Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Μήνυμα νίκης και ανατροπής απ' τα Μεγάλα Καλύβια



Τον Απρίλη του 1969, οι Μεγαλοκαλυβιώτες «έδειξαν» το δρόμο του αγώνα: στάθηκαν απέναντι στη χούντα, τις δυνάμεις καταστολής που έφτασαν ακόμη κι απ' τη Λάρισα και τον εισαγγελέα, προασπιζόμενοι τις κοινόχρηστες αγροτικές εκτάσεις της περιοχής τους. Τον ίδιο δρόμο, εκείνον του αγώνα και τους ανατροπής, «έδειξαν» και την Μ. Τρίτη, 15 Απριλίου τα Μεγάλα Καλύβια, στην πρώτη ανοιχτή, δημόσια συγκέντρωση του «ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ», και παράλληλα, την πρώτη ανοιχτή συγκέντρωση που αποτολμά δημοτική παράταξη στα Τρίκαλα στο δρόμο για τις κάλπες των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μάη. Μια συγκέντρωση που χαρακτηρίστηκε από μαζικότητα, παλμό και αγωνιστικό πνεύμα, και που έστειλε το πρώτο καθαρό μήνυμα νίκης για το «ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ» στο Δήμο Τρικκαίων.

     Ο υποψήφιος δήμαρχος της παράταξης Δημήτρης Παπαθανασίου «ξεδίπλωσε» (όπως χαρακτηριστικά σημείωσε) τον πολιτικές και προγραμματικές κατευθύνσεις της παράταξης παρουσιάζοντας δημόσια τα 5 σημεία – προτάγματα «για να πάει ο Δήμος αριστερά», ενώ νωρίτερα, ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Κάβουρας και ο υποψήφιος στο τοπικό συμβούλιο Μεγ. Καλυβίων Λευτέρης Κλαντζος είχαν στείλει το δικό τους μήνυμα νίκης, καλώντας τους κατοίκους να αγωνιστούν μαζί με το «ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ».
      
Αναλυτικά, ο Δημήτρης Παπαθανασίου είπε:

Το «Φυσαει κόντρα για την ανατροπή» εδώ από τα Μεγάλα καλύβια ξεκινά έναν όμορφο , ασυμβίβαστο και συναρπαστικό αγώνα ώστε στις 18 του Μάη να είναι εκείνη η αυτοδιοικητική δύναμη , εκείνη η δημοτική παράταξη,  που θα ανατρέψει και θα σαρώσει ό,τι έως χθες φάνταζε αδύνατο.

Εδώ από τα Μεγάλα Καλύβια των αγώνων , του πρώτου αγροτικού συνεταιριστικού κινήματος τα Μεγάλα Καλύβια της εθνικής αντίστασης και των αγώνων για την υπεράσπιση της γης  ενάντια στη φασιστική χούντα , αλλά και των σύγχρονων κινητοποιήσεων της δεκαετίας του ` 90 ενάντια στην αδηφάγα «ιδιωτική πρωτοβουλία» της
creta farm και στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος .

Εδώ από Μεγάλα καλύβια του πολιτισμού, της τοπικής κουλτούρας και της ιστορικής μνήμης.

Από εδώ επιλέξαμε να ξεκινήσουμε αυτόν το δύσκολο αλλά συναρπαστικό αγώνα παίρνοντας δύναμη από αυτόν εδώ τον τόπο αλλά και την παρουσία των αγωνιστών κατοίκων του !

Δυστυχώς κάποιοι εξακολουθούν ακόμη και σήμερα να κουνούν το δάχτυλο στο λαό.  Μιλάνε σε υψηλούς τόνους και κοιτάζοντας προς το μέρος του… λένε, ξέρεις  τι είναι να έχεις δημόσιο έλλειμμα; Τι είναι το χρέος επί του ΑΕΠ;  Ξέρεις τι σημαίνει ελλειμματικός προϋπολογισμός;

Άραγε αυτοί όλοι που ασχολούνται μόνο με αριθμούς ξέρουν τι σημαίνει  να είσαι άνεργος; Να μην μπορείς να ταΐσεις την οικογένεια σου; Να ψάχνεις απεγνωσμένα για μεροκάματο;  Ξέρουν άραγε τι είναι να ψωνίζεις από τα απομεινάρια της λαϊκής ή ακόμα να ψάχνεις μέσα στα σκουπίδια;  
Για τους εκπροσώπους της κυβερνητικής πολιτικής στην Τ.Α. για αυτούς που μέχρι τώρα οδήγησαν το Δήμο στα σημερινά του αδιέξοδά, αυτούς που τώρα κυβερνούν ή που κυβέρνησαν νωρίτερα τα Τρίκαλα, την πόλη αλλά και τους καποδιστριακούς δήμους της, αυτούς που θα επιχειρήσουν να συνεχίζουν να εφαρμόζουν «συμπολιτεύοντας» ή «επανεκκινώντας» και εγώ δεν ξέρω τι , ο άνθρωπος και οι ανάγκες του αποτελούν παράπλευρη απώλεια στην οικονομική προσπάθεια που καταβάλουν οι πολιτικοί τους  καθοδηγητές για τη λεγόμενη «σωτηρία της χώρας».
 
Για αυτό το λόγο και στο δήμο Τρικάλων η απερχόμενη δημοτική αρχή επέλεξε το ρόλο της από την πρώτη στιγμή!
Επέλεξε να ακολουθήσει κατά γράμμα τις επιταγές των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της λιτότητας αυτών που τους έχρισαν υποψηφίους και με την εκλογική τους στήριξη τους ανέδειξαν στην κυβέρνηση του Δήμου .

Επέλεξαν να είναι υποτελείς, και γνήσιοι πολιτικοί εκφραστές των πολιτικών  των μνημονίων!

Και αυτό το έπραξανα υπογράφοντας την κοινωνική σφαγή και καταπατώντας κάθε ανθρωπινή αξία.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, σε μια πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση κανείς δεν έχει το δικαίωμα να κλείσει τα μάτια, κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μείνει κλεισμένος στις σκέψεις του, να διστάσει, να δειλιάσει !
 
Το μήνυμα πρέπει να σταλεί τώρα, Τώρα είναι η ώρα για την ανατροπή. Γιατί «Το φυσαει κόντρα για την ανατροπή» δεν γεννήθηκε για να είναι απλά μια ακόμη φωνή της αντίστασης.

ΤΟ ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΜΕ ΟΡΟΥΣ ΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ!

Από σήμερα λοιπόν στα Μεγάλα Καλύβια , ξεκινάμε να ξεδιπλώνουμε τις πολιτικές και προγραμματικές μας κατευθύνσεις , για να γίνει πράξη  αυτό που λέμε εδώ και πολύ καιρό ότι είναι πλέον αναγκαιότητα για τα Τρίκαλα :

5 ΣΗΜΕΙΑ –ΠΡΟΤΑΓΜΑΤΑ
ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

1)   Η ανάληψη της ευθύνης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης και τη διοίκηση ενός μεγάλου Δήμου, όπως ο Δήμος Τρικκαίων, εκ μέρους μιας Αριστερής Δημοτικής Αρχής, προϋποθέτει ένα Πρόγραμμα που ιεραρχεί προβλήματα και θέτει προτεραιότητες από τη σκοπιά των συμφερόντων των λαϊκών κοινωνικών ομάδων.
Ένα Πρόγραμμα που, διατυπώνοντας με σαφήνεια ρεαλιστικές προτάσεις ανατροπής, προβάλλει στην τοπική κοινωνία απτά αντιπαραδείγματα, και εμπεδώνει  στις συνειδήσεις το ήθος και το ύφος της Αριστεράς.
Ένα Πρόγραμμα θεμελιωμένο σε 3 βασικούς πυλώνες:
·       Παραγωγική Ανασυγκρότηση του τόπου
·       Καταπολέμηση των κοινωνικών ανισοτήτων
·       Προστασία του Περιβάλλοντος.
2) Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή εφαρμογή ενός τέτοιου αυτοδιοικητικού Προγράμματος αποτελεί η ύπαρξη ενός τοπικού Κινήματος Δημοκρατίας και Αλληλεγγύης, Ρήξεων αλλά και «ρεαλιστικής Ουτοπίας».
Ενός Κινήματος ενάντια στο Νεοφιλελευθερισμό, σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές, όπως εκπορεύονται από το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα και την Ε.Ε. και εφαρμόζονται από τους ντόπιους συνεργάτες – υποτακτικούς τους. Πολιτικές που σκοπό έχουν την περαιτέρω αποσάθρωση των εργασιακών σχέσεων, τις ανεξέλεγκτες απολύσεις, το ξεπούλημα των δημόσιων αγαθών, την καταστρατήγηση των δικαιωμάτων για δωρεάν παιδεία και υγεία και οδηγούν  την Αυτοδιοίκηση σε ρόλο κομπάρσου να διαχειρίζεται μόνον τη φτώχεια και τη μιζέρια της.
Ενός Κινήματος που με την Δημοτική Αρχή στο πλευρό του, θα αντισταθεί στην εφαρμογή των πολιτικών που απορρέουν από τα μνημόνια και θα ανατρέψει στην πράξη τις δεσμεύσεις που απορρέουν από αυτά. Δηλαδή τις απολύσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις, τις μειώσεις μισθών, την εξαθλίωση.
Εμείς λέμε: Με συλλογική δράση μπορούμε να υπερασπιστούμε το ανθρώπινο πρόσωπο της πόλης, να διεκδικήσουμε πόρους από το κεντρικό κράτος, να εδραιώσουμε την κοινωνική αλληλεγγύη, να διεκδικήσουμε τη συμμετοχή των πολιτών, ανδρών και γυναικών, στους αυτοδιοικητικούς θεσμούς, στη λήψη των αποφάσεων.
 3)Το δόγμα «ο Δήμος να δαπανά όσα εισπράττει» δεν συνιστά Αριστερή πολιτική. Αριστερή πολιτική σημαίνει «ο Δήμος να εισπράττει όσα χρειάζεται» για να χρηματοδοτεί τις βασικές του προτεραιότητες, δηλ. τις ανάγκες της συντριπτικής πλειοψηφίας των δημοτών του, με έμφαση στους περισσότερο αδύναμους.
4)Το Πρόγραμμά μας δεν βλέπει την πόλη και τα Δημοτικά Διαμερίσματα ως άψυχα τοπία, ως αφηρημένες έννοιες που πρέπει και μπορούν να μπουν σε “τάξη” με το μαγικό ραβδί ενός «ικανού» Δήμαρχου και μιας «άξιας» Δημοτικής ομάδας.
Βλέπει ανθρώπους, φύση και αστικό τοπίο σε μια δυναμική ενότητα, με τα επιμέρους στοιχεία  πολλές φορές να αντιπαρατίθενται. Βλέπει μια κοινωνία πολιτών που δεν έχει τα ίδια συμφέροντα και τις ίδιες ανάγκες.
Και κυρίως βλέπει με τα μάτια εκείνων που «είναι από τα κάτω» και είναι οι πολλοί.
5)  Η κατάληψη της τοπικής εξουσίας δεν είναι αυτοσκοπός. Απέναντι στη σήψη του (και του τοπικού) πολιτικού συστήματος αντιπαρατάσσουμε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που προτάσσει
ü τους συλλογικούς όρους ζωής έναντι του ατομικισμού και του καταναλωτισμού
ü τη δημοκρατία έναντι του αυταρχισμού και του ολοκληρωτισμού
ü τη συνεργασία, την αλληλεγγύη και την αίσθηση του καθήκοντος έναντι της γενικευμένης ιδιοτέλειας και των προσωπικών στρατηγικών
ü τη διαφάνεια απέναντι στις υπόγειες διαδρομές της οικονομικής διαχείρισης, τις συλλογικές ανάγκες απέναντι στις πελατειακές σχέσεις.
Βασιζόμενοι σ’ αυτές τις βασικές μας αφετηριακές αρχές το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα της Αριστερής Δημοτικής Αρχής για το Δήμο Τρικκαίων.
Για την Αριστερή Εναλλακτική Λύση.
Που σήμερα μπορεί, επιτέλους,  να γίνει πραγματικότητα.

Το φυσαει κόντρα γεννήθηκε και μεγάλωσε μέσα από την ανάγκη των πολιτών για την έκφραση της ανατροπής, για να ενώσει να εμπνεύσει τους πολίτες , για να ανατρέψει κατεστημένες αντιλήψεις που εδώ και δεκαετίες ρημάζουν τούτον εδώ τον τόπο.

Την Ιστορία λένε πως την γράφουν οι νικητές, ήρθε η ώρα να είμαστε ΕΜΕΙΣ αυτοί που θα  γράψουμε αυτή τη σελίδα της ιστορίας , βάζοντας της σαν τίτλο :

Ο ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ!

Γιατί ο Αγώνας ενάντια στη βαρβαρότητα των μνημονίων και των πολιτικών τους στην τοπική αυτοδιοίκηση,
την Κυριακή στις 18 του Μάη θα έχει νικητή στα Τρίκαλα

Θα έχει νικητή τους πολίτες που αντιστέκονται, κινητοποιούνται και αγωνίζονται για να αλλάξουν την κοινωνία.
 
Θα έχει νικητή τις δυνάμεις της ανατροπής και της Αριστεράς.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου