Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Κάβουρας Δημήτρης - Η εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο Δήμο Τρικκαίων

Στη μάχη των εκλογών για το Δήμο Τρικκαίων
Η εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο Δήμο Τρικκαίων, αποτελεί έναν σημαντικό σταθμό και μια μεγάλη ευκαιρία για το λαό να στείλει ισχυρό μήνυμα καταδίκης και ανατροπής της πολιτικής της βαρβαρότητας, να τιμωρήσει σκληρά τους τοπικούς της εκφραστές Λάππα–ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, αλλά και κάθε επίδοξο διαχειριστή του συστήματος της λαϊκής εξαθλίωσης.
Ο Δήμαρχος κ Λάππας,
  • ύμνησε τα χαράτσια και το μνημόνιο το οποίο αντιμετώπισε σαν πανάκεια, το υλοποίησε με ευλάβεια, όπως υλοποίησε τις αποφάσεις και τους αντιλαϊκούς νόμους της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ τους οποίους ψήφιζε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και βουλευτής της Ν.Δ, M. Ταμήλος, με τους άλλους βουλευτές της συγκυβέρνησης.
  • Έβαλε την υπογραφή του στις απολύσεις, στο κλείσιμο σχολείων, δομών, υπηρεσιών. Αύξησε τη φορολογία και τα δημοτικά τέλη με τον διπλασιασμό της τιμής του νερού στα χωριά, στο όνομα της εξίσωσης, προς τα πάνω, με την πόλη....
  • Παραμέλησε τα χωριά και τις λαϊκές συνοικίες και κανένα αξιόλογο έργο υποδομής, ή άλλο, δεν έχει να επιδείξει.
  • Προτίμησε να στερήσει το λαό από υπηρεσίες για να ικανοποιήσει τους τοκογλύφους. 15.000.000 ευρώ δόθηκαν μέσα στα τρία τελευταία χρόνια σε τόκους και χρεολύσια.
  • Τα «βρήκε» με αυτούς που κατηγορούσε ότι καταχρέωσαν το Δήμο.
Αυτή την καταστροφική για το λαό πολιτική, η ηγεσία του Δήμου την βαφτίζει «σωτήρια»!
Από τη μάχη για την ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής και της διοίκησης του Δήμου που την υλοποιεί, δεν μπορούμε να απουσιάσουμε.
Ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα της Δημοτικής παράταξης «Φυσάει Κόντρα για την Ανατροπή», για συνεργασία στις εκλογές του Μαΐου για τοπική διοίκηση.
Αναδείξαμε, πρώτον, τις ευθύνες των οργανωμένων δυνάμεων της Αριστεράς πάνω στην αναγκαιότητα της οικοδόμησης ενιαίου μετώπου με στόχο την απόσπαση των Δήμων και Περιφερειών από τα χέρια των δυνάμεων της συγκυβέρνησης και του μηνημονίου και το πέρασμά τους στα χέρια των δυνάμεων με αναφορά στην εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, στη βάση ενός προγράμματος εξόδου από την κρίση από τη σκοπιά των δυνάμεων αυτών, για να σωθεί ο λαός από την πείνα και την εξαθλίωση.
Ευθύνες οι οποίες εντοπίζονται στο σύνολο σχεδόν των δυνάμεων της κομμουνιστικής και ευρύτερης Αριστεράς και έχουν να κάνουν με την ολιγωρία τους στην ανάληψη πρωτοβουλιών στην κατεύθυνση οικοδόμησης ενιαίου μετώπου. 
Και κατά δεύτερον, σε σχέση με την απάντηση και το περιεχόμενο που δίνουν στο ζήτημα της εξουσίας, είτε με την παραπομπή στο μέλλον της λύσης του προβλήματος, είτε με την προσπάθεια απαγκίστρωσης από την δεδηλωμένη προγραμματική τους δέσμευση για την κατάργηση του μνημονίου με ότι αυτό συνεπάγεται. Στη δεύτερη δε περίπτωση οι ευθύνες της ηγεσίας είναι μεγαλύτερες, λόγο της μεγαλύτερης επιρροής και εκλογικής δύναμης, διότι με την πολιτική της και τις επιλογές της οδηγεί την εργατική τάξη σε ήττα.
Ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα της παράταξης «Φυσάει Κόντρα για την Ανατροπή», διότι είμαστε πεισμένοι για την αναγκαιότητα να φύγουν από τη διοίκηση του Δήμου οι δυνάμεις της συγκυβέρνησης και του μνημονίου και η συγκεκριμένη  παράταξη είναι η μόνη με Αριστερή αναφορά η οποία διεκδικεί με άμεσο τρόπο την εξουσία στο επίπεδο του Δήμου με ένα πρόγραμμα το οποίο θέτει φιλολαϊκούς στόχους. 
Στις περιφερειακές εκλογές του 2010 δώσαμε τη μάχη μέσα από τις γραμμές ενός ψηφοδελτίου το οποίο υποστηρίχθηκε από εμάς, τις δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ανένταχτους αγωνιστές για την προβολή ενός εργατικού-φιλολαϊκού προγράμματος το οποίο μέχρι τότε δεν είχε προβληθεί με μαζικό τρόπο. Η πλατιά αποδοχή του από την εργατική τάξη και τον εργαζόμενο λαό επιβεβαίωσε την επιλογή μας. Το πρόγραμμα αυτό ήταν πρόγραμμα εξουσίας τον χαρακτήρα του οποίου δεν κατανόησαν και δεν υποστήριξαν οι άλλες δυνάμεις, αρνούμενες να απαντήσουν με άμεσο τρόπο στο ζήτημα αυτό και να πάρουν πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση οικοδόμησης ενιαίου μετώπου στη βάση αυτού του προγράμματος με το στόχο της εξουσίας. Αντί για αυτό, οι δυνάμεις που είναι πλειοψηφία στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, προβάλουν ένα μοναχικό δρόμο, παραπέμπουν στο απώτερο μέλλον το ζήτημα της εξουσίας, κάτι αντίστοιχο δηλαδή με το δρόμο που προβάλει η ηγεσία του ΚΚΕ. Για τους λόγους αυτούς δεν είχε νόημα η συνέχιση της εκλογικής μας συνεργασίας.

 Στην παράταξη «Φυσάει Κόντρα για την Ανατροπή» θέσαμε ορισμένες αρχές και ένα προγραμματικό πλαίσιο του οποίου η αποδοχή αποτέλεσε προϋπόθεση για την στήριξή του συνδυασμού στις εκλογές του Μάιου. Ξεκαθαρίσαμε επίσης ότι η στήριξη του συνδυασμού δεν αποτελεί προσχώρηση στην παράταξή τους, αλλά εκλογική συνεργασία. Εξακολουθούμε να διατηρούμε την ανεξαρτησία μας και την αυτοτέλεια μας και το δικαίωμα να προβάλουμε το συνολικό μας πρόγραμμα, πέρα από το πρόγραμμα στο οποίο από κοινού συμφωνήσαμε και θα στηρίξουμε. Και να ασκούμε κριτική όχι μόνο στους αντιπάλους, αλλά και σε αυτούς με τους οποίους συνεργαζόμαστε.
Το συνολικό πρόγραμμά μας  με αιχμές την κατάργηση του μνημονίου και των δανειακών συμβάσεων και των αντεργατικών νόμων, τη  διαγραφή του δημόσιου χρέους (εκτός αυτού προς τα ασφαλιστικά ταμεία), την εθνικοποίηση των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων χωρίς αποζημίωση και την λειτουργία τους κάτω από εργατικό έλεγχο, την  έξοδο από την ΟΝΕ-ΕΕ, το χωρισμό κράτους-εκκλησίας και τη δήμευση της εκκλησιαστικής περιουσίας, την ικανοποίηση των διεκδικήσεων του κινήματος κλπ, θα το προβάλλουμε παντού και πάντα, διότι θεωρούμε ότι είναι το μόνο πρόγραμμα που μπορεί να υλοποιηθεί και να εξασφαλίσει την κατάργηση του μνημονίου.
Η κατάργηση του μνημονίου στο Δήμο Τρικκαίων, όπως και σε ολόκληρη την Περιφέρεια και επικράτεια, αποτελεί δέσμευση και προτεραιότητα μας. Ως εκ τούτου, ο εκλογικός Συνδυασμός δεσμεύεται: να μην δεχτεί και να μην εφαρμόσει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τα μνημόνια και να αντιταχθεί στην πράξη στην υλοποίησή τους, και στην περίπτωση που εξακολουθήσει να κυβερνάει μια μνημονιακή κυβέρνηση και στην περίπτωση που εξακολουθεί να ισχύει το μνημόνιο ή οι δεσμεύσεις που απορρέουν από αυτό.
Αυτό σημαίνει ότι δεν πρόκειται να δεχθούμε να υπογράψουμε και να εφαρμόσουμε απολύσεις εργαζομένων, κλείσιμο σχολείων-Κέντρων Υγείας-κοινωνικών δομών, περικοπές κονδυλίων από την παιδεία, την πρόνοια, την υγεία, ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του Δήμου, αύξηση τελών και φόρων για τα φτωχά λαϊκά στρώματα, κ.α.  
Αντίθετα, θα κινηθούμε στην αντίθετη κατεύθυνση.
Στην πράξη θα σταθούμε σε όλους εκείνους που αδυνατούν να πληρώσουν το νερό και τα τέλη, απαλλάσσοντας τους από τέλη και φόρους και παρέχοντάς τους με συμβολική τιμή τα απαραίτητα αγαθά. Δεν θα επιτρέψουμε την διακοπή ρεύματος σε φτωχά λαϊκά νοικοκυριά και θα φροντίσουμε για την ρευματοδότηση καθώς και τη θέρμανση τους.
Με ευθύνη του κράτους και του Δήμου, πρέπει να καταργηθούν τα τροφεία και να καθιερωθούν συσσίτια σε ολόκληρο το εύρος της δημόσιας εκπαίδευσης, συσσίτια για τους άνεργους, καθώς και στα ΚΑΠΗ.
Για να υλοποιήσουμε μια τέτοια φιλολαϊκή πολιτική δεν μπορούμε να συνεχίσουμε την αποπληρωμή των δανείων τα οποία συνάφθηκαν με τράπεζες από προηγούμενες Δημοτικές αρχές, δεν μπορούμε να πληρώνουμε τόκους και χρεολύσια. Για αυτό παλεύουμε για τη διαγραφή του χρέους του Δήμου προς τις τράπεζες και καλούμε την κυβέρνηση να το νομοθετήσει.
Ο Δήμαρχος και το Δ.Σ που θα εκλεγούν με ένα τέτοιο πρόγραμμα, θα μπουν μπροστάρηδες στον αγώνα του λαού για ψωμί, δουλειά, υγεία, πρόνοια, παιδεία, αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές που εκπορεύονται από την κυβέρνηση, την ΕΕ, το ΔΝΤ.

Θεωρούμε ότι μια τέτοια ταχτική, η οποία δεν παραβιάζει αρχές, είναι η πιο ενδεδειγμένη σήμερα για την εξυπηρέτηση της πολιτικής του ενιαίου μετώπου και την επίτευξη του άμεσου στόχου της ανατροπής των μνημονιακών τοπικών αρχών και της ίδιας της συγκυβέρνησης. Και της προβολής του δρόμου για πιο συνολικές ριζοσπαστικές και επαναστατικές αλλαγές οι οποίες αποτελούν μονόδρομο για την επίλυση των συσσωρευμένων εργατικών και λαϊκών προβλημάτων.

Κάβουρας Δημήτρης
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος, συνεργαζόμενος με τον συνδυασμό «Φυσάει Κόντρα για την Ανατροπή»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου