Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Στήριξη και ευρύτερη κοινωνική συμμαχία στις επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ από πρώην στελέχη της ΔΗΜ.ΑΡ. Τρικάλων

Κάνοντας λόγο για «ιστορικό καθήκον στήριξης του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα», 3 πρώην στελέχη της ΔΗΜ.ΑΡ. και μάλιστα πρώην υποψήφιοι του κόμματος, οι Θανάσης Ζαχαρόπουλος, Γεώργιος Παπασίμος και Θεόδωρος Σπαθής, παραχώρησαν σήμερα συνέντευξη τύπου στα τοπικά ΜΜΕ.



Το κείμενο που συνυπογράφουν οι κ.κ. Ζαχαρόπουλος, Παπασίμος και Σπαθής, αναφέρονται τα εξής:
ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΑΣ ΚΑΘΗΚΟΝ


1. ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΜΑΣ Μπροστά μας έχουμε τριπλές εκλογές που θα γίνουν τον Μάιο. Δημοτικές, Περιφερειακές και Ευρωεκλογές. Οι εκλογές αυτές γίνονται σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα, η οποία έχει φτάσει στα πρόθυρα της πλήρους κατάρρευσης από τις πολιτικές των μνημονίων, της κυβέρνησης και της τρόικας. Η κοινωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με ανθρωπιστική κρίση και με διάλυση της κοινωνικής συνοχής. Η δημοκρατία είναι μόνο στα χαρτιά. Ο κόσμος της εργασίας βιώνει τις πιο δύσκολες στιγμές από την συμπίεση των εισοδημάτων του, την διάλυση των δικαιωμάτων του και την καταπάτηση της αξιοπρέπειάς του. Οι πολιτικές της κυβέρνησης πρέπει να ηττηθούν σε όλα τα επίπεδα. Και αυτό θα γίνει αν και στις τρείς κάλπες, ηττηθούν τα ψηφοδέλτια που υποστηρίζει η Κυβέρνηση αλλά και οι εμφανείς και αφανείς υποστηρικτές της, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Οι πολιτικές της Κυβέρνησης πρέπει να ανατραπούν και στις Ευρωπαϊκές και στις Περιφερειακές και στις Δημοτικές εκλογές. Το καθήκον μας είναι να υποστηρίξουμε αυτή την ανατροπή. Στην αντιπαράθεση ανάμεσα στις δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού και της εργασίας, συντασσόμαστε αυτονόητα με τις δυνάμεις της εργασίας που, σε αυτή τη χρονική συγκυρία, εκπροσωπούνται από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από ένα ευρύτερο φάσμα προοδευτικών αριστερών κομμάτων και κινήσεων, μικρών και μεγάλων που συμπαρατάσσονται μαζί του. Το καθήκον μας είναι να υποστηρίξουμε στις τριπλές εκλογές του Μαΐου τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Απέναντι, στην ακροδεξιά, σε μια δεξιά που φλερτάρει μαζί της και στην εναγώνια προσπάθεια ανασύστασης της χρεωκοπημένης «κεντροαριστεράς», οφείλουμε να υποστηρίξουμε την διαδικασία ανατροπής και στις Εθνικές εκλογές και να βοηθήσουμε την Κυβέρνηση της Αριστεράς. Παρ’ όλο που σεβόμαστε τους συντρόφους και τις συντρόφισσες του ΚΚΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑΣ τους λέμε καθαρά ότι σε αυτή την συγκυρία, η αντιενωτική γραμμή τους είναι λαθεμένη. Εμείς θα επιδιώξουμε την δημιουργία ενός ΜΕΤΩΠΟΥ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ και ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και με ευρύτερες συνεργασίες και συμμαχίες σε μια πορεία αναγέννησης της χώρας. Αυτό θα γίνει μέσα από την δικτύωση και την συνεργασία όλων των πολιτικών κινήσεων και των κοινωνικών δυνάμεων που δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ αλλά θέλουν να ανατρέψουν την τραγική πραγματικότητα και να υποστηρίξουν μια Κυβέρνηση της Αριστεράς.
Η ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ, στις ευρωεκλογές και στις εκλογές της αυτοδιοίκησης και η προώθηση της υποψηφιότητας Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν, είναι καθοριστικής σημασίας προϋποθέσεις για να ανοίξει ο δρόμος για την πολιτική ανατροπή και την διαμόρφωση των όρων για μια αριστερή προοδευτική διακυβέρνηση. Το καθήκον μας είναι να βοηθήσουμε στη συγκρότηση ισχυρών πολιτικών και κοινωνικών συμμαχιών του ΣΥΡΙΖΑ με στόχο μια αυτοδύναμη Κυβέρνηση της Αριστεράς.

2. ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

Μια γενικευμένη δυσπιστία σκιάζει την πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Οι 26 εκ. άνεργοι αποδεικνύουν ότι η ύφεση ενδημεί πλέον στην Ευρώπη. Η εργασία σταδιακά απογυμνώνεται από δικαιώματα. Σε όλη την ήπειρο οι κοινωνικές υπηρεσίες και η περίθαλψη υφίστανται τα βάρη των δημοσιονομικών προσαρμογών και περικόπτονται, ενώ οι κυβερνήσεις διολισθαίνουν συνεχώς προς τον αυταρχισμό. Η παγκοσμιοποίηση των αγορών και οι τεχνολογικές εξελίξεις ρυθμίζονται σε βάρος του κοινωνικού και δημοκρατικού κεκτημένου των ευρωπαϊκών λαών. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, αναζωπυρώνονται ναζιστικά και φασιστικά κινήματα, η ξενοφοβία και ο ρατσισμός. Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να αποτελέσει διεθνή παράγοντα και παράδειγμα σταθερότητας, ειρήνης και δικαιοσύνης. Διαφορετικά, θα μοιάζει ολοένα περισσότερο με τους ανταγωνιστές της. Η Αριστερά πρέπει να δείξει έναν άλλο δρόμο. Να αναδείξει μια εναλλακτική κατεύθυνση προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και εμβάθυνση, η οποία εστιάζει στην ευημερία και απορρίπτει τη δυστυχία και την αποξένωση. Να πείσει ότι η ευρωπαϊκή ενοποίηση δεν μπορεί να προχωρήσει ερήμην της κοινωνίας, χωρίς σύγκλιση και συνοχή. Χρειάζεται μια μεγάλη ειρηνική, δημοκρατική επανάσταση σε πανευρωπαϊκή κλίμακα, που θα επαναπροσδιορίσει τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χρειάζεται μια νίκη της αριστεράς στις Ευρωεκλογές που θα ενδυναμώσει τους αγώνες για την ανατροπή της ευρωπαϊκής πολιτικής λιτότητας και θα ενισχύσει τις δυνάμεις που αντιστέκονται στη διαίρεση της Ευρώπης σε σαφώς διαχωρισμένες κοινωνικοοικονομικές ζώνες. Η ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ και της υποψηφιότητας Τσίπρα για την Προεδρία της Κομισιόν, είναι καθοριστικές προϋποθέσεις για την πολιτική ανατροπή

3. ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Οι εκλογές για την αυτοδιοίκηση τον Μάιο του 2014, έχουν μεγάλη πολιτική σημασία και ιδιαίτερη κοινωνική βαρύτητα. Ο λαός καλείται σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο να εκλέξει νέες τοπικές και περιφερειακές αρχές, μέσα σε ένα ζοφερό περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από τις επιπτώσεις της κρίσης σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Αυτές οι εκλογές έχουν ιδιαίτερη πολιτική βαρύτητα, γιατί πρέπει να δώσουν ένα ηχηρό μήνυμα αλλαγής, αλλαγής των πολιτικών που έχουν εκτινάξει την ανεργία στο 30%, έχουν αποδιαρθρώσει το κοινωνικό κράτος, έχουν διευρύνει την φτώχεια και οδηγούν την αυτοδιοίκηση σε μαρασμό. Αυτές οι εκλογές έχουν ιδιαίτερη κοινωνική βαρύτητα, γιατί θα πρέπει να αναδειχθούν τοπικές και περιφερειακές αρχές, ικανές να μετατρέψουν τους δήμους και τις περιφέρειες σε μοχλούς ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής, να δώσουν την εικόνα ότι βλέπουν τους κατοίκους των περιοχών ως πολίτες και όχι ως πελάτες συμφερόντων, να διαμορφώσουν ένα προστατευτικό πλαίσιο για τις χειμαζόμενες τοπικές κοινωνίες, ενισχύοντας δομές συμμετοχής, αλληλεγγύης και δικτύωσης.
Οι φετινές αυτοδιοικητικές εκλογές, λόγω της σύμπτωσης με τις ευρωεκλογές, έχουν πιο έντονα πολιτικά χαρακτηριστικά, από κάθε ανάλογη εκλογική αναμέτρηση. Τοποθετούμαστε, υπέρ της ενιαίας στάσης στις κάλπες του Μαΐου, που δεν μπορεί παρά να είναι, σε ότι αφορά στις αυτοδιοικητικές εκλογές, η στήριξη των ψηφοδελτίων της ευρύτερης ριζοσπαστικής, ανανεωτικής και μεταρρυθμιστικής αριστεράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου