Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Η ταξική φύση των προγραμμάτων των διεκδικητών του Δήμου Τρικκαίων

Μια και μόνη διαγώνια ματιά στα προγράμματα των συνδυασμών που διεκδικούν τη διοίκηση στο Δήμο Τρικκαίων είναι αρκετή για να διακρίνει κάποιος την κοινωνική τους αναφορά και την τάξη που θέλει ο κάθε συνδυασμός να εκπροσωπήσει.
Όσο αφορά το πρόγραμμα του συνδυασμού του νυν δημάρχου κ. Λάππα, δεν χρειάζεται να το διαβάσουμε ολόκληρο διότι έχει πίσω του το πειστήριο της πράξης, όντας δημοτική αρχή για 3,5 χρόνια.
Σε αυτά τα χρόνια ο κ. Λάππας: Ύμνησε τα χαράτσια και το μνημόνιο το οποίο αντιμετώπισε σαν πανάκεια, το υλοποίησε με ευλάβεια, όπως υλοποίησε τις αποφάσεις και τους αντιλαϊκούς νόμους της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και συμπεριφέρθηκε με αυταρχισμό στους εργαζόμενους αλλά και σε όλους τους πολίτες που διεκδικούσαν.


  • Έβαλε την υπογραφή του στις απολύσεις, στο κλείσιμο σχολείων, δομών, υπηρεσιών. Αύξησε τη φορολογία και τα δημοτικά τέλη με τον διπλασιασμό της τιμής του νερού στα χωριά, στο όνομα της εξίσωσης, προς τα πάνω, με την πόλη.
  • Απασχολούσε ανασφάλιστους εργαζόμενους σε εργασίες του Δήμου με 20 ευρώ μεροκάματο!
  • Εγκατέλειψε τα χωριά και τις λαϊκές συνοικίες
  • Προτίμησε να στερήσει το λαό από υπηρεσίες για να ικανοποιήσει τους τοκογλύφους.
Το συνολικό του «έργο» κρίνεται χωρίς υπερβολή, αντεργατικό-αντιλαϊκό.

Στο πρόγραμμα του συνδυασμού «επανεκκίνηση τώρα!» του οποίου ηγείται ο κ. Παπαστεργίου δεν υπάρχει καμία αναφορά στην εργατική τάξη και στα προβλήματά της. Άρα δεν συντρέχει και κανένας λόγος για να προβληθούν απαντήσεις και λύσεις πάνω σε αυτά τα προβλήματα. Στο πρόβλημα δε της ανεργίας θεωρεί ότι ο Δήμος δεν μπορεί να κάνει τίποτα.  

Ο  κ. Παπαστεργίου δεν εμφανίστηκε σήμερα στα πολιτικά πράγματα:
  • διατέλεσε δημοτικός σύμβουλος επί δημαρχίας Ταμήλου, καθώς και Πρόεδρος της ΔΕΥΑΤ με ανάλογο παχυλό μισθό, πράγμα το οποίο αποτελεί απόδειξη του περιεχομένου που δίνει ο ίδιος στη φράση «ανιδιοτελής προσφορά». Την οποία ΔΕΥΑΤ οδήγησε σε υπερχρέωση χωρίς να έχει παράξει κάποιο ουσιαστικό έργο.
 
  • ο λογότυπος του συνδυασμού του παραπέμπει σε μια συνέχιση του «έργου» του κ. Ταμήλου τον οποίο υπηρέτησε ο κ. Παπαστεργίου και του οποίου τα σλόγκαν συνεχίζει να αναπαράγει ο ίδιος. Όπως για παράδειγμα το γνωστό « η πόλη δεν χρειάζεται γιατρό, αλλά μηχανικό»! 
 
  • όχι μόνο δεν υπάρχει αναφορά στην εργατική τάξη και στο λαό, αλλά υπάρχει πρόβλεψη για φοροαπαλλαγές στην τάξη που ανήκει και θέλει να εκπροσωπήσει πολιτικά, δηλαδή στην αστική τάξη. Αυτό σημαίνει η πρόβλεψη για «Μείωση, υπό όρους,  δηµοτικών τελών στις νέες επιχειρήσεις που εγκαθίστανται στο Δήµο ή σε ειδικές εμπορικές ζώνες, για τα δύο πρώτα έτη της λειτουργίας τους», όπως προβλέπεται στο κεφάλαιο «Απασχόληση – Ανάπτυξη – Τουρισμός», του προγράμματος του.
Αντίστοιχη μείωση και απαλλαγή τους από τα βάρη των δημοτικών τελών δεν προβλέπεται  για την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα και τους άνεργους που αδυνατούν να πληρώσουν. Δείγματα γραφής άλλωστε, για τη σχέση του με το λαϊκό παράγοντα, έδωσε ο ίδιος κατά την διάρκεια του περασμένου χειμώνα, όταν τα φτωχά λαϊκά νοικοκυριά έκαιγαν ότι έβρισκαν στις σόμπες για να ζεσταθούν. Ο κ. Παπαστεργίου το μόνο που βρήκε να πει ήταν «να κάνουμε σταθμό μέτρησης της αιθαλομίχλης στα Τρίκαλα»!!! Όχι το πώς θα ζεσταθεί ο κόσμος, αλλά πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα!
  • Δεν παίρνει θέση πάνω στο αίσχος της τοκογλυφίας των τραπεζών όπως και στο καθεστώς των μνημονίων και δεν δεσμεύεται ότι δεν θα εφαρμόσει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από αυτά, όπως είναι για παράδειγμα οι νέες απολύσεις, η συρρίκνωση και το κλείσιμο δομών και υπηρεσιών, οι ιδιωτικοποιήσεις αγαθών όπως το νερό, οι νέοι φόροι, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας κλπ.

Είναι φανερό ότι τα προγράμματα των δύο αυτών συνδυασμών δεν έχουν φιλολαϊκό προσανατολισμό.
Είναι προγράμματα που αφορούν στην αστική τάξη και στα συμφέροντά της και κινούνται στα πρότυπα των πολιτικών δυνάμεων που συγκυβερνούν, όσο και αν φωνασκούν οι επικεφαλής τους σχετικά με την υποτιθέμενη ανεξαρτησία τους η οποία θα χαθεί και τυπικά την επόμενη των εκλογών.
Οι παρατάξεις αυτές θέλουν το Δήμο να λειτουργεί σαν μια επιχείρηση και τους Δημότες τους αντιμετωπίζουν σαν πελάτες. Αν πάρουν την εξουσία στο Δήμο θα συνεχίσουν να υλοποιούν τα μνημόνια και να διαχειρίζονται την φτώχεια και την εξαθλίωση.
Η εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από αυτούς τους συνδυασμούς και τους υποψήφιους Δημάρχους αυτών των συνδυασμών. Αντίθετα, έχουν συμφέρον να στηρίξουν τους συνδυασμούς εκείνους που διεκδικούν τη διοίκηση του Δήμου για να εφαρμόσουν μία άλλη πολιτική. Που παίρνουν σαφή θέση σχετικά με την πολιτική που προτίθενται να ακολουθήσουν και τα μέτρα που σκοπεύουν να πάρουν υπέρ των εργαζομένων και του εργαζόμενου λαού, αλλά και σε βάρος των κεφαλαιοκρατών και των εχόντων και κατεχόντων.
Στις εκλογές του Μαΐου διακυβεύονται κρίσιμα ζητήματα σε σχέση με τους όρους συνέχισης της ταξικής πάλης. Αν οι δυνάμεις των μνημονίων και της συγκυβέρνησης βγουν ενισχυμένες, ή ελάχιστα τραυματισμένες από τις εκλογές τότε θα διεκδικήσουν ξανά με αξιώσεις την κυβερνητική εξουσία. Για να συνεχίσουν ακάθεκτες το καταστροφικό-αντιλαϊκό τους έργο.
Για το λόγο αυτό πρέπει να μαυριστούν και να συντριβούν εκλογικά στις επερχόμενες εκλογές για τοπική διοίκηση και ευρωβουλή. 

Κάβουρας Δημήτρης        
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος, συνεργαζόμενος με τον συνδυασμό «Φυσάει Κόντρα για την Ανατροπή»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου