Σάββατο 5 Απριλίου 2014

Το δρόμο του αγώνα «δείχνουν» τα Μεγάλα Καλύβια

45 χρόνια συμπληρώθηκαν χθες απ' τις κινητοποιήσεις των κατοίκων των Μεγάλων Καλυβίων ενάντια στη χούντα όταν, στις 4 Απριλίου 1969 έδωσαν το δικό τους αγώνα για την προάσπιση του «Ζευγαριλόβαδου».
Στην εκδήλωση ιστορικής μνήμης που πραγματοποιήθηκε χθες, με την τοποθέτηση μαρμάρινης στήλης στην αυλή του πρώην δημαρχείου Μεγ. Καλυβίων, το «ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ» ήταν εκεί, με τον υποψήφιο δήμαρχο της παράταξης Δημήτρη Παπαθανασίου να τονίζει πως τα Μεγ. Καλύβια είναι ένα χωριό του οποίου οι κινητοποιήσεις και οι αγώνες των κατοίκων πρέπει να αποτελέσουν παράδειγμα για όλες τις τοπικές κοινωνίες, μικρές και μεγάλες.

45 χρόνια πριν, οι μεγαλοκαλυβιώτες είχαν έρθει αντιμέτωποι με τον εισαγγελέα και με αστυνομικές δυνάμεις που έφτασαν ακόμη κι απ' τη Λάρισα, δίνοντας των αγώνα για την υπεράσπιση των κοινόχρηστων αγροτικών εκτάσεων της περιοχής που η χούντα ήθελε τότε να τις πάρει προκειμένου να εγκατασταθεί εκεί η ΕΛΒΙΚ. Τη θαρραλέα τους στάση αυτή την πλήρωσαν οι κάτοικοι με δεκάδες συλλήψεις, πιστοί στο πνεύμα της δεκαετίας του '20, τότε που στην ουσία ξεκίνησαν οι αγώνες στην περιοχή με τον πρώτο αγροτικό συνεταιρισμό να δημιουργείται στην ευρύτερη περιοχή.

Αγώνες που, όπως σημείωσε ο υποψήφιος δήμαρχος και επικεφαλής της παράταξης Δημήτρης Παπαθανασίου, συνεχίστηκαν και στις αρχές του 2000, όταν οι μεγαλοκαλυβιώτες αγωνίστηκαν ενάντια στην εγκατάσταση στην περιοχή μονάδας χιλιάδων χοιρομητέρων της “κρέτα φάρμ”. Στο πνεύμα αυτό, το «ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ» καλεί τους κατοίκους, όπως και όλους τους πολίτες του Δήμου μας, να κινητοποιούνται αποφασιστικά και αγωνιστικά, γιατί αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να αλλάξουμε την κοινωνία.

Στις δυνατές στιγμές της εκδήλωσης, η παρουσία του προέδρου της κοινότητας Μεγ. Καλυβίων την περίοδο της κινητοποίησης του 1969 κ. Κοσμά Ρακοβίτη, που πραγματικά άγγιξε όλους τους παρευρισκόμενους όταν κάλεσε τους ανθρώπους να αγωνίζονται για το καλό του χωριού. Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και η τοποθέτηση του φιλολόγου κ. Ευθύμιου Κουφογιάννη, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι αυτοί που αντιστέκονται είναι τα “κακά παιδιά” αλλά είναι ταυτόχρονα αυτοί που φέρνουν το καινούριο.

Μετά την εκδήλωση, ο υποψήφιος δήμαρχος της παράταξης Δημήτρης Παπαθανασίου και υποψήφιοι τοπικοί σύμβουλοι από την περιοχή συζήτησαν με τον απερχόμενο πρόεδρο της τοπικής κοινότητας κ. Γιώργο Γιαννούλα, και αμέσως μετά, πραγματοποιήθηκε άτυπη συνάντηση του τοπικού ψηφοδελτίου, προκειμένου να συζητηθούν οργανωτικά ζητήματα.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

<iframe width="420" height="315" src="//www.youtube.com/embed/a0k341azkiA" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου