, ταυτόχρονα, η αξιοπιστία και το ηθικό πλεονέκτημα του αντινεοφιλελεύθερου μπλοκ των δυνάμεων της ανατροπής. Το «Φυσάει Κόντρα για την Ανατροπή» αγωνίστηκε και θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την πλήρη ανατροπή της πολιτικής που παράγει τα νεοφιλελεύθερα και μνημονιακά αδιέξοδα στην Τ.Α., μέσα από την οικοδόμηση ενός ευρύτερου πλειοψηφικού μπλοκ κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, μέσα από την εμπλοκή και την κινητοποίησή αυτής της κοινωνικής πλειοψηφίας και πάντα μακριά από τις λογικές της ανάθεσης. ..
«Κόντρα» σε ποιον; Σε δημάρχους και επίδοξους διαδόχους της πολιτικής τους, που σήμερα παριστάνουν τους ανεξάρτητους και αντιμνημονιακούς. Σε εκείνους δηλαδή που δεν αντιστάθηκαν στις ελαστικές σχέσεις εργασίας, αλλά τις κατέστησαν καθεστώς στην Τ.Α. Που υποστήριξαν θερμά τον "Καλλικράτη" και ανέχθηκαν τον ευνουχισμό της Αυτοδιοίκησης. Που ανέχθηκαν τη δραματική περικοπή των οικονομικών πόρων της Αυτοδιοίκησης, που αποδέχθηκαν το Παρατηρητήριο και την κατάργηση της σχετικής αυτοτέλειας της Αυτοδιοίκησης, που άφησαν στο έλεος της διαθεσιμότητας και των απολύσεων χιλιάδες εργαζόμενους, που μετέτρεψαν την Αυτοδιοίκηση σε ιμάντα μεταβίβασης των εθνικών και υπερεθνικών αντιλαϊκών πολιτικών, που εμπνεύσθηκαν το ξεπούλημα της δημόσιας και της δημοτικής περιουσίας, που μετείχαν στις ελληνογερμανικές συνελεύσεις και προωθούν τα σεμινάρια για τους σύγχρονους «γκασταρμπάιτερ».

Κόντρα σε κείνους που τελικά ανέχθηκαν, ή ακόμα και συναίνεσαν, στο να οδηγηθεί η αυτοδιοίκηση ένα βήμα πριν από τον γκρεμό, προβάλλοντας μεν τον τίτλο του καλού διαχειριστή της μιζέριας, μα αφήνοντας παράλληλα στο έλεος του θεού τις κοινωνικές δομές και τις υπηρεσίες, επιβαρύνοντας τους δημότες με πρόσθετους φόρους, που προωθούν τον δήθεν «εξορθολογισμό» των ανελαστικών δαπανών μέσα από τις απολύσεις των εργαζομένων του δήμου.

Και βέβαια... διεκδικεί! Να πραγματοποιήσει το όραμά του να φτάσει στην πολιτική ανατροπή των προσώπων αλλά κυρίως των πρακτικών που για τόσα χρόνια οδήγησαν όχι μόνο τα Τρίκαλα αλλά και τη χώρα στα τεράστια αδιέξοδα, σε παθογένειες και καθυστερήσεις, σε οικονομικά και θεσμικά ελλείμματα, στην εξυπηρέτηση μεγάλων και μικρών οικονομικών συμφερόντων, στη διαχείριση του διαπλεκόμενου τοπικού συστήματος εξουσίας. Αντιτάσσοντας, ως λύση και διέξοδο απέναντι στη μετατροπή της Αυτοδιοίκησης σε μια γραφειοκρατική υπηρεσία διαχείρισης της εξαθλίωσης της κοινωνίας τους ενωτικούς πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες, έτσι ώστε "πιο ενωμένοι, πιο δυνατοί και πιο αποφασισμένοι από ποτέ, να οικοδομήσουμε την ευρύτερη κοινωνική πλειοψηφία για να περάσει ο δήμος στα χέρια της Αριστεράς, όχι για την εξυπηρέτηση μικροπολιτικών στόχων και σχεδιασμών, αλλά για να συνεχίσουμε από καλύτερες θέσεις να προτείνουμε, να κινητοποιούμε και να αγωνιζόμαστε για να αλλάξουμε την κοινωνία".

Μαργαρίτης Πατσιαντάς, υποψήφιος δήμαρχος Βόλου: Για μια νέα συμμαχία δήμου και πολιτών
Το μεγάλο στοίχημα για την ανάταξη της τοπικής κοινωνίας, για την ανατροπή του χρεοκοπημένου συστήματος που έχει καταστήσει τα Μνημόνια και τη λιτότητα πυξίδες της πολιτικής του και τον επαναπροσδιορισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε θεσμό λαϊκής αναφοράς, θέλει να κερδίσει, μαζί με την κοινωνία, η δημοτική παράταξη "Δρόμοι Συνεργασίας, Ανατροπής και Αλληλεγγύης". Αναδείχτηκα επικεφαλής της παράταξης μέσα από μια πρωτόγνωρη για τα αυτοδιοικητικά δρώμενα διαδικασία στην οποία ψήφισαν περίπου 1.300 συμπολίτες μας.

Ο Βόλος έχει τις δυνατότητες και οι πολίτες έχουν τη δύναμη για να φέρουν μια πραγματικά μεγάλη αλλαγή στην πόλη που από βιομηχανικό - αστικό κέντρο έχει καθηλωθεί πλέον σε ακινησία, φτωχαίνει και ασφυκτιά από την εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών και από την απερχόμενη δημοτική αρχή Σκοτινιώτη, μια διοίκηση πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις κεντρικές πολιτικές επιλογές της λιτότητας και των Μνημονίων.

Οι δημότες γνωρίζουν πολύ καλά ποιοι φταίνε για τη σημερινή κατάσταση και θέλουν να τελειώνουν οριστικά μαζί τους. Η δημοτική μας παράταξη θέλει να αλλάξει τη μοίρα του Βόλου. Να τον ξαναζωντανέψει.

Θέλουμε έναν δήμο σύγχρονο, προσβάσιμο, καθαρό, που δημιουργεί και αναπτύσσεται με σεβασμό στο περιβάλλον, υποστηρικτή αλλά και μπροστάρη στους αγώνες και τα κινήματα.

Ως κύριους άξονες της δράσης μας θέτουμε ενδεικτικά τα παρακάτω: 1. Αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης με διατήρηση των κοινωνικών δομών και περαιτέρω ανάπτυξή τους. Βάζουμε φρένο στη φτωχοποίηση του βολιώτικου νοικοκυριού και την κατάλυση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Κανένας χωρίς σπίτι, ηλεκτρικό, θέρμανση, νερό, τροφή, περίθαλψη. 2. Ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και απασχόλησης, αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας με προτεραιότητα την κάλυψη κοινωνικών αναγκών. 3. Περιφρούρηση κοινωνικών αγαθών όπως νερό, καθαριότητα και ενέργεια. 4. Διεκδίκηση πόρων και με κοινό, αγωνιστικό μέτωπο των δήμων, ενάντια στον «Καλλικράτη».

Δεν ζητάμε ψήφο για να πανηγυρίσουμε ένα αποτέλεσμα. Θέλουμε συνειδητή και ώριμη ψήφο για τη μεγάλη αλλαγή που έχει στερηθεί ο Βόλος. Ψήφο για μια νέα συμμαχία ψήμου και πολιτών.


Βάιος Βαρελάς, υποψήφιος Δήμαρχος Καρδίτσας:
Επιδιώκουμε την κατάρτιση συμμετοχικού προϋπολογισμού

Ένα χρόνο, περίπου, πριν δημιουργήσαμε μια Ομάδα Πρωτοβουλίας Πολιτών για τον Δήμο Καρδίτσας, μια Ομάδα που μετεξελίχθηκε στη Δημοτική Κίνηση ΚΑΡ.ΠΟ.Σ, με πάνω από 200 ενεργά μέλη, η οποία διεκδικεί την ανατροπή στα τοπικά δεδομένα. Την ανατροπή στον τρόπο λειτουργίας και λήψης των αποφάσεων του αποτυχημένου καλλικρατικού μοντέλου στην Αυτοδιοίκηση. Τούτες οι αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, πολιτικό χαρακτήρα: Θα απαντήσουν με ποιον θα πάμε και ποιους θα αφήσουμε στην άκρη. Θα καθορίσουν τι είδους Αυτοδιοίκηση οραματιζόμαστε ως δημότες, έχοντας απέναντί μας μια κεντρική πολιτική σκηνή που ισοπεδώνει κάθε έννοια κοινωνικού δικαίου εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών και του αυταρχικού τρόπου επιβολής των καταστροφικών μέτρων κατά της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών. Θα καθορίσουν επίσης και με ποια μέσα θα διεκδικήσουμε την ανατροπή της λογικής της ανάθεσης σε «άλλους ικανούς και άξιους».

Οι διεκδικητές του δημαρχιακού θώκου στην Καρδίτσα είναι πολλοί και όλοι «ανεξάρτητοι». Οι πολίτες, όμως, βλέπουν πίσω από τις μάσκες και αναγνωρίζουν. Μπορούν και αντιλαμβάνονται ότι οι ντόπιοι εκφραστές των Μνημονίων δεν μπορούν πλέον να κρυφτούν κάτω από τον φερετζέ «ανεξάρτητος» που χρησιμοποιούν, φοβούμενοι ακόμα και να ψελλίσουν τον κομματικό φορέα στον οποίο ανήκουν.

Κυρίαρχο για μας είναι να αναδείξουμε τον άλλο δρόμο. Τον δρόμο της συνεργασίας και της διαβούλευσης, που πρέπει να υπάρχει με την τοπική κοινωνία. Τα χωριά, οι συνοικίες της πόλης και οι θεσμικές οντότητες που συναπαρτίζουν τον Δήμο Καρδίτσας θα έχουν λόγο για τα ζητήματα που τους αφορούν. Η πρότασή τους είναι αναγκαία για τη συνδιαμόρφωση των αποφάσεών μας. Είναι αρχή μας η συμμετοχική και άμεση δημοκρατία σε όλα τα επίπεδα.

Κάνοντας πράξη τη δέσμευσή μας αυτή, ήδη έχουμε ξεκινήσει τις ανοικτές μας συνελεύσεις με στόχο να καταρτιστεί ο πρώτος συμμετοχικός προϋπολογισμός του 2015, για τον 11ο πιο χρεωμένο δήμο της χώρας, τον 3ο αναλογικά με τον πληθυσμό μας.

Η μάχη που δίνουμε είναι μια μάχη ενάντια στην αναξιοκρατία και τη μετριότητα που βύθισε την περιοχή μας, μια μάχη κατά των συναλλαγών και του πελατειακού συστήματος, κατά της λογικής των ισορροπιών που επέλεξε ο απερχόμενος δήμαρχος. Ισορροπίες στις οποίες ο ίδιος παγιδεύτηκε, αδυνατώντας να παράξει τοπική αυτοδιοικητική πολιτική υπέρ των δημοτών του. Επιλέγοντας τον δρόμο αυτό, έγινε ο εκφραστής των πολιτικών του κόμματος του, της Ν.Δ., αποτυπώνοντας με την τετραετή πορεία του ότι ουδέποτε και καθ' οιονδήποτε τρόπο αμφισβήτησε τις μνημονιακές πολιτικές και τα καταστροφικά μέτρα της κυβέρνησης σε βάρος της Αυτοδιοίκησης. Ποτέ δεν άσκησε κριτική στους βουλευτές της Ν.Δ. που ψήφισαν Μνημόνια και Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου στη Βουλή. Η πολιτική αυτή τον έχει καταστήσει όμηρο, μη μπορώντας να πληρώσει ούτε το μόνιμο προσωπικό του Δήμου. Αποκορύφωμα αυτού του εναγκαλισμού, η πρόσφατη δημόσια λογοδοσία του με τον κομματικό στρατό και όλους τους βουλευτές της Ν.Δ. στα πρώτα καθίσματα.

Απόστολος Καλογιάννης, υποψήφιος δήμαρχος Λάρισας: Επιδιώκουμε μια δίκαιη και αειφόρο ανάπτυξη

Είναι γενική η παραδοχή ότι το σύστημα που διοίκησε τους δήμους όλα αυτά τα χρόνια -με λίγες φωτεινές εξαιρέσεις- αποτελεί μέρος του πολιτικού συστήματος εξουσίας, το οποίο στηρίχθηκε σε πελατειακές σχέσεις, στην αναξιοκρατία και στο βόλεμα των ημετέρων, στην αδιαφάνεια και τη διαπλοκή, στις επικοινωνιακές - παλαιοκομματικές τεχνικές. Το σύστημα αυτό στήριξε η πλειοψηφία της ΚΕΔΕ και φυσικά ο αντιπρόεδρός της δήμαρχος Λαρισαίων Κώστας Τζανακούλης.

Ειδικά στον Δήμο Λαρισαίων η συντριπτική πλειοψηφία της τοπικής μας κοινωνίας αναγνωρίζει ότι έχει εγκαθιδρυθεί ένα σύστημα εξουσίας με καθεστωτικά χαρακτηριστικά, που στηρίζεται στην αρχή ενός ανδρός, πελατειακό και παλαιοκομματικό. Ένα σύστημα που το χαρακτηρίζουν ο συγκεντρωτισμός, η έλλειψη λογοδοσίας, η αδιαφάνεια και ο λαϊκισμός, ο οποίο δεν θέλει και δεν μπορεί να αντιταχθεί στην απαξίωση και διάλυση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Γι' αυτό στη «Συμπαράταξη Λαρισαίων» τονίζουμε ότι χρειάζονται ανατροπές και αλλαγές. Το παλαιοκομματικό πελατειακό μοντέλο διαχείρισης του δήμου εξάντλησε τα περιθώριά του. Έχει ωριμάσει στους πολίτες η ανάγκη ανατροπής όχι απλά προσώπων αλλά κυρίως πολιτικών και προτύπων.
 
Τι δήμο θέλουμε
Είναι η ώρα οι πολίτες αυτής της πόλης να διαμορφώσουμε ένα νέο μοντέλο δήμου όπου οι έννοιες της συλλογικότητας, της δημοκρατικής συγκρότησης των οργάνων, της διαφάνειας, του δημόσιου απολογισμού, της συμμετοχής και του ελέγχου από τον πολίτη είναι προαπαιτούμενα.

Στην εποχή της μεγαλύτερης και πολύπλευρης κρίσης που διέρχεται η χώρα μας και βιώνει με τραγικό τρόπο η πλειοψηφία των συμπολιτών μας ο δήμος μας μπορεί και πρέπει να αναπτύξει ένα ουσιαστικό δίκτυο δομών κοινωνικής αλληλεγγύης και όχι ελεημοσύνης, να ενθαρρύνει τη συμμετοχή και να αναδειχτεί σε κύτταρο υπεράσπισης και ενδυνάμωσης της δημοκρατίας, να υπερασπιστεί τα δημόσια - κοινωνικά αγαθά, τον δημόσιο χώρο.

Θέλουμε ο δήμος μας να παίξει ρόλο καταλύτη σε μια νέα δίκαιη, ισόρροπη και αειφόρο ανάπτυξη με γνώμονα την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών και όχι το κέρδος των λίγων. Θέλουμε τέλος να καταστήσουμε την πόλη μας τόπο κατοικίας με ποιοτικά χαρακτηριστικά, αλλά και ενεργό κύτταρο κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας.
ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου